Nieuws

In seizoen met korte hoge pieken en veel diepe dalen gaat Willem II strijdend ten onder

Willem II is gedegradeerd ondanks een ruime overwinning op FC Utrecht (3-0). De ploeg van interim-trainer Kevin Hofland eindigde na een roerig op de zeventiende plaats omdat de concurrenten Fortuna Sittard en Sparta ook wonnen.

Guus Peters
Dries Saddiki en Daniel Crowley (r) treuren: degradatie van Willem II is een feit. Beeld Pro Shots / Toin Damen
Dries Saddiki en Daniel Crowley (r) treuren: degradatie van Willem II is een feit.Beeld Pro Shots / Toin Damen

Het is een even onwerkelijk als indrukwekkend moment: terwijl de verslagen voetballers van het net gedegradeerde Willem II de moed hebben verzameld om het publiek te bedanken, worden zij vanaf de tribunes hartstochtelijk toegezongen. Alsof de supporters de spelers op welhaast koninklijke wijze richting de eerste divisie begeleiden. Hoe groot de teleurstelling ook moge zijn.

De overtuigende overwinning (3-0) tegen FC Utrecht, in de laatste speelronde, is voor Willem II niet voldoende om zich te handhaven in de eredivisie, omdat concurrenten Sparta en Fortuna Sittard ook weten te winnen. In het seizoen dat de Tilburgse club zijn 125-jarig jubileum viert, moet deze na acht jaar weer een stapje terug doen. Het is de slotsom van een seizoen met een paar korte hoge pieken en veel meer langdurige diepe dalen.

Wie na zeven speelronden had gezegd dat Willem II aan het eind van het seizoen één van de twee clubs zou zijn die rechtstreeks naar de eerste divisie afzakken, had waarschijnlijk een stel gefronste wenkbrauwen als antwoord gekregen. Met zestien punten waren de Tricolores, met Fred Grim als nieuwe trainer, de trotse nummer drie van Nederland, achter Ajax en Feyenoord, én voor PSV.

Willem II leefde boven zijn stand

Maar toen al was duidelijk dat Willem II ver boven zijn stand leefde. Volgens de data van statistiekenbureau Stats Perform presteerden de Tilburgers als een degradatiekandidaat. Op basis van de kwaliteit van de kansen, ook wel expected goals genoemd, die Willem II zichzelf schiep, deed alleen Fortuna Sittard het slechter. De Limburgers stonden op dat moment één na laatste. Willem II maakte in zeven wedstrijden 3,8 doelpunten meer dan verwacht.

Ook verdedigend was toen al aan de onderliggende cijfers te zien dat de stand op de ranglijst de realiteit enigszins verbloemde. Willem II kreeg in de eerste zeven wedstrijden 4,4 doelpunten minder tegen dan was ingecalculeerd op basis van de kansen die zij tegen kreeg. Bij geen enkele andere club was het verschil tussen tegendoelpunten en verwachte tegendoelpunten zo groot.

‘Na een flitsende start besefte iedereen dat we boven onze stand leefden’, zegt verdediger Freek Heerkens. ‘Daarna zijn we wat betreft de resultaten in een negatieve spiraal terechtgekomen. We hebben het tij niet op tijd weten te keren.’

Onderste regionen

Willem II wist dertien wedstrijden op rij niet te winnen en zakte af naar de onderste regionen. Het was voor de clubleiding de reden om trainer Fred Grim de laan uit te sturen en technisch directeur Joris Mathijsen op non-actief te stellen. Het was alsof de tijd in het Koning Willem II-stadion een jaar werd teruggedraaid. Ook toen ontsloeg de club na een reeks tegenvallende resultaten de trainer (Adrie Koster) in de hoop dat interim-coach Zeljko Petrovic het vege Tilburgse lijf kon redden. Dat lukte.

Dit seizoen werd Kevin Hofland aangesteld als redder in nood. In acht wedstrijden wist de oud-speler van onder meer PSV en Feyenoord elf punten te verzamelen en nieuw leven in het geslagen Willem II te blazen. Het bleek niet voldoende, omdat ook de concurrenten onderin plots punten begonnen te verzamelen.

De onderliggende cijfers over het hele seizoen laten zien dat het niet gek is dat Willem II tot de laatste speelronde moest knokken tegen degradatie, al had het kwartje dus ook net goed kunnen vallen. Aanvallend had de club het lastig. Alleen Fortuna en Sparta, die zich op de laatste speeldag veilig speelden, wisten kwalitatief minder goede kansen bij elkaar te voetballen.

Wrang

Wie kijkt naar het aantal tegendoelpunten op basis van de kansen die de club tegen kreeg, ziet dat Willem II 1,4 doelpunt te veel heeft moeten incasseren. Ter vergelijking: Fortuna (1,8) en Sparta (3,1) kregen minder tegendoelpunten dan verwacht. ‘Het is duidelijk dat we midden in het seizoen een te lange serie hebben neergezet waarin we niet hebben gewonnen. Dat is wrang als je kijkt naar onze laatste serie wedstrijden’, aldus Heerkens.

Zo lukte het Willem II niet voor het tweede jaar op rij te ontsnappen aan degradatie. Ook de simpele zege op het lamlendige Utrecht, dat met de gedachten al bij de play-offs was, kon daar niks meer aan veranderen. Door de zeges van Fortuna en Sparta bleken de treffers van Jizz Hornkamp (voor rust), Dries Saddiki en eigen doelpunt van Joris van Overeem (beide na rust) slechts doelpunten voor de statistieken.

‘Vorig jaar zijn we door het oog van de naald gekropen, dat is ons nu niet gelukt’, zegt Heerkens. ‘Uiteindelijk is het wel gewoon terecht waar we staan. We hebben dit seizoen niet goed genoeg gepresteerd om uit de degradatiezorgen te blijven en de eindsprint bleek niet voldoende om dat nog te herstellen. Strijdend ten onder, maar wel ten onder.’