Hoop op een stunt duurt 20 minuten

Ploeg van coach Van den Berg is alleen in eerste helft opgewassen tegen Kazan...

Euroleague

groningen Twintig minuten mocht Groningen dromen van een stunt bij het debuut op het hoogste Europese platform. In die opwindende eerste helft slaagde de landskampioen er op karakter in Unics Kazan, de nummer drie van Rusland, licht te verontrusten. Na de rust sloten de Russen de toevoerlijnen naar de basket hardhandig af en verdween de hoop op een verrassing razendsnel: 74-82.

De derde dinsdag in september zal Groningen nog lang heugen. Op Prinsjesdag maakte Donar Groningen, dat onder de commerciële naam GasTerra Flames door de nationale competitie gaat, als eerste Nederlandse club zijn opwachting in de voorrronde van de Euroleague, zeg maar de Champions League in het basketbal.

Aan die competitie doen de 24 beste clubs van Europa mee, waarvan er 22 een startbewijs in de eigen competitie verdienden. Zestien clubs strijden in drie voorronden om de resterende twee tickets. Tot die zestien behoorde Groningen.

Bij de loting had Groningen het bepaald niet getroffen. De club werd gekoppeld aan Kazan, een powerhouse in het Russische basketbal, die vanaf 1998 onafgebroken actief was op de Europese speelvloeren. Voor de Groningers was het 28 jaar geleden dat ze uitkwamen in het Europa Cup I-toernooi.

Coach Van den Berg was zich bewust van de kracht van de Russen en had liever het Franse Villeurbanne of het Duitse Alba Berlin als tegenstander gehad.

Tegen Kazan trad Groningen niet als favoriet aan, maar Van den Berg wilde niets weten van een rol als underdog. ‘Wij spelen om te winnen’, zei hij voor de wedstrijd. ‘We willen stunten.’

In feite had hij niets te verliezen. Bij uitschakeling door Kazan is zijn ploeg verzekerd van deelneming aan de poulefase van de ULEB Cup, de Europa Cup II. Dat toernooi telt 32 teams die over acht groepen van vier verdeeld worden.

In de voor driekwart gevulde Martiniplaza (2500 toeschouwers) ontspon zich in de eerste helft een enerverend spektakel waarin het publiek als zesde man vierkant achter de thuisploeg stond.

Groningden leunde volledig op uitblinker Matt Haryasz, de Amerikaanse center die met zijn 2.11 meter enig tegenwicht bood aan Russen die zeven spelers van boven de 2 meter binnen de lijnen brachten, tegen Groningen drie.

De Russen bezaten in de Montenegrijn Slavko Vranes zelfs een mastodont van 2.29 meter, die de bal bijna staand door het netje kon dunken. Maar Vranes bleek een karikatuur van een basketballer die zelfs door de New York Knicks en de Portland Trail Blazers die de reus zes maanden op proef hadden, de basisbeginselen van het basketbal niet kon worden bijgebracht.

Kazan dreef vooral op Maciej Lampe, een Pool uit Lodz die in Zweden opgroeide. De center van 2.10 meter speelde vier jaar in de NBA, maar gaf er de brui aan nadat hij in twee jaar vier keer door een club als handelswaar werd betrokken bij een spelersruil.

Hij keerde terug naar Europa en verdient sinds enkele jaren zijn miljoenen in Rusland. Tegen Groningen werd hij topscorer met 26 punten en plukte hij 13 rebounds. In het derde kwart hield hij bovendien Haryasz droog, waardoor Kazan het beslissende gat sloeg. Van 45-48 bij rust denderden de Russen in tien minuten naar 55-70.

Kazan sloot in die fase de weg naar de eigen basket hermetisch af en verdedigde Haryasz onder de basket met twee man. Groningen miste de kracht voor een repliek. Het hondstrouwe publiek ging nog éen keer massaal achter de ploeg staan maar de opleving was van korte duur (63-74). De ploeg miste aanwinst John Turek door een enkelblessure. Dat verlies deed zich vooral onder de borden gelden.

Topschutter Bauscher kreeg nooit de vrijheid om aan te leggen voor zijn driepunters waardoor de thuisclub moest terugvallen op gelegenheidsschutters als Ross, Ellis en Bekkering. Alleen Haryasz vormde een dreiging voor de Russische defensie. Hij tekende voor 25 punten en 9 rebounds maar was in zijn eentje niet opgewassen tegen de Russische ploeg. De return vrijdag lijkt een formaliteit.

Meer over