'Hopen dat dit gewoon een slechte dag was'

Twee seconden voor het verlossende eindsignaal werd de frustratie bij de Nederlandse hockeyers het pijnlijkst zichtbaar. Doelman Jansen lanceerde Christian Blunck in de cirkel en de strafbal die volgde op de onnodig harde overtreding werd koelbloedig benut door Christoph Bechmann....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

UTRECHT

Na de euforie van vrijdag, toen India met 5-0 werd verslagen, bracht de nederlaag de hockeyers in één klap terug op aarde. Verliezen in deze fase van het wereldkampioenschap heeft vooralsnog weliswaar geen dramatische gevolgen, maar de wijze waarop de hockeyers Duitsland tegemoet traden, was een olympisch kampioen onwaardig.

Ongeïnspireerd en zonder overtuiging begon Nederland aan deze derde poulewedstrijd. Beide ploegen hadden tot zondag nog geen wedstrijd verloren, maar van meet af aan werd duidelijk dat de Duitsers met veel meer strijdlust het gevecht om de eerste plaats in de groep aangingen. Fysiek sterk en koelbloedig in de afronding wierp de ploeg van coach Paul Lissek zich op tot grote kanshebber op de wereldtitel.

Lissek toonde zich na afloop onbevreesd over die favorietenrol. 'Deze uitslag komt beide ploegen goed uit', zei hij. 'Wij winnen aan zelfvertrouwen dat we nodig hebben om kampioen te kunnen worden, terwijl Nederland kan leren van de fouten die zijn gemaakt. In deze fase zijn die nog niet fataal.'

Dat was wel de uitslag, die keihard aankwam bij de spelers. Sinds zijn aanstelling in 1992 had bondscoach Roelant Oltmans nooit zo'n pijnlijke nederlaag geleden. 'Het was het slechtste dat ik ooit heb gezien. Er stond geen team dat wilde winnen, we geloofden niet in onszelf.'

Veel te gemakkelijk lieten de hockeyers zich van de bal zetten door de Duitsers, die strak op de man bleven verdedigen. Protesten over te hard spel werden genegeerd door beide scheidsrechters, waardoor de frustratie in de ploeg met de minuut steeg. Zeer tegen de verhouding in maakte Nederland het eerste doelpunt, uit de rebound van een strafcorner, maar verweer tegen het daarop volgende Duitse offensief was er nauwelijks.

De volgens Oltmans iets geflatteerde cijfers, de laatste twee treffers werden kort voor het einde gemaakt, deden het verloop van de wedstrijd echter geen geweld aan. Met name in de tweede helft (die met 1-1 begon) was er eenrichtingsverkeer naar het Nederlandse doel.

Tycho van Meer had zijn ploeg weliswaar nogal verrassend op voorsprong gezet, maar vlak voor rust trok topscorer Domke, met een prachtige backhandslag, de stand gelijk. Oltmans reageerde furieus. Hij telde op dat moment twaalf Duitse spelers in het veld, maar dat was de officials achter de tafel ontgaan. Duitsland kwam er na afloop genadig vanaf met een waarschuwing aan het adres van de manager. Voortaan moet de ploeg iets minder chaotisch wisselen, zo werd Baumgartner medegedeeld.

Na de pauze mocht Duitsland, dat zich in het verleden al wel tot Europees en olympisch kampioen maar nooit tot wereldkampioen liet kronen, vijf keer aanleggen voor de strafcorner. Twee keer werd er gescoord: Tewes en Michel waren trefzeker.

Het strafcornerkanon aan Nederlandse zijde, Bram Lomans, worstelde opnieuw met zijn gevreesde sleeppush. Van de vijf corners was slechts één in de rebound raak: een variant die via Van Wijk en Van Meer werd gespeeld.

De Nederlandse ploeg was geen schim van de hechte formatie die vrijdag over India was heengewalst. Met fysiek sterke tegenstanders, die de aanvallers weinig ruimte geven, heeft Nederland beduidend meer moeite. Tegen de Canadezen, fysiek sterk maar technisch zwakker, dwongen de hockeyers donderdag nog wel de overwinning af, maar Duitsland was zondag van een ander kaliber.

Oltmans had geen verklaring voor het collectief falen. 'Laten we hopen dat dit gewoon een slechte dag was.' De coach weigerde de schuld bij de scheidsrechters te leggen, hoewel het dubieuze optreden hem wel had geïrriteerd.

Een kwartier voor tijd werd Jazet met een tijdstraf naar de kant gestuurd, wegens een harde overtreding op Domke. De afwezigheid van de verdediger, die tien minuten straf uit moest zitten, kostte Nederland twee tegentreffers.

Jacques Brinkman sprak na afloop van een harde les, met weinig directe gevolgen, maar aanvoerder Stephan Veen was minder mild gestemd. 'Dit was verschrikkelijk. We verloren elk fysiek duel, terwijl de Duitsers zonder enige druk de bal konden rondspelen.'

Veen bestreed dat de ploeg na vrijdag misschien iets te gemakkelijk over het treffen had gedacht. 'Niet in zo'n vol stadion voor eigen publiek, dan wil je elke wedstrijd winnen. Gelukkig hebben we deze week twee kansen om dit drama recht te zetten.'

Meer over