In de Arena heerst weldadige rust

Wat een stunt zou het zijn als Adrie Koster, die tot de zomer vrijelijk mag rondzwerven over het trainerskerkhof in Amsterdam, de landstitel na vier jaar terugbrengt bij Ajax....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Ajax toont bij vlagen voetbal dat past bij de reputatie van de club. Fijnzinnige aanvallen, met een steeds opvallender wordende rol voor Albert Luque, de Spanjaard die een paar maanden nodig had om de roest van het nietsdoen bij Newcastle United van zijn lijf te poetsen. Alsof Koster, een man van eendimensionale teksten, de Arena heeft bezworen, zo rustig is het.

Tijdens het duel met Vitesse (4-1) was soms het tikken van de regen op het halfopen dak van de Arena te horen, zo stil was het. Op andere momenten zette het publiek aan voor de vocale steun die Ajax vooral na de pauze hard nodig had, toen Vitesse aandrong en beter was.

Het is simpel: de rust is terug omdat Ajax weer wint, hoeveel geluk daarbij ook komt kijken, en omdat Koster geen rare dingen doet en zegt. Natuurlijk krijgt John Jaakke, de voorzitter die van een deel van de fans moet verdwijnen, de volle laag als hij zich op het gras waagt om Jaap Stam uit te luiden. Het is dat het volk vol respect is voor Stam, anders was het een genante vertoning geweest.

Toch oogt het spotje met acteur Jack Wouterse alweer gedateerd. Wouterse veroordeelt op de videoboodschap supporters die hun onvrede ventileren door stenen te gooien. Wanneer was dat ook alweer? Ruim een maand geleden nog maar, na het thuisduel tegen NEC, de debuutwedstrijd van Koster.

Sindsdien verliet Ajax spoorslags de brandhaarden van het ongenoegen en sloeg het de weg in naar de oase van het welbevinden. Een commissie met onder anderen voormalig doelman Menzo en oud-bestuurslid Coronel, die het wanbeleid van de afgelopen tien jaar moet doorlichten, is eindelijk aangesteld, doch vrijwel niemand is vooralsnog geïnteresseerd in het doen en laten ervan. Punten zijn vooralsnog als het brood uit de hemel waaraan de fans zich laven. Koster en Ajax zijn weer aan het winnen, al kwam de ploeg net als tegen Roda JC (4-2-winst) en Feyenoord (2-2) goed weg. Ajax is door de nederlaag van Feyenoord in Groningen zelfs alleen koploper.

Dat Ajax geflatteerd won van Vitesse had een paar oorzaken: allereerst het surplus aan kwaliteit in de aanvalslinie, met Luque, Suarez en Huntelaar. Dat overschot contrasteerde met het onvermogen van Vitesse om het soms abominabele Amsterdamse verdedigen af te straffen.

Een tegenstander met een beetje meer niveau dan Vitesse had vaker dan één keer gescoord tegen Ajax. Alleen Junker was succesvol, toen het muziekje om de 3-0 van Luque te vieren nog uit de boxen schalde. Maar in Nederland zijn er niet zo veel opponenten met meer niveau te vinden. Het wankele verdedigen, van de tribune gadegeslagen door de familie Stam met voormalig kostwinner Jaap, en het gebrek aan evenwicht op het middenveld, waren de pijnpunten.

Het middenveld bestond na het geblesseerd afhaken van Maduro en Gabri uit Siem de Jong, Robbert Schilder en Mitchell Donald, jong en onervaren. Het trio werd weggetikt door technicus Sansoni en zijn maten, maar dat bleef zonder gevolgen.

Aan de andere kant profileerden de Spaanssprekende Ajacieden zich opnieuw. Gabri zette de 1-0 van Suarez op, toen hij de bal met een felle tackle de falende ex-Ajacied Yakubu ontfutselde. Gabri zelf maakte 2-0, na knap werk van Maduro, die opnieuw Yakubu aftroefde. En Luque is na het meermaals falen van Huntelaar gepromoveerd tot nemer van strafschoppen. Van der Schaaf, een ploeteraar die van wangedrag zijn handelsmerk maakt, had op onnozele wijze de rug van Heitinga beklommen, alsof hij iets moest pakken van een te hoge kast. Huntelaar maakte 4-1, na een bevlieging van Rommedahl, die niet voor het eerst op dreef was nadat hij net was ingebracht door Koster.

De vraag aan Vitesse-trainer Aad de Mos luidde wie hij als sterkste ziet van het kwartet topploegen. Met Vitesse heeft hij tegen alle kandidaten gespeeld: gewonnen van AZ, verloren van Feyenoord, Ajax en PSV.

De Mos, toch verrassend: ‘AZ speelt het best. Ik denk dat Ajax en AZ het gaan uitvechten.’ Het verschil van tien punten zegt hem niet veel: ‘AZ gaat bijna geen wedstrijd meer verliezen.’

Meer over