Ingeklemd tussen graaiers en geteisem

null Beeld null

Op zondag 5 april zongen supporters van FC Utrecht op de zogeheten Bunnikside tijdens een wedstrijd tegen Ajax dat hun vader bij de commando's zat, en hun moeder bij de SS. 'Samen verbrandden zij joden, want joden, die branden het best.' Voor de thuisblijvers werd er later een filmpje van op YouTube gezet.

Het lied had enige ophef tot gevolg, maar minder dan je op grond van de inhoud zou verwachten. Enkele joodse organisaties deden aangifte en het Openbaar Ministerie begon een onderzoek, dat wel.

Deze week werd bekend wat dat heeft opgeleverd. Niets. De daders gaan vrijuit. Het nieuws baarde nauwelijks opzien. Kamerleden stelden er geen vraag over, de voetbalwereld hield zich stil. Het gaat nu even over een handig gehypte voetbalploeg die Oranje Leeuwinnen wordt genoemd, tot mijn grote ergernis, en de overlevingsstrijd van de hopeloos verdwaalde Guus Hiddink.

FC Utrecht kreeg wel een straf. De openbare aanklager van de KNVB bepaalde de hoogte van de boete op 10 duizend euro en ziet graag dat de Bunnikside bij de volgende thuiswedstrijd tegen Ajax leeg blijft.

De klassieker 'de goeden moeten onder de kwaden lijden' stond deze keer in de brievenrubriek van het Algemeen Dagblad en was van de 67-jarige FC Utrecht-supporter Frits de Groot uit Zeist. Hij had groot gelijk, de goeden lijden onder de kwaden. De competitie voor failliete clubs, Haarlem, Veendam, Wageningen en SVV, moest na één avond worden gestaakt nadat in Haarlem rellen waren uitgebroken.

Ik vat de gebeurtenissen samen. Twee journalisten, Leo Oldenburger en Edwin Struis, organiseren op vier avonden een competitie voor verdwenen clubs. Het moest een eerbetoon worden aan wat ooit was en nooit meer terugkomt, een aandoenlijke poging om het verleden te laten herleven, een paar vrolijke avonden against modern football.

Voetballers van vroeger, bier, rookworst, spelende kinderen voor de tribune, je ziet het voor je, totdat hooligans het beeld in rennen en beginnen te schoppen en te slaan. Niemand wordt gearresteerd. Daarna krijgt de politie aanwijzingen dat supporters van Feyenoord en Ajax elkaar in Wageningen zouden treffen. De competitie wordt afgelast.

Alleen wij worden gestraft. Op Nu.nl schreef Remco Regterschot een woedende column over de rellen in Haarlem en de gevolgen, onder de kop 'Beste randdebiel'. De bijval was groot. Het stuk werd bijna tweeduizend keer gedeeld op Facebook.

Het was een machteloos gebaar van de zwijgende meerderheid, de omvangrijke groep die geen antisemitische liedjes zingt of zwaar gedrogeerd schoppen uitdeelt op voetbaltribunes; de groep die zich min of meer normaal gedraagt. Wij.

We zitten ingeklemd tussen ziekelijke graaiers aan de bovenkant en geschifte proleten aan de onderkant, tussen corrupte bestuurders van voetbalbonden en geteisem met louter kwade bedoelingen. Deze week werden twee vriendschappelijke wedstrijden afgelast, PSV - Borussia Mönchengladbach en FC Utrecht - Derby County.

Te riskant, oordeelden de burgemeesters van Eindhoven en Utrecht. Niemand kijkt er raar van op. In Nederland kunnen dit soort sportwedstrijden alleen maar worden gespeeld als een groot scala aan veiligheidsmaatregelen wordt genomen en de Mobiele Eenheid paraat staat, anders breekt gegarandeerd de pleuris uit.

'Het ergste vond ik, dat zulk geteisem mij ertoe verleidt zulke woorden als geteisem, tyfuslijers en raddraaiers te gebruiken, en dat hun agressiviteit ook bij mij zo'n agressiviteit wakker riep dat ik ten slotte hoopte dat de politiehonden op ze af zouden worden gestuurd en dat ze met de lange lat of gummiknuppel in elkaar zouden worden geslagen.'

Dat schreef Nico Scheepmaker, de grote chroniqueur van het voetbal, dertig jaar geleden al. Wat hij voelde, voelen wij nog steeds. Het geteisem wint. Wij verliezen.

Reageren?
p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over