columnPeter Winnen

Ik wist niet dat Van Vleuten niet wist dat een Oostenrijkse de boel aan flarden aan het rijden was

null Beeld

Ik had ingeschakeld op het live-verslag van de wegwedstrijd voor vrouwen, dat wil zeggen, ik zapte van het ene kanaal naar het andere. Iets klopte er niet en ik hoopte dat de commentatoren van de NOS, VRT dan wel Eurosport me konden bijpraten. Een Oostenrijkse reed alleen op kop, ze stampte als een grandioze machine. Daarachter ploeterden afzonderlijk twee paar dames van wie het beste af leek te zijn. Evengoed hadden de strompelaars een royale voorsprong op een apathisch peloton.

Vanwaar de apathie? Wat wisten de dames in het peloton wat ik niet wist? Dat de vijf vanuit het startschot de vrije ruimte hadden opgezocht wist ik dan weer wel. Ik zag het vroeg in de ochtend op een live-ticker. Het was een reden om de telefoon terug op het nachtkastje te leggen en me apathisch om te draaien.

Bij de VRT roken ze het eerst onraad. Commentator Ruben van Gucht werd bijgestaan door ex-renster Lieselot Delcroix. Die begon af te geven op de Hollandse passiviteit. Dat was uiteraard omdat de snelle Belgische Lotte Kopecky op deze manier niet in een zetel naar de eindstreep werd gebracht. Lieselot ging nog een stapje verder, de Oostenrijkse koploopster was ‘maar een amateur’, en amateurs wil je toch niet op een olympisch podium? (Pierre de Coubertin zag niets liever dan amateurs op een podium, maar dit terzijde.)

Dat ging Ruben te ver. Hij zag een prachtige atlete een gratis verkregen voorsprong consolideren. Zelfs een Annemiek van Vleuten die op zeker moment uit armoe een raket lanceerde kreeg maar een paar seconden van de vijf minuten achterstand af.

Ik wist toen nog niet dat Van Vleuten geen weet had van die vijf minuten. Olympische kampioenschappen worden zonder oortjes verreden. Ik wist ook niet dat Van Vleuten niet wist dat er een Oostenrijkse meedeed, laat staan dat die Oostenrijkse de boel aan flarden aan het rijden was.

Ik wist dan weer wel, dankzij haastige research van de VRT, dat de Oostenrijkse een afgestudeerd wiskundige en ex-triatlete is. Dat ze zich grondig had voorbereid op de vochtige Japanse hitte en feitelijk de grondige klimaatvoorbereiding van een Van Vleuten tot amateuristisch gepruts degradeerde. Een mens die niet stilvalt.

Een paar uur later dacht Annemiek naar goud te wieken. Iedereen die voor een televisietoestel zat, sloeg de handen voor de ogen.

Zonder oortjes was de communicatie met de ploegleiding in de auto gebrekkig of bijna fout of helemaal fout geweest. Zonder oortjes koersen noemde ze amateuristisch. Ik moest denken aan de cold turkey van mensen die proberen af te kicken van het ultieme communicatiemiddel, de mobiele telefoon. Dat er een wereld bestaat buiten de elektronische connectiviteit is een ervaring die nieuw is, en eng.

Anna Kiesenhofer werd over het hoofd gezien. Zonder het te weten deed ze een heuse Van Vleuten.

Meer over