Update

Honkballers slaan Zweden weg op EK

De Nederlandse honkballers hebben in de tweede ronde van het EK een riante zege geboekt op Zweden. Oranje sloeg de Scandinaviërs in Rotterdam met 17-1 van het veld. De wereldkampioen kon zich in de strijd om een finaleplaats ook geen fout permitteren tegen Zweden, de nummer 3 van groep B.

null Beeld anp
Beeld anp

Nederland plaatste zich als winnaar van groep A voor de tweede ronde, maar draagt wel één nederlaag (tegen Tsjechië) met zich mee. Daardoor kan de ploeg van bondscoach Brian Farley zich eigenlijk geen zeperd meer permitteren. Vrijdag staat de cruciale wedstrijd tegen Spanje op het programma, zaterdag treft Oranje titelverdediger Italië.

'Het wordt een 'must win' voor ons', zei Farley over het aanstaande duel met de Spanjaarden, die na verlenging wonnen van Tsjechië (6-5). Spanje heeft net als Nederland één nederlaag meegenomen naar de tweede ronde en is dus de belangrijkste rivaal voor een finaleplaats.

De ploeg van Farley profiteerde in het Neptunus-stadion dankbaar van het zwakke Zweedse pitcherswerk en sloeg er lustig op los. Liefst 13 keer moest de man op de Zweedse heuvel een 'vrije loop' toestaan. In de tweede inning liet Oranje vijf punten aantekenen, gevolgd door vier in de derde. In de zesde inning bereikte Oranje zelfs zeven keer de thuisplaat.

Wesley Connor, Quintin de Cuba, Dwayne Kemp en Nick Urbanus scoorden ieder drie punten. Diegomar Markwell, de startende pitcher op de Nederlandse heuvel, hoefde slechts drie honkslagen toe te staan. 'Ze konden geen slag gooien, dus was er bijna geen tegenstand', stelde Farley vast. 'Echt leuk was het daardoor niet.'

Italië begon de tweede ronde met een overwinning in Haarlem op Duitsland: 3-0. Pitcher Tiago da Silva, geboren in Brazilië, stuurde in acht innings tien Duitsers met drie slag naar de kant. De 'Azzurri' weten zich vrijdag bij een zege op Tsjechië al verzekerd van een plek in de eindstrijd, zondag in Rotterdam.

Meer over