HSV Hoek wint penaltyserie die ze eerst hadden verloren - en die daarna opnieuw moest

Een passend dramatisch einde van de strafschoppenserie die opnieuw moest. Na de ongeldig verklaarde winst van FC Lisse was het nu HSV Hoek dat aan het langste eind trok en doorgaat in het KNVB-bekertoernooi.

Iwan Tol
Feest bij de spelers van HSV Hoek na de beslissende strafschop van Reguillo Vandepitte. Beeld Guus Dubbelman
Feest bij de spelers van HSV Hoek na de beslissende strafschop van Reguillo Vandepitte.Beeld Guus Dubbelman

Het is 21.10 uur als Reguillo Vandepitte, aanvoerder van HSV Hoek, de bal neerlegt om de beslissende strafschop te nemen in de penaltyserie tussen FC Lisse en HSV Hoek. In de vorige reeks, toen gewonnen door FC Lisse, miste hij. Nu heeft hij de winnende op zijn schoen. Vijfhonderd toeschouwers houden hun adem in.

Twee uur eerder, op sportpark Ter Specke in Lisse. Bestuurslid Ernst-Jan Reinerie van de thuisclub maakt zich zorgen. 'Heb je de scheidsrechter goed geïnformeerd, Bert?', vraagt hij aan scheidsrechtersbegeleider Bert de Winter. Die antwoordt met een vette knipoog. 'Geen zorgen. Hij is van alles op de hoogte.'

ABBA-principe

Nog twee uur en dan begint de replay van de penaltyreeks. Die moet worden overgenomen omdat het ABBA-principe (niet om en om, maar eerst partij A, dan twee keer partij B) dat scheidsrechter Nagtegaal toepaste niet reglementair bleek.

Reinerie geeft toe: het is de club een beetje boven het hoofd gegroeid. Sinds bekend werd dat de reeks moest worden overgenomen, is precies gebeurd wat hij vreesde: het werd een mediaspektakel. Ofwel: 'Penaltygate'.

Reinerie: 'Ik heb familie in de kop van Noord-Holland. Die belden me vanochtend. 'We komen hoor', zeiden ze.' Hij zucht: 'Een paar weken terug is een lid van onze vereniging getrouwd met een prinses uit Maleisië. Kregen we ook allerlei media over de vloer. Nu dit weer. Ik hoop dat ze de volgende keer voor het voetbal komen.'

Terwijl verderop in de kantine stewards worden geïnstrueerd ('Geen vuurwerk, geen alcohol') en de spelers van FC Lisse gaan trainen als voorbereiding op de strafschoppen, arriveert de selectie van Hoek op het sportpark na een reis van meer dan twee uur vanuit Zeeuws-Vlaanderen. Bij vertrek vanaf de kantine werden ze uitgeluid met vuurwerk; iets wat normaal gesproken alleen profclubs overkomt voor belangrijke wedstrijden.

De druk ligt bij FC Lisse. De ploeg waande zich drie weken geleden al zeker van de volgende ronde in de KNVB Beker. Nu moeten ze zich opnieuw opladen. Om iets voor negenen maken ze een rondje langs de supporters. 'Come on Lisse, come on Lisse', schreeuwen de fans.

Een speler van HSV Hoek neemt een strafschop. Beeld epa
Een speler van HSV Hoek neemt een strafschop.Beeld epa

Warming-up onnodig

Ook Hoek doet een warming-up. Fysiek niet echt nodig, wel goed voor de focus. Dan komt ook scheidsrechter Allard Lindhout met zijn assistenten het veld op wandelen. Uit de speakers klinkt, je kon er op wachten, een nummer van Adèle Bloemendaal: 'Zallemenut nog een keertje over doen?'

20.58 uur. De spelers komen, in vol ornaat, het veld op. Geroezemoes zwelt aan. FC Lisse wint de toss en mag beginnen. De eerste twee strafschoppen gaan raak, maar bij de tweede voor FC Lisse gaat het mis. Robert van Boxel mist. Gelukkig voor hem mist Hoek de tiende strafschop, waardoor de stand na tien penalty's 4-4 is. Vanaf nu kan elke strafschop beslissend zijn. De spanning is bijna ondraaglijk.

Dan, bij strafschop 13, gaat het opnieuw mis voor Lisse. De inzet van Lars Rauws wordt gestopt, waarna Vandepitte het karwei mag afmaken. Een dag eerder, op de training, heeft hij twee van de vijf oefenpenalty's gemist. Vandaar dat hij liever niet in de reguliere reeks opgesteld wilde worden. Maar nu is er geen ontkomen aan. Hij móét. De winnaar krijgt 15.000 euro voor het bereiken van de volgende ronde.

Vandepitte, in het dagelijks leven leerkracht op een mbo, legt de bal neer, kiest een hoek en ... schiet raak! Een oorverdovende stilte valt over sportpark Ter Specke. Alleen het gejuich van de spelers van Hoek is nog te horen. Hun busreis van bijna 400 kilometer is niet voor niets geweest.

Drie weken duurde de soap. Er was een kort geding, tientallen artikelen, urenlange voorbeschouwingen en een live-uitzending. Na tien minuten is het voorbij. 25 oktober: Heracles - HSV Hoek.

Lees hier hoe het zover heeft kunnen komen:

Omdat de scheidsrechter fout zat, moesten de spelers van Hoek bijna 400 kilometer reizen om een paar penalty's te nemen. Zeven vragen over de penaltysoap FC Lisse - HSV Hoek. (+)

Meer over