Honkbalteam moet titel afstaan aan aartsvijand Italië

Het Nederlands honkbalteam heeft zijn Europese titel niet kunnen prolongeren. In de finale van het EK in Parijs won Italië zondag in de laatste inning met 4-2....

ANP

PARIJS

De Nederlandse ploeg verspeelde mogelijke scoringskansen door slecht honklopen. Vier keer werd een loper op het eerste honk uitgeschakeld door werper Massimiliano Masin. Eenmaal ging een loper uit bij een steelpoging. Bovendien werd in de negende slagbeurt op een cruciaal moment verzuimd een dubbelspel te maken.

Nederland nam in de vijfde inning de leiding, maar Italië profiteerde in de zevende inning van twee fouten. Een homerun van Raymond Hofer zorgde opnieuw voor een gelijke stand. In de negende slagbeurt werd Patrick van Heyningen ingezet als vervanger voor werper Eelco Jansen en de Antilliaan wist slagman Flisi te verleiden af te gaan op een slechte bal. In plaats van op deze klap een dubbelspel in elkaar te draaien, kon slechts de slagman worden uitgeschakeld. Hierna was het Andrea Evangelista die de winnende punten binnensloeg.

Bondscoach Jan-Dick Leurs uitte na afloop nogmaals zijn onvrede over de nieuwe opzet van het EK. Hij vindt het onbegrijpelijk dat er slechts één beslissende wedstrijd is. Vroeger werd een serie tussen de twee sterkste landen gespeeld.

Nederland had zaterdag de finale bereikt door een zege van 14-4 op Spanje. Italië had in de halve finale Rusland uitgeschakeld. Tegen de Spanjaarden startte Nederland stroef. Op de nerveuze werper Patrick de Lange namen de Spanjaarden zelfs een voorsprong: 3-1. In de derde inning werd De Lange vervangen door Geoffry Kohl. Hij hield de Spaanse slagploeg wel in bedwang. Na zeven innings kon de ploeg van Leurs als winnaar van het veld stappen. De nummers 1 tot en met 4 van dit EK plaatsten zich voor het WK.

Meer over