In bestelbusjes naar de Europa Cup

Korfballen is in Nederland al geen vetpot, maar in landen als Rusland en Tsjechië is het helemaal sappelen...

Van onze medewerker Peter Bruin

koog aan de zaan Beschroomd lieten de vertegenwoordigers van de Tsjechische, Hongaarse en Russische korfbalploegen weten dat hun spelers niet aan het slotbanket konden deelnemen. De eigen bijdrage van 25 euro per persoon was te veel gevraagd.

Vier dagen Europa Cup-korfbal in Koog aan de Zaan bleek een festival vol contrasten. Met winnaar Koog Zaandijk en verliezend finalist Boeckenberg uit België in alle opzichten als toonaangevende clubs – maar ook met teams bij wie de financiële middelen net toereikend waren om in de Zaanstreek terecht te komen en mee te doen.

Boeckenberg had voor spelers en supporters een compleet hotel met zeventig kamers afgehuurd.

De Tsjechen logeerden bij leden van de korfbalclub BEP in Purmerend, om kosten te besparen.

Het kan dus wel, met een beperkt budget deelnemen aan het jaarlijks bal van korfbalkampioenen. Er is alleen wat inventiviteit en doorzettingsvermogen voor nodig. De Russen van Orel-STU moesten de 2.200 kilometer uit Orel met een colonne bestelbusjes overbruggen, en ook voor de Tsjechen van TJ Znojmo was de reis vanuit de wijnstad Znojmo per aftandse autobus een beproeving geweest.

‘TJ Znojmo heeft veel jonge senioren, nauwelijks kader en weinig mensen die werken. Dus het is voor hen lastig een vliegreis en hotel te betalen’, zegt Edwin Bouman, die tijdens dit Europa Cup-evenement assistent-coach van de Tsjechische ploeg is. Echtgenote en arts Marina was zo vriendelijk de medische begeleiding voor haar rekening te nemen.

In 1996, nadat hij met Oost Arnhem de zaalfinale had gewonnen, vertrok Bouman voor zijn werk naar Tsjechië, waar hij tien jaar zou blijven. Hij ging er korfballen en coachen, verwierf de Tsjechische nationaliteit, en is nu verbonden aan de nationale korfbalbond.

‘Tsjechië is een sportland bij uitstek’, zegt hij. ‘Het probleem is echter dat veel geld vanuit een overkoepelend sportorgaan naar verenigingen gaat die olympische sporten beoefenen. Omdat korfbal geen olympische sport is, komen korfbalclubs er niet voor in aanmerking.’

Znojmo verliest het duel om de derde plek na verlenging met 13-12 van het Portugese Oeiras. Jammer, maar Bouman is niet ontevreden, gezien de recente magere resultaten.

Nadat het Tsjechisch korfbal grote sprongen had gemaakt en zich zelfs leek aan te dienen als concurrent van Nederland en België, viel er de afgelopen jaren een terugval te bespeuren.

‘Dat was een kwestie van overbelasting van spelers’, vindt Bouman. ‘We hebben een smalle top, en als die aanwezig moet zijn bij alle internationale korfbalevenementen, dan pleeg je een grote tijdsaanslag op een kleine groep mensen. Het leidde tot grote uitval van spelers tussen 25 en 30 jaar.’ Daarom vond hij de vierde plaats bij deze Europa Cup zo gek nog niet.

Samen met de Tsjechische bond is Bouman bezig een plan op te stellen om korfbal naar een hoger niveau te tillen. Er dient meer te worden getraind en de kwaliteit van kader en trainers moet omhoog. ‘De beste trainers van het land spelen zelf. Ze hebben te weinig tijd om training te geven.’

In Tsjechië is het lastig om geschikte sporters voor korfbal te interesseren. Grote, sterke spelers volleyballen, handballen, basketballen of ijshockeyen’, zegt hij. ‘Zij vinden het vreemd een overstap te maken naar een sport die veel minder aandacht krijgt.’

De beste manier om Tsjechische talenten sterker te maken is hen bij Nederlandse clubs onder te brengen, meent Bouman. Zoals Roman Veznik, die bij PSV speelt. Vandaar dat er een database komt van Tsjechische spelers met potentie waaruit Nederlandse clubs kunnen putten.

‘Nederland is het beste land om je als korfballer te ontwikkelen. Je wordt sneller een goede korfballer als je in een goed team speelt en sterke tegenstanders ontmoet. Wil je beter worden, moet je naar Nederland of naar België.’

Dat vindt KNKV-voorzitter Jaap Lenstra ook. Hij zei zaterdag dat de bond vanaf volgend seizoen zal bemiddelen bij het zoeken naar een stage-, werk- of studieplek voor buitenlandse korfballers, en bij het aanvragen van een verblijfs- en werkvergunning.

En er is al een en ander gaande. Nic. in Groningen is bijna rond met twee spelers uit Taiwan. Koog Zaandijk biedt al onderdak aan de Engelse Natasha Dawson. De bedoeling is, zei Lenstra, dat spelers na een aantal jaren terugkeren met een trainers- of scheidsrechtersdiploma op zak en dan korfbal in hun land een zet in de rug geven.

Bouman ziet een lichtpuntje. ‘Tsjechië is lid van de Europese Unie’, zegt Bouman. ‘Dat maakt het vertrek naar Nederland met alle formaliteiten die daarbij horen een stuk eenvoudiger.’

Meer over