In De Zwaaier helpt Gouweleeuw droom om zeep

Kozakken Boys deed zijn naam eer aan en trok onverschrokken ten aanval op het eigen veld. Het mocht niet baten: AZ won met 3-1.

Sportpark De Zwaaier is woensdag volgepakt voor het duel met AZ. In het strafschopgebied wordt Sherwin Grot van Kozakken Boys (in wit-rood) vastgehouden door Jeffrey Gouweleeuw (AZ), die zelf twee keer zou scoren. Beeld Klaas Jan van der Weij
Sportpark De Zwaaier is woensdag volgepakt voor het duel met AZ. In het strafschopgebied wordt Sherwin Grot van Kozakken Boys (in wit-rood) vastgehouden door Jeffrey Gouweleeuw (AZ), die zelf twee keer zou scoren.Beeld Klaas Jan van der Weij

Als scheidsrechter Siemen Mulder om 19.45 uur fluit voor het begin van Kozakken Boys - AZ, neemt Keje Molenaar plaats op het ereterras. De advocaat kan niet kapot in Werkendam. Nadat Kozakken Boys door een administratieve fout - het laten invallen van speler Madjer Lukoki, die niet op het wedstrijdformulier stond - door de KNVB uit het bekertoernooi werd gezet, kreeg Molenaar het voor elkaar dat de burgerrechter de straf terugdraaide. Kortom, die man verdient een goed plekje op de hoofdtribune. Voor de wedstrijd is hij al getrakteerd op een 'lekker visje'.

Eén voordeel voor Kozakken Boys vandaag: Lukoki, de tweelingbroer van de voormalige PEC Zwolle-speler Jody, doet in elk geval niet mee. Hij is vanmorgen in het vliegtuig gestapt voor een vakantie naar de Antillen. 'Kunnen we ook geen fout met het wedstrijdformulier maken', grapt voorzitter Ad van Wijk, terwijl hij een sigaar ter grootte van een deegroller in de brand steekt.

Ruim tweehonderd jaar geleden joegen de Kozakken het Franse leger van Napoleon over de dijk bij Werkendam. Ruig en woest waren ze, die Kozakken. Daarbij vallen de spelers met hun gekleurde schoentjes in het niet. Niettemin dicht de club zichzelf een kans toe tegen AZ. Wat een dag eerder in Hardenburg lukte, amateurploeg HHC versloeg profploeg NEC met 2-0, moet hier ook kunnen, denkt Van Wijk. 'Zeker als AZ dit klusje te licht opvat.'

Zo'n 4.000 toeschouwers omzoomen het veld op sportpark De Zwaaier, aan de Nieuwe Kozakken Stoep 1. De harde kern ontrolt aan de lange zijde een spandoek met de tekst 'Wij vrezen niet!', met daarbij een tweetal Kozakken op hun steppepaardjes. De thuisploeg begint sterk. Spits Sherwin Grot kan net niet bij een voorzet van Juriën Gaari, maar de toon is gezet.

De straf die Kozakken Boys van de KNVB kreeg opgelegd na de vorige bekerwedstrijd, tegen HBS, leidde tot een hoos aan publiciteit. Zelfs het satirische programma De Kwis besteedde zendtijd aan de kwestie. Ze lieten actrice Katja Schuurman de vergeetachtige wedstrijdsecretaris naspelen. Nu alles achter de rug is, kan voorzitter Van Wijk er wel om lachen. 'We hoefden in elk geval niemand meer te vertellen dat wij voor de beker tegen AZ moesten spelen.'

Het is een trots volkje, daar in Werkendam, vertelt Van Wijk. 'Het is dat mijn vrouw af en toe op vakantie wil, maar het liefste ben ik hier.' Het dorp telt 12 duizend inwoners. Een deel van Werkendam stond tijdens de Watersnoodramp onder water. Anton Mussert, de leider van de NSB, werd er ook geboren. Een woelige geschiedenis dus.

Twee amateurclubs bij laatste acht

Voor het eerst in de geschiedenis van het KNVB bekertoernooi hebben twee amateurclubs de laatste acht bereikt. Na HHC, dat dinsdag met 2-0 won van de profs van NEC, was het woensdagavond VVSB dat de kwartfinales haalde, dankzij een 3-2-zege op Capelle.

Olaf van der Sande opende de score voor Capelle. Na rust bleek VVSB over veerkracht te beschikken. Vladimir Jozic schoot hard binnen via de lat, Maikey Parami tikte de 2-1 in het doel en Giovialli Serbony kopte met nog ruim tien minuten te gaan een corner binnen. Jair Balrak maakte de aansluitingstreffer, maar kon Capelle niet meer redden.

FC Utrecht plaatste zich overtuigend voor de kwartfinales door met 5-0 te winnen van Achilles’29. Sébastien Haller maakte een hattrick. De Fransman schoot al na vijf minuten raak en was kort na rust opnieuw twee keer trefzeker. Nacer Barazite bepaalde de ruststand (0-2) door een mooi opgezette aanval in te tikken. Invaller Patrick Joosten maakte de 5-0.

In dat dorp probeert AZ, waar maar liefst zeven basisspelers ontbreken, zo snel mogelijk op voorsprong te komen om een lastige avond te voorkomen. De Alkmaarders spelen echter in een te laag tempo om het Kozakken Boys moeilijk te maken. Sterker, de thuisploeg is de baas op het veld. Vaak wordt Grot gezocht met de lange bal, alleen heeft de spits moeite die onder controle te krijgen.

Het is inmiddels gaan regenen. Een decemberbui trekt langs het kunstlicht. Dan, na 38 minuten spelen, gebeurt wat iedereen vreesde in Werkendam: doelman Jesper Hogedoorn trekt de doorgebroken Vincent Janssen omlaag. Mulder wijst eerst naar de stip, daarna haalt hij de rode kaart uit zijn achterzak. Vanaf 11 meter schiet Jeffrey Gouweleeuw vervolgens 1-0 binnen. 'Maf-fia, maf-fia', schreeuwt het publiek, dat onrecht vermoedt. 1-0 is de ruststand. 'Maar niets is onmogelijk', houdt voorzitter Van Wijk de moed erin.

Het zijn geen loze worden, zo blijkt in de tweede helft. Onverschrokken blijft Kozakken Boys ten aanval trekken, het mannetje minder ten spijt. Het levert in de 72ste minuut een vrije trap op. Die schiet Bryan Jongeneel onberispelijk in de bovenhoek: 1-1. Feest op sportpark De Zwaaier, een sensatie hangt in de lucht!

null Beeld anp
Beeld anp

Zuchtend en steunend probeert Kozakken Boys het einde van de reguliere speeltijd te halen. Het lukt niet. Acht minuten voor tijd haakt verdediger Quentin Jakoba invaller Robert Mühren in het strafschopgebied. Weer wijst Mulder naar de stip. Even later schiet Gouweleeuw de droom van Kozakken Boys aan flarden. In de slotfase maakt Mühren de 3-1.

Na het laatste fluitsignaal zoekt Molenaar de bestuurskamer op. Bij winst zou de advocaat door het publiek op de schouders zijn genomen, vreesde hij vooraf. Hij klinkt opgelucht. 'Dat is me in elk geval bespaard gebleven.'

Meer over