Ingrepen Hiddink pakken goed uit tegen zwak Korea

Stadion Vélodrome was oranje gekleurd en op het veld excelleerde een voetbalploeg die bij vlagen deed denken aan de oranje machine uit de jaren zeventig....

Van onze verslaggever

Willem Vissers

MARSEILLE

Met aanvalsspel over de vleugels én door het centrum, alsmede tal van positie- en tempowisselingen, speelde Nederland de Zuid-Koreanen, die nooit een WK-duel hebben gewonnen, kapot, hoewel het eerste doelpunt liefst 38 minuten op zich liet wachten.

Bondscoach Guus Hiddink had zijn middenveld en voorhoede flink door elkaar gehusseld, gedwongen door de schorsing van Kluivert en ook door het matige optreden tegen België. Zijn kunstgrepen pakten behoorlijk uit, hoewel het door het niveau van de tegenstander lastig was de prestatie op de juiste waarde te schatten.

Phillip Cocu was verrassend opgesteld als tweede centrale aanvaller. Hij opende de score en ontlastte bovendien de van een dijbeenblessure herstelde Bergkamp, die nog ritme moet opdoen.

Edgar Davids, op het middenveld de adjudant van regisseur Jonk, zorgde voor dynamiek en evenwicht in het hart van het veld, ondanks herhaald, meestal door hemzelf hersteld balverlies. Het was voor het eerst sinds 10 juni 1996 (Nederland - Schotland, bij het EK), dat Davids een volledige interland speelde. Hij deed dat sober en goed, waar zijn gepasseerde vriend Seedorf nog wel eens wat overbodige franje toe wil voegen.

Vrijwel de hele wedstrijd was Nederland aanmerkelijk sterker, ook omdat de ploeg veel meer balbezit had dan de Koreanen. Ruim een half uur lang ging de bal niet snel genoeg rond om de minder defensief dan verwacht gestarte Aziaten te verontrusten.

Het spel over de vleugels was karakteristiek Nederlands. Overmars en Ronald de Boer, op die positie de vervanger van Seedorf, voetbalden bijna met het krijt van de zijlijn aan de schoenen. Overmars was op de linkerflank net als in voorgaande duels uitblinker en het was daarom logisch dat de meeste aanvalsgolven via hem liepen. De Boer acteerde noodgedwongen op rechts, omdat Hiddink voor die flank krap in de manschappen zit. Net als Seedorf had De Boer het lange tijd moeilijk. Hij stond vaak geïsoleerd.

De mooiste actie in die eerste periode was van Bergkamp, die zich ontdeed van een paar tegenstanders en, na een solo met de gratie van een balletdanser, Jonk bediende. Diens schot met links was niet genoeg in de hoek geplaatst, doelman Kim redde.

Een combinatie tussen Bergkamp en Cocu was goed voor de openingstreffer, in de 38ste minuut, in een fase waarin het offensief dreigde weg te ebben en Zuid-Korea begon te geloven in 0-0 bij rust. Cocu nam de bal over van Bergkamp, trok naar binnen en haalde met links uit. De eerste die bij hem was om te feliciteren was Davids, die Cocu van pure blijdschap door elkaar rammelde.

Net als in de oefenduels met Paraguay en Nigeria viel de tweede treffer binnen een paar minuten na het eerste doelpunt, en, toevallig of niet, ook ditmaal was Overmars de schutter. De aanvaller van Arsenal kreeg de bal perfect aangespeeld door Jonk, kapte tegenstander Choi uit en scoorde met de rechtervoet.

Choi zou later worden vervangen door Kim, zoals Crasson in het openingsduel met België werd afgelost door Deflandre. Hiddink had nog overwogen Overmars van rechts te laten aanvallen, maar zaterdag bleek eens te meer waarom hij van dat plan afzag. De trainer koesterde het goede.

De belangrijkste opdracht na rust was de score opvoeren naar tenminste 3-0, omdat Nederland zich bij die stand een gelijkspel tegen Mexico kon permitteren om de tweede ronde te halen. Het eerste kwartier na rust was echter het slechtste van de wedstrijd en Zuid-Korea was via Choi zelfs dichtbij 2-1. Van der Sar redde door zich moedig voor de bal te werpen.

Met zijn eerste interlanddoelpunt van 1998 zorgde Bergkamp voor 3-0. Na een passje van Winter zette hij Lee en Kim prachtig opzij, om de bal subtiel met de buitenkant van de voet in de hoek te leggen. Bergkamp, terug van een blessure, was blij met het doelpunt, mede omdat hij al een paar kansen had gemist. Het was zijn 34ste treffer voor Oranje. Hij is recordhouder Faas Wilkes tot op een doelpunt genaderd.

Bergkamp liet zich even later vervangen door Van Hooijdonk, die bijna volgens gebruik binnen een paar minuten scoorde. Na een voorzet van Overmars kopte hij hard in. De 5-0 kwam van de voet van Ronald de Boer. Het doelpunt gaf hem mogelijk enige genoegdoening voor zijn verbanning naar de rechtervleugel.

GROEP E

MARSEILLE: Nederland - Zuid-Korea 5-0. 37. Cocu 1-0, 41. Overmars 2-0, 71. Bergkamp 3-0, 79. Van Hooijdonk 4-0, 83. Ronald de Boer 5-0. Scheidsrechter: Wojcik (Pol). Toeschouwers: 40.000. Gele kaart: Yong-soo Choi, Ko (ZK).

Nederland: Van der Sar; Winter, Stam, Frank de Boer, Numan (80. Bogarde); Davids, Jonk, Cocu, Overmars; Ronald de Boer (84. Zenden), Bergkamp (78. Van Hooijdonk).

Zuid-Korea: Byung-ji Kim; Young-il Choi, Hong, Sung-yong Choi (53. Tae-young Kim), Min-sung Lee; Yoo, Do-keun Kim, Sang-yoon Lee, Do-hoon Kim (69. Ko); Yong-soo Choi, Jung-won Seo.

Meer over