'In laatste ronde gebeuren gekke dingen'

De Nederlandse dammer Roel Boomstra heeft woensdag in de slotronde van het wereldkampioenschap in Oefa nog alle kans om de eerste Nederlandse wereldkampioen te worden sinds Harm Wiersma in 1984. De 20-jarige grootmeester staat weliswaar één zogeheten plusremise achter op de Russische titelverdediger Alexander Georgiev, maar zijn coach Rob Clerc heeft nog alle vertrouwen in de titel. 'De laatste ronde staat erom bekend dat er gekke dingen gebeuren", blijft Clerc hoopvol.

Het had weinig gescheeld of Boomstra had de finaleronde in de Russische stad niet eens gehaald. Pas in de laatste voorrondepartij stelde hij zijn plaatsje tussen de absolute wereldtop veilig. 'Het komt op kleine verschillen aan in dit soort toernooien. In de finale is Roel wel veel beter gaan spelen, daardoor neemt de druk op Georgiev toe", zegt Clerc.

De ervaren Rus werd al zes keer eerder wereldkampioen, maar ook hij is beducht voor de opmars van het in Emmen wonende talent. Met zijn snelle zege op Artem Ivanov dinsdagochtend legde Boomstra hem het vuur aan de schenen. 'Georgiev keek constant op het bord van Roel, terwijl hij zelf ook aan het spelen was", verklapt Clerc. Het gebrek aan focus kwam de Rus bijna op puntverlies te staan tegen de Afrikaan Joel N'cho Atse. 'Wij rekenden ons al rijk. Het was zeker remise geworden, als Atse niet in tijdnood zat. Pas op het einde maakte hij een cruciale fout", aldus de bondscoach.

Clerc zelf was in 1996 de laatste Nederlander die zo dicht bij de wereldtitel was als Boomstra. Hij verloor in een 'herkamp' van Alexei Tsjizjov, waarmee een era van complete Russische overmacht begon. 'Die overheersing duurt al 20 jaar, hoog tijd dat daar eens verandering in komt. Bij weer een Russische kampioen is niemand gebaat", lacht Clerc.

Boomstra weet wat hem woensdag te doen staat: winnen om de druk op Georgiev maximaal op te voeren. Zelf speelt hij tegen de Oekraïner Joerij Anikejev, terwijl Georgiev de lager ingeschaalde Ivoriaan Adonis Ano treft. 'Maar zo'n gemakkelijke tegenstander is dat niet. Ano verloor in de finale maar twee partijen", analyseert de coach, hopend op een misstap van de Rus.

Bij winst verzekert Boomstra zich sowieso van de tweede plaats, waarmee hij het recht heeft Georgiev uit te dagen voor een tweekamp om de titel in 2014. 'Dat is de grote ambitie, wereldkampioen worden", zegt Clerc die zijn pupil liever woensdag al de troon van Georgiev ziet overnemen. 'Dat zou ik wel terecht vinden, eigenlijk heeft Roel in de finale beter spel laten zien dan Georgiev. Ook in hun onderlinge duel dat in remise eindigde."

Meer over