Initiatief van oud-spelers redt de mannelijke basketbalploeg

De Nederlandse basketbalbond (NBB) krijgt een compleet nieuwe structuur. Een professioneel aangestuurde organisatie die in het leven is geroepen door oud-internationals wil voldoende inkomsten genereren, zodat de mannenploeg van bondscoach Toon van Helfteren zich optimaal kan voorbereiden op het EK van 2015.

Charles Bromet
De Nederlandse basketbalploeg heeft zich voor het eerst in 25 jaar geplaatst voor het EK. Beeld Klaas Jan van der Weij
De Nederlandse basketbalploeg heeft zich voor het eerst in 25 jaar geplaatst voor het EK.Beeld Klaas Jan van der Weij

Saillant is dat de NBB de mannenploeg weer omarmt, nadat de bond er twee jaar geleden juist de handen van af had getrokken. Er was destijds amper geld, waarna ervoor werd gekozen het vrouwenteam en de rolstoelbasketballers voorrang te geven. Die hadden meer perspectief, volgens de NBB.

Het Nederlands mannenteam verraste eind augustus door zich voor het eerst in 25 jaar te plaatsen voor het EK. Dat gebeurde met een piepjonge selectie, na tal van afzeggingen onder de wat meer vooraanstaande spelers zoals Henk Norel, Kees Akerboom, Stefan Wessels en Rogier Jansen.

Uitzonderlijk was dat de kwalificatie tot stand kwam zonder vergoeding. Zowel Van Helfteren als zijn spelers plaatsten zich op basis van karakter. De ploeg boekte reizen via prijsvechters om de kosten zo laag mogelijk te houden. Onder omstandigheden die weinig met topsport te maken hadden - de boomlange internationals zaten opgevouwen in hun vliegtuigstoelen - werd een topprestatie verricht.

undefined

Oud-internationals

Een groep van twaalf initiatiefnemers, van wie het merendeel oud-internationals, heeft de curieuze kwalificatie voor het EK aangegrepen om de sfeer van amateurisme uit te bannen. Onder hen zijn Bert Kragtwijk, Rolf Franke, Frank Kales en Bert Panman. Zij hebben hun netwerk aangesproken om sponsorgeld los te krijgen.

Van Helfteren is gevraagd de ploeg opnieuw te leiden, maar nu onder een fulltime contract. De coach heeft het voorstel in beraad. Hij hoopt de kwalificatie met een budget (voor staf en spelers) van circa 250 duizend euro tegemoet te kunnen zien. Binnenkort laat hij de bond weten of hij 'ja' zegt.

Het is niet zo dat de spelers die verantwoordelijk waren voor de kwalificatie voor het EK allen op een EK-ticket kunnen rekenen. Internationals die voor de afgelopen reeks om legitieme redenen afzegden, kunnen een oproep tegemoet zien. De bondscoach wil weer wat te kiezen hebben.

'Waarom zou je geen beroep op hen doen?', zegt Van Helfteren. 'Het nationaal team is er om te presteren. Ik ben ooit begonnen met een lijst van 45 namen. Ik weet niet meer precies van ieder individu waarom hij zich had afgemeld.'

undefined

Aanloop naar het EK

Namens de initiatiefnemers van de nieuwe topsportorganisatie rond de nationale ploeg zegt ex-international Frank Kales, voorheen directeur bij Ajax, dat de nieuwe structuur bedoeld is om de basketbalploeg een zo vlekkeloos mogelijke aanloop te bieden naar het EK. In het traject naar het eindtoernooi moet sprake zijn van duidelijkheid en een goede begeleiding.

Over het amateurisme van de afgelopen jaren zegt Kales: 'Dat is de andere kant van topsport. Die hoort er ook bij. Ik stond vroeger als speler een avond voor de wedstrijd ook het krantje te drukken voor de Europa Cup. Ze hebben de onderkant gezien, dus van sterallures zal geen sprake zijn.'

De beoogde directeur van de nieuwe organisatie wordt over een paar weken bekendgemaakt. 'Als je topsport wilt bedrijven moet de organisatie daar ook aan beantwoorden', zegt Kales. 'Dit is het moment om een doorstart te maken met het basketbal. De toekomst moet nu gewaarborgd worden.'

Het EK van komend jaar zou oorspronkelijk in Oekraïne worden gehouden. De organisatie werd teruggeven vanwege de politieke onrust in het land. De groepsfase wordt nu afgewerkt in vier steden: Berlijn, Zagreb, Montpellier en Riga. De knock-outfase is in Lille.

undefined

Meer over