Hoogtepunten van de dag: materiaalpech en King James

Een wereldgoal, assist of opzienbarend kapsel. Iedere dag in deze overvolle sportzomer kent zijn momenten die we graag nog even terughalen. Gisteren zagen we materiaalpech bij Zwitserland - Frankrijk, LeBron James die Cleveland van een vloek verloste en golfer Dustin Johnson zijn eerste major winnen.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Materiaalpech

Op voetbalgebied gebeurde er weinig bijzonders gisteravond. Roemenië speelde dramatisch, verloor van Albanië en werd terecht als eerste uitgeschakeld op het EK. Zwitserland-Frankrijk eindigde in een bloedeloze 0-0. Zoals wel vaker dit EK moeten we ons geluk dan maar ergens anders zoeken. Dat kon goed bij de Zwitsers en de Fransen, omdat er tijdens dat duel opvallend veel materiaalpech was te bespeuren.

Bij de Zwitsers scheurden in de eerste helft de shirtjes van liefst drie spelers: Mehmedi, Xhaka en Embolo. In de tweede helft kwam daar nog een lekke bal bij, toen Behrami zijn noppen erin zette tijdens een poging Griezmann af te stoppen. Een lekke bal is zeldzaam tijdens een voetbalwedstrijd op welk niveau dan ook, op een EK is het uniek. En dan hebben we naast al die materiaalpech het erbarmelijke veld in Lille, waar Frankrijk en Zwitserland op speelden, nog niet eens genoemd. Spelers gleden om de haverklap uit als beginnende kunstrijders.

Goed, dat was wel een beetje het EK van zondag 19 juni 2016. Hopelijk is er morgen weer eens een ouderwetse wereldgoal uit te lichten.

null Beeld
Beeld
Xhaka en zijn gescheurde shirt. Beeld photo_news
Xhaka en zijn gescheurde shirt.Beeld photo_news
Behrami met de lekke bal. Beeld ap
Behrami met de lekke bal.Beeld ap

Einde aan de sportvloek van Cleveland

Als een sportvloek wordt verbroken, is dat wereldnieuws. Zeker als die ruim een halve eeuw heeft geduurd. Het gebeurde in de nacht van zondag op maandag in het Amerikaanse Oakland. Cleveland, een middelgrote stad in Ohio, vierde sinds 1964 geen landstitel meer in een van de drie grote Amerikaanse sporten. Vaak ging het dramatisch mis, of gingen topteams hopeloos ten onder. 'De meest gepijnigde sportstad van de VS', schreef sportmagazine ESPN in 2004.

Tot 19 juni 2016. Basketbalclub Cleveland Cavaliers werd NBA-kampioen door in de serie de gedoodverfde favoriet Golden State Warriors met 4-3 te verslaan in de best-of-seven-serie. Inwoners van Cleveland vielen elkaar huilend in de armen. 'Eindelijk', was het woord dat het meeste werd uitgesproken in de stad. Cleveland heeft het allemaal te danken aan sterspeler LeBron James (31), die twee jaar geleden topteam Miami Heat verruilde voor de club waar hij zijn loopbaan begon, in de staat waar hij opgroeide. Hij moest en zou 'zijn' Cavaliers succes bezorgen.

Tegen de Warriors werd hij verkozen tot waardevolste speler van de finale. Daarmee voltooide hij het sprookje dat hij zelf begon.

LeBron James met de beker voor de NBA-kampioen. Beeld afp
LeBron James met de beker voor de NBA-kampioen.Beeld afp

Het bewegende balletje van Johnson

Hij was een beetje het Cleveland van de golfsport, Dustin Johnson (31). Zo vaak rook hij aan een overwinning, net zo vaak ging het mis. Maar zondag won de Amerikaan zijn eerste major, vooral omdat alle anderen faalden op de US Open. Toppers als Rory McIlroy, Jason Day en Jordan Spieth. Allemaal ging ze vroeg ten onder. Johnson eindigde uiteindelijk op vier slagen voor zijn naaste belagers.

Dat Johnson met meerdere slagen verschil won, was overigens nog wel belangrijk. Vlak voor de putt op hole vijf bewoog de bal van Johnson. Daar hoorde hij eerst niets van, maar zeven holes later kreeg hij toch het bericht van de scheidsrechters dat hij mogelijk een strafslag zou krijgen. Op dat moment gunde iedereen Johnson al de zege en op Twitter roerden McIlroy ('idioot'), en Spieth ('een grap') zich alvast, mocht de strafslag Johnson de zege kosten.

Maar de Amerikaan won op eigen kracht, waarmee hij een flinke rel voorkwam.

Dustin Johnson. Beeld epa
Dustin Johnson.Beeld epa
Meer over