'Huilbaby' Adebayor frustreert Togo-coach

De Afrika Cup is bijna traditiegetrouw begonnen met een rel, die het voetbal naar de achtergrond heeft gedrukt. Sterspeler Emmanuel Adebayor van Togo weigerde te spelen voor zijn land, omdat hij naar zijn zieke moeder wilde....

Trainer Keshi serveerde de topscorer, onlangs door Arsenal aangekocht,af en noemde hem een 'huilbaby' die zijn ploeg in de steek liet. Togo, datmeedoet aan het WK in Duitsland, liet zich met 2-0 verrassen door deDemocratische Republiek Congo. Mputu en Lua Lua maakten de goals.

Ivoorkust begon het toernooi in Egypte wel met een zege. DeWK-tegenstander van het Nederlands elftal won met 1-0 van Marokko.Chelsea-spits Didier Drogba maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Hijbenutte in de 39ste minuut een strafschop. Feyenoorder Ali Boussaboun mochtbij Marokko slechts zes minuten meedoen als invaller.

Bij Ivoorkust speelde Bonaventure Kalou vanaf het beginsignaal en vielPSV-aanvaller Arouna Koné in de 66ste minuut in. De spits verving Drogba,die weer last kreeg van een knieblessure. Aruna Dindane, de topscorer vanLens, verliet zijn ploeg al voor de eerste wedstrijd vanwege de plotselingedood van zijn dochtertje.

Titelverdediger Tunesië won met 4-1 van Zambia. Dos Santos, eengenaturaliseerde Braziliaan, scoorde drie keer voor de ploeg van AjaciedTrabelsi. Angola, ook WK-deelnemer, verloor de eerste wedstrijd van hettoernooi met 3-1 van Kameroen. Samuel Eto'o, de spits van Barcelona, maakteeen hattrick.

Zuid-Afrika, de organisator van het WK in 2010 die deze zomer ontbreektin Duitsland, leed zondag een gevoelige 2-0 nederlaag tegen Guinee.Sambegou Bangoura en Ousmane Bangoura maakten in het laatste kwartier detreffers.

Meer over