In de finale tegen eigen pupillen

Springruiter Harrie Smolders denkt tijdens de wereldbekerfinale, afgelopen weekend in Gotenburg, voor drie. Waar zijn concurrenten op belangrijke momenten alleen bezig zijn met zichzelf, denkt Smolders ook voor zijn pupillen, die - en dat is soms onhandig - inmiddels ook van wereldniveau zijn.

Lisette van der Geest
Harrie Smolders met Emerald tijdens de wereldbekerfinale in het Zweedse Gotenburg. Hij werd tweede. Beeld EPA
Harrie Smolders met Emerald tijdens de wereldbekerfinale in het Zweedse Gotenburg. Hij werd tweede.Beeld EPA

Zie het als een chef-kok, zegt Smolders (35). Een leider in de keuken kan zijn ingrediënten en verdere toebehoren aan de souschef en het andere keukenpersoneel presenteren. 'Maar hij kan er alsnog voor zorgen dat zijn gerecht beter smaakt', zegt Smolders, die in de finale als tweede eindigde.

Oftewel: hij mag dan trainer zijn van de Belg Jos Verlooy en de Amerikaanse Audrey Coulter, dat betekent niet dat Smolders moet oppassen met wat hij tegen zijn concurrenten zegt. 'Als ik vooraf het parcours ga verkennen, deel ik daarna gewoon alle informatie die ik heb. Mochten ze door een topprestatie uiteindelijk zelfs van mij winnen, dan kan ik daar ook van genieten. Dat hoort bij de sport.'

Drie van één stal

Het komt vaker voor dat ruiters training geven, maar vrijwel nooit komen pupillen uit op hetzelfde niveau. Laat staan dat ze zich weten te plaatsen voor de wereldbekerfinale, waar slechts achttien ruiters uit de Europese liga zijn toegestaan.

'De meeste landen zijn al blij als ze drie ruiters bij de gekwalificeerden voor de wereldbekerfinale hebben. Bij ons zijn het er drie van één stal', zegt Smolders. Sinds 2002 is hij verbonden aan de stal van Axel Verlooy, de vader van Jos, in het Belgische Grobbendonk. Dat ligt op zo'n 50 kilometer van Lage Mierde, zijn woonplaats in Brabant.

Smolders moet toegeven: ideaal is het niet als hij bij een belangrijke wedstrijd, zoals in Zweden, meerdere petten op heeft. Hij is erbij tijdens de warming-up van zijn pupillen. Hij moet tegelijkertijd de andere concurrenten in de gaten houden om te weten of ze op moeilijke onderdelen in het parcours moeten letten. En dan is er nog zijn eigen warming-up. 'In de ongeveer twee uur dat het duurt, kom ik vaak oren en ogen tekort. Het is intensief.'

Dressuurwinst

Hans Peter Minderhoud, de enige Nederlandse deelnemer bij de dressuurruiters, heeft zondagmiddag voor het eerst in zijn leven de wereldbeker gewonnen. 'Dit is heel speciaal voor mij. Dit was mijn zesde finale, maar ik stond nog nooit op het podium', zei hij.

Bij zijn succes hoort een kanttekening; de onbetwiste nummer één van de wereld, de Britse Charlotte Dujardin, ontbrak in Zweden. Haar toppaard Valegro kreeg deze winter rust en haar tweede paard kampt met een blessure.

Ook Nederlands kampioen Edward Gal was afwezig. De levenspartner van Minderhoud was onvoldoende hersteld van een blessure aan zijn rug en pols die hij opliep door een val van zijn paard enkele weken geleden.

Voordelen

Smolders ziet ook voordelen: hij wordt een betere ruiter van het geven van trainingen. 'Het is een soort zelfreflectie. Als je bewegingen moet uitleggen die je van nature doet, ga je bij jezelf te rade: hoe doe ik dat eigenlijk? Zo leer ik mezelf beter kennen.'

En als pupil Jos Verlooy maandagmiddag klaar is met zijn wedstrijd, geeft hij zijn trainer snel wat tips door over het parcours. Smolders: 'Het is geven en nemen.'

Coulter is op dat moment al uit de wedstrijd teruggetrokken. De Amerikaanse heeft geen podiumkansen meer en hoopt zich de komende twee weken te plaatsen voor de olympische ploeg die deze zomer bij de Spelen in actie komt.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Olympische aspiraties

Ook Smolders heeft olympische aspiraties. De recente prestaties met zijn paard Emerald vallen op. Smolders: 'Maar het is moeilijk om ertussen te komen.' Van de vier springruiters die de laatste jaren bij de belangrijkste wedstrijden voor Nederland uitkwamen, was alleen Maikel van der Vleuten in Zweden aanwezig. Hij werd elfde. Jeroen Dubbeldam, Jur Vrieling en Gerco Schröder kozen dit seizoen een andere wedstrijdplanning.

Smolders: 'Dat team heeft de laatste twee jaar fantastisch gepresteerd. Maar ik zorg dat ik er klaar voor ben, mocht er iets met een van de andere ruiters zijn. Een vormcrisis of wat dan ook.'

Meer over