Huwelijk van Chelsea en Mourinho staat op springen

De slechte start van Chelsea valt af te lezen aan tal van statistieken. Coach Mourinho maakt zich er niet druk over.

Coach Jose Mourinho zwaait naar fans na de wedstrijd tussen Chelsea en Liverpool afgelopen zaterdag. Beeld ap
Coach Jose Mourinho zwaait naar fans na de wedstrijd tussen Chelsea en Liverpool afgelopen zaterdag.Beeld ap

Over huwelijken in het voetbal is één ding zeker: vroeg of laat monden ze uit in een scheiding. Enige vraag - voornamelijk in de media - is waneer de papieren getekend worden. Als er een scheiding is waarover dit najaar vaak wordt gespeculeerd, is het wel die tussen Chelsea en zijn coach José Mourinho. Beide partijen weten hoe het werkt, want in 2007 gingen ze ook al eens uit elkaar.

Zeggen dat het dit seizoen niet draait bij Chelsea is een understatement. Zaterdag verloor de Londense club in eigen huis met 3-1 van Liverpool. Het was de zesde competitienederlaag in elf duels voor de regerend landskampioen.

Wat gaat er eigenlijk mis bij Chelsea? In nauwkeurigheid van passes of schoten zijn dit seizoen weinig schokkende verschillen te ontdekken met de vorige twee seizoenen onder Mourinho. Wat betreft passing is de nauwkeurigheid met 1,5 procent afgenomen, naar 81,8 procent. Kanttekening is dat dergelijke statistieken normaliseren in de loop van het seizoen. En als het gaat over het percentage schoten die direct leiden tot een doelpunt, is dat zelfs hoger dan in 2013 - Mourinho's eerste seizoen sinds zijn terugkeer in Londen.

Schoten op doel

De opvallende zaken moeten dus ergens anders zitten, bijvoorbeeld op het gebied van schoten op doel. De spelers van Chelsea testen dit seizoen de doelman van de tegenstander veel minder vaak.

In het seizoen 2013-2014 schoot het team van Mourinho gemiddeld zes keer per wedstrijd op doel. Een jaargang later was dat aantal met een half schot afgenomen. Momenteel staat de teller op vier. De kopbal van Ramires tegen Liverpool zaterdag, ook meteen goed voor een doelpunt, was de enige poging op doel van Chelsea in de eerste helft.

Aan de andere kant wordt het doel van Chelsea dit seizoen, met gemiddeld zo'n zes schoten per wedstrijd, bijna twee keer zo vaak onder vuur genomen door tegenstanders als in andere jaren. Het gevolg van dat alles: Chelsea scoort minder zelf en krijgt meer goals tegen. Voor dit seizoen moest Mourinho's ploeg gemiddeld minder dan één goal per wedstrijd slikken. Nu zijn dat er exact twee.

Mourinho praat met zijn staff. Beeld getty
Mourinho praat met zijn staff.Beeld getty

Het aantal minuten dat Chelsea dit seizoen op achterstand stond, namelijk 295, ligt na elf duels al hoger dan in het gehele vorige seizoen (244 minuten in 38 wedstrijden). Mourinho en Chelsea zijn bezig aan hun slechtste reeks in de Premier League op een aantal terreinen.

De Portugees verloor nog niet vaker dan zes keer per seizoen met Chelsea. Nu staat hij al op dat aantal na elf speelronden. Nooit verzamelde een regerend Premier League-kampioen na elf duels minder punten dan Chelsea.

De Premier League-start is de slechtste voor Chelsea. Met elf punten heeft de club er twee minder dan vorige drama-starts in 1992-1993 en 1993-1994, en in die tijd stond er nog geen rijke Rus aan het roer bij de club. Het zijn voldoende redenen om een coach de laan uit te sturen. Mourinho is er niet bang voor, zei hij zaterdag.

Kort daarvoor hield hij zich in een tv-interview van nog geen minuut op de vlakte door talloze keren achter elkaar 'niets te zeggen te hebben'. Dat zelfvertrouwen is misschien niet gek voor iemand met een afkoopsom van zo'n 45 miljoen euro in zijn contract, zoals Engelse media schreven. Maar Mourinho is ook niet voor niets The Special One.

Met medewerking van sportstatistiekbureau Opta Sports.

Meer over