Iniesta krijgt net als Ronaldinho applaus in Madrid

Trainer Luis Enrique kwam woorden tekort om zijn Barcelona te prijzen na afloop van de afstraffing van Real Madrid in het Bernabéu-stadion (0-4). 'Dit was een memorabele wedstrijd tegen onze eeuwige rivaal. We hebben historie geschreven met een glorieuze zege. Wij waren simpelweg beter dan Real Madrid en hebben onze supporters veel plezier bezorgd.'

Andrés Iniesta in blakende vorm tegen Real Madrid. Beeld photo_news
Andrés Iniesta in blakende vorm tegen Real Madrid.Beeld photo_news

Geen woord was overdreven aan de euforie van Luis Enrique na de eclatante winst in El Clásico, waardoor koploper Barcelona het gat met Real Madrid ook nog eens tot zes punten vergrootte in de Spaanse Primera División. De vernedering die Real Madrid zaterdagavond in eigen huis moest ondergaan, riep sterke herinneringen op aan eerdere Catalaanse strafexercities in de Spaanse hoofdstad: de 0-5 van het Barcelona van Johan Cruijff (1974) de 2-6 van Messi en Thierry Henry (2009) of de 0-3 van Ronaldinho (2005), waarbij de Braziliaan zelfs werd beloond met een staande ovatie van het Madrileense publiek.

Ook ditmaal was er applaus van de Real-fans voor Barcelona-strateeg Andrés Iniesta, die niet alleen een heerlijk passje verstuurde naar Neymar voor de 0-2, maar ook met een verwoestend schot de prachtige 0-3 voor zijn rekening nam. 'Hij behoort tot het werelderfgoed', zo jubelde coach Luis Enrique over de Barça-aanvoerder. Het zijn lofuitingen die Luis Enrique evenzeer had kunnen wijden aan zijn spits Luis Suárez, die tweemaal scoorde tegen De Koninklijke, of aan zijn eigen, non-conformistische rol als trainer van de Catalaanse trots.

Want Luis Enrique veranderde niks aan zijn aanvallende spelopvatting, wenste zijn ploeg op geen enkele wijze aan te passen aan Real Madrid en hield zelfs absolute ster Messi, op tijd hersteld van zijn knieblessure, bijna een uur op de bank. De kleine Argentijn mocht pas invallen toen de Spaanse topper al lang beslist was, om na acht weken afwezigheid weer wedstrijdritme op te doen en mee te kunnen genieten van de historische overwinning.

Luis Suarez juicht nadat hij heeft gescoord. Beeld afp
Luis Suarez juicht nadat hij heeft gescoord.Beeld afp

Zwaarbewaakt

Luis Enrique bleef dus ook in de zwaarbeladen en zwaarbewaakte El Clásico - de naweeën van de aanslagen van Parijs leidden tot de strengste veiligheidsmaatregelen ooit in het Bernabéu-stadion - trouw aan zichzelf. Hoe anders besliste Real-trainer Rafa Benítez, die vanwege zijn defensieve tactiek al weken onder vuur ligt van de Madrileense aanhang en zijn eigen spelers. 'Onder deze coach winnen we geen enkele prijs', zou Cristiano Ronaldo Real-preses Florentino Pérez nog hebben toevertrouwd na Reals teleurstellende wedstrijden tegen Paris St. Germain (Champions League) en Sevilla (La Liga).

En zo verloochende Benítez tegen Barcelona zichzelf. De Spanjaard offerde zijn defensieve middenvelder Casemiro op en bracht een ploeg binnen de lijnen met alle door voorzitter Florentino Pérez met veel bombarie naar Madrid gehaalde sterren: Cristiano Ronaldo, Benzema, Bale, Modric, Kroos en James Rodriguez.

Benítez keuze pakte tegen Barcelona catastrofaal uit. Real degradeerde van een voetbalploeg tot elf hopeloze spelers die stuk voor stuk niets anders konden doen dan achter hun tegenstander of de bal aan te hollen. Het grote verschil met Barcelona, dat voetbalde als een hecht team, werd vooral pijnlijk duidelijk bij de 0-1 van Luis Suárez. Het doelpunt viel na liefste 24 passes waarbij alle tien veldspelers van Barcelona betrokken waren.

Gareth Bale en Cristiano Ronaldo balen. Beeld reuters
Gareth Bale en Cristiano Ronaldo balen.Beeld reuters

'Of Benítez of ik'

Op de tribunes leidde de vernedering van Real tot fluitconcerten, spreekkoren en witte zakdoekjes vol wanhoop richting Benítez en Florentino Pérez. Voor de Real-voorzitter waren dat de eerste hatelijke oproepen tot opstappen sinds 2006, toen met het vertrek van Florentino Pérez ook abrupt een einde kwam aan het Galácticos-tijdperk van Luis Figo, Zidane, Ronaldo, David Beckham, Michael Owen en Robinho. Een nieuw overhaast vertrek van Florentino Pérez, die sinds 2009 weer de scepter zwaait bij Real, lijkt voorlopig echter uitgesloten.

De verwachting is eerder dat de Real-preses weer eens zijn trainer opoffert. Benítez is tenslotte alweer de tiende trainer in de twaalf jaar dat Florentino Pérez aan het hoofd van Real staat. En ook hij zal het ultimatum van een gefrustreerde Cristiano Ronaldo, die al weken flirt met een vertrek uit Madrid, hebben gelezen zoals opgetekend door de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport na de nederlaag tegen Barcelona: 'Of Benítez of ik'.

Neymar wordt onderuitgehaald. Beeld afp
Neymar wordt onderuitgehaald.Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over