Hoogtepunten van de dag: Verstappen, Giroud en een warm bepakte Sagan

Een wereldgoal, opmerkelijke actie of mooie overwinning. Elke sportzomerdag kent zijn momenten die we nog even oprakelen. Gisteren zagen we een huzarenstukje van Max Verstappen, Peter Sagan die het geel pakte en een Frankrijk dat zijn vorm heeft gevonden.

Verstappen op het circuit in Oostenrijk. Beeld epa
Verstappen op het circuit in Oostenrijk.Beeld epa

Verstappen lachende derde

Geen Oranje op het EK. Bertens en Haase uitgeschakeld op Wimbledon. Nederlands succes bij de Tour? Valt nog te bezien. Gelukkig voor de gekrenkte trots van de Hollander was daar zondag Max Verstappen. Op de Red Bull Ring in zijn Red Bull-bolide.

Op voorhand geen hoge verwachtingen. Verstappen schopte het zaterdag tijdens de kwalificatie niet verder dan startpositie acht. Irritatie bij Verstappen. Een podiumplaats vereist een inhaalslag van jewelste op een parcours dat zich daar niet per se voor leent.

Het moet maar, zal de 18-jarige Verstappen hebben gedacht. Een jonge hond is hij nog - dat zie je ook: geen stoppeltje op de kin. Maar met helm op zie je dat niet. Je merkt het evenmin: op het circuit van Oostenrijk legt Verstappen zondag een huzarenstukje aan de dag. Snel klimt hij op naar de derde plek, daarna is het volharden. Dat kan hij, blijkt maar weer. 56 (!) rondes rijdt hij op dezelfde banden. Verstappen houdt Räikkönen achter zich, profiteert van de egostrijd tussen Hamilton en Rosberg en rijdt als lachende derde naar de tweede plek. Prachtig.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant
Verstappen viert zijn podiumplaats in lederhose. Beeld afp
Verstappen viert zijn podiumplaats in lederhose.Beeld afp

De truien van Sagan

Het afzien valt af te lezen van het gezicht van Jasper Stuyven bij de slotklim bij Cherbourg, tijdens de tweede etappe van de Tour de France. De Belg rijdt al geruime tijd aan kop, meer dan een minuut voorsprong op zijn achtervolgers. Dit kan niet meer misgaan, horen we de commentatoren zeggen. Dan de onzekerheid: Toch?

Nog 500 meter tot de finish, na een etappe van ruim 180 kilometer. Stuyven heeft geen tandvlees meer over om op te fietsen. Daar duiken ze opeens achter hem op, de achtervolgers. Fit, vastberaden. Ze slokken Stuyven op als hij de krijtstreep al kan zien.

En dan slaat hij toe. Als een duveltje uit een doosje schiet Peter Sagan naar voren. Hij flitst over de finish, als eerste, al heeft hij dat niet gelijk door. Verbittering bij Stuyven, feest voor Sagan. Warm bepakt gaat de Slowaak naar huis: hij draagt de gele over zijn regenboogtrui.

Sagan trekt het geel over zijn regenboogtrui. Beeld belga
Sagan trekt het geel over zijn regenboogtrui.Beeld belga

Franse puzzel

De dooi zet in bij IJsland, schreven we vooraf aan de kwartfinale tegen Frankrijk. En inderdaad, nog voor rust was er geen ijs meer over van de Scandinaviërs.

Dankzij Frankrijk. Want eindelijk vielen de puzzelstukjes van bondscoach Deschamps in elkaar. Twee goals na twintig minuten, 4-0 op het scorebord bij rust. Frankrijk klapte over IJsland heen, als een vloedgolf over een nietsvermoedende strandjutter. Giroud, Pogba, Payet, Griezmann - keeper Halldorsson kon de ballen uit het net halen.

Vroeg scoren, eindelijk lukt het. De Fransen geloven in een wederopstanding. De belichaming daarvan: Olivier Giroud. Zo vaak bekritiseerd, gefileerd en afgeserveerd, maar gisteravond man van de wedstrijd. Als niemand het meer over Benzema heeft, gaat het de Fransen voor de wind.

Giroud viert zege op IJsland. Beeld afp
Giroud viert zege op IJsland.Beeld afp
Meer over