Hulpeloos Ajax laat zich verrassen door RKC

UEFA-cupdeelnemer Ajax zette gisteravond een stap terug, in plaats van vooruit zoals gids Wouters voortdurend eist. De hulpeloze ploeg liet zich verrassen door RKC dat pas in de slotfase tot het besef kwam dat Ajax momenteel slechts in naam een topclub is....

De weg naar de top is langer dan verwacht voor de club die in de zomer ruim zeventig miljoen gulden investeerde in nieuwe spelers, maar zichzelf dit seizoen nog niet geruststelde. Gisteren was niet Ajax de beste ploeg van de twee, maar lange tijd RKC, de kleine club uit Waalwijk dat een gelijkspel (1-1) uitbundig vierde.

Wouters plaatste vooral kanttekeningen bij het gebrek aan agressiviteit van zijn spelers. Hij maakte een uitzondering voor Witschge die als spelverdeler vóór Verlaat wel inzichtrijk te werk ging.

De oude soldaat Wouters moet keer op keer constateren dat de jonge recruten strijdlust missen. Gestraft met een (competitie-)nederlaag werd Ajax dit seizoen nog niet voor het gebrek aan agressiviteit, hoewel Feyenoord tien dagen geleden in Amsterdam de zweep in handen had.

Hetzelfde gold gisteren voor RKC dat echter te lang talmde om aanspraak te maken op de zege. RKC kreeg desondanks wat het wilde, en Ajax niet.

Vooral in de tweede helft leek Ajax het bezoek aan Waalwijk te verwarren met een visite aan de naburige Efteling. De spelers leken het gezellige uitje in Noord-Brabant af te sluiten met een overwinning, maar werden in de slotfase gestraft voor hun ongepaste superioriteitsgevoel.

Tegenover de (twee) kansen die Ajax miste in de tweede helft, bij een 1-0 stand, stonden de vier scoringsmogelijkheden van RKC in de eerste helft. Tim Cornelisse was de eerste die miste. Hoogendorp en Govedarica (twee maal) stonden eveneens oog in oog met doelman Grim, met Witschge een van de weinige Ajacieden op wie niets viel aan te merken.

Opnieuw bood Knopper Ajax hulp. In de 35ste minuut werd hij clubtopscorer dankzij een kopbal. Laudrup rafelde de Waalwijkse defensie uiteen en reikte Knopper met een voorzet zijn vierde competitiedoelpunt aan (0-1).

Ook verdediger Vierklau speelde een opvallende rol, aan de zijlijn. De speler die voor vijftien miljoen gulden van Tenerife werd overgenomen, liep zich ruim een uur lang warm, aanvankelijk vol enthousiasme, later verveeld en vermoedelijk vol onbegrip.

Waarschijnlijk leverde Vierklau desondanks een nuttige bijdrage. Het waarschuwingsschot werd ter harte genomen door Verlaat. Wouters overwoog Verlaat al in de eerste helft uit het veld te halen, maar de verdediger herstelde zich en kreeg vat op de Waalwijkse topscorer Hoogendorp.

Beide trainers maakten in de tweede helft gebruik van het recht om drie spelers te wisselen, maar met verschillende motieven. Jol trachtte, met succes, RKC te overreden tot een opportunistische speelwijze die Ajax in verwarring zou brengen.

Wouters hoopte Ajax kracht en agressiviteit te schenken. Voorts paste hij de speelwijze aan door Winter, gestart als middenvelder, in het centrum van de verdediging aan Verlaat te koppelen.

Wouters deed zelfs een beroep op een al bijna vergeten speler, Babangida, en, voor de eerste maal dit seizoen, middenvelder O'Brien. Machlas was een van de spelers die moest wijken, om begrijpelijke redenen: Teixeira troefde hem voortdurend af.

Voor Babangida liep de rentree uit op een zware teleurstelling. Zestien minuten na zijn entree botste hij in het strafschopgebied met Winter. De nacht bracht hij ter observatie door in een ziekenhuis, met een hersenschudding.

Omdat ook de linksback van RKC, Van Wanrooy, bij de botsing was betrokken, reageerde de Amsterdamse aanhang zich af op de tegenstander. Aan de kwetsende spreekkoren van de Ajax-supporters kwam pas een eind na een verbale interventie van aanvoerder Winter.

Ajax en de supporters werden definitief de mond gesnoerd in de 89ste minuut toen RKC loon naar werken kreeg. Een hoge voorzet van rechtsback Tim Cornelisse werd door Govedarica gemist. Rechtsbuiten Lanckohr was echter eveneens ter plekke, en vrijgelaten bovendien.

Lanckohr passeerde Grim met een volley in de rechterhoek. Daarmee toonde hij ten overvloede aan dat Ajax op de weg naar de top nog onvoldoende snelheid heeft, de forse investeringen ten spijt. En dat in het relatief vlakke land van de Nederlandse eredivisie.

Meer over