Hoop op olympisch goud groeit bij Noorse reus Svindal na winst Super-G

Niemand was vrijdag op de schrikwekkende Streif behendiger en koelbloediger dan Aksel Svindal. De Noor won de Super-G, het voorprogramma van de afdaling van zaterdag die de wereld kent als Hahnenkamm-Rennen. Op het wegens regen aangepaste parkoers bleef Svindal zijn landgenoot Kjetil Jansrud en de Oostenrijker Matthias Mayer voor.

John Volkers
Aksel Svindal. Beeld afp
Aksel Svindal.Beeld afp

Voor de ervaren Svindal was het de derde Super-G-overwinning op de huisberg van het mondaine Kitzbühel. Hij zou ze allemaal willen inleveren voor die ene grote, de wereldberoemde afdaling over 3.312 meter die door elke skiër wordt gevreesd én begeerd. De Noorse reus, 1.89 lang, sprak in de dagen voor de 'HKR' van deze week dat grote verlangen onomwonden uit. 'Ik wil hier eerste worden.' Want de tijd dringt voor een 35-jarige, zoveel is duidelijk.

Twee jaar geleden leek Svindal de man die de grote, bronzen gemstrofee leek mee te nemen. Hij was de man in vorm, won zeven World Cups en triomfeerde dat jaar op vrijdag in de Super-G van 'Kitz'. In de nare weersomstandigheden van een dag later, slecht licht en zicht, sneuvelde hij op de Hausberg, het voorlaatste deel van de piste waarin de vermoeide benen van de skiër het bijna begeven onder de neerwaartse druk. Svindal werd door een hobbel op die berg gelanceerd, net als de Oostenrijker Hannes Reichelt, en scheurde in de vangnetten de kruisband van de knie.

Te veel risico

Zijn seizoen was direct voorbij. Hij deed er in het ziekenhuisbed nuchter over. 'Te veel risico genomen', sprak hij tegen racedirecteur Axel Naglich die de skihelden zo vaak voorhoudt hun verantwoording te nemen en niet elk deel van de Streif vol gas te nemen.

In deze olympische winter is Svindal weer terug in zijn beste vorm en hij benadert, bij zijn twaalfde poging, de Hahnenkamm-Rennen losser, wat relaxter. 'Het is misschien niet goed om dat te zeggen hier in Kitzbühel, maar de Olympische Spelen zijn groter dan dit evenement', zo streek Svindal de trotse Oostenrijkers tegen de haren in.

Verafgode afdaling

Kiezen tussen de Hahnenkamm, zelfs de verafgode afdaling, en het olympisch goud was voor Svindal deze week zelfs een eenvoudige keuze. Hij bezit één gouden olympische plak, die van de Super-G van Vancouver 2010. In Pyeongchang wil hij die oogst verdubbelen.

Voor de Hahnenkamm heeft de Scandinaviër het respect dat erbij hoort. 'Ik ga mezelf niet voor de gek houden. Wie als afdaler zegt dat hij hier geen angst heeft, die is of een grote uitzondering of een leugenaar.' Droom één van dit weekeinde werd door Svindal vervuld, het winnen van de Super-G. Droom twee is zaterdag aan de orde.

Meer over