Update

Igor Anton wint zware bergetappe Giro

De Spaanse wielrenner Igor Anton heeft vandaag tijdens de Ronde van Italië de zware bergetappe met aankomst bovenop de Monte Zoncolan gewonnen. De coureur van Euskaltel achterhaalde op de slotklim Bram Tankink, die als laatste van een vluchtgroep overbleef, en soleerde naar het dagsucces. Alberto Contador finishte op ruim een halve minuut als tweede en verstevigde daarmee zijn leidende positie.

ANP/Redactie
Igor Anton wordt door een fan naar boven geschreeuwd. Beeld ap
Igor Anton wordt door een fan naar boven geschreeuwd.Beeld ap

De Italiaan Vincenzo Nibali kwam een tiental seconden na Contador over de streep, Michele Scarponi (eveneens uit Italië) werd vierde op 1.10. De Rus Denis Mentsjov kwam na 1.21 op de top.

Tankink, die op vijf kilometer van de finish in de kraag werd gegrepen, verloor in de laatste steile kilometers nog zo'n zes minuten op Anton.

Afdaling geschrapt
De veertiende etappe van de Ronde van Italië zou eigenlijk over 210 kilometer gaan, maar vrijdagavond besloot de jury om de afdaling van de Monte Crostis (die deels over onverharde wegen ging) te schrappen. De koersdirectie was daarna van plan om de renners via de Tualis naar de voet van de beruchte Monte Zoncolan te leiden, maar onderweg besloten de organisatoren om ook de Tualis te schrappen. Op die col zouden er namelijk mensen staan die wilden protesteren tegen omzeilen van de Monte Crostis.

De afgelopen weken hebben talloze Italianen hard gewerkt om die afdaling veiliger te maken. Zo werden vangnetten geïnstalleerd, strobalen geplaatst en zelfs het asfalt werd vernieuwd. Alle inspanningen bleken vrijdagavond voor niets te zijn geweest, toen - onder druk van het merendeel van de ploegen - de Monte Crostis alsnog uit het Giro-parkoers werd gehaald.

In de aanval
Tankink ging na 29 kilometer in de aanval met de Italianen Gianluca Brambilla en Matteo Rabottini en het trio vergaarde een voorsprong van bijna tien minuten. Tijdens die vluchtpoging kregen ze ook nog het nieuws dat de route met circa twintig kilometer werd ingekort, aangezien de Tualis werd gemeden. Desondanks was de vlucht niet succesvol. De Nederlander werd op vijf kilometer van de top ingehaald door Anton, waarna de Rabobank-coureur in die laatste steile kilometers nog zes minuten op de Spaanse klimgeit verloor.

Contador, die als tweede eindigde, heeft in het algemeen klassement nu 3.20 voorsprong op Nibali, Anton staat derde op 3.21.

Het peloton tijdens de etappe van vrijdag. Beeld reuters
Het peloton tijdens de etappe van vrijdag.Beeld reuters
Meer over