Honkballers rekenen bij WK simpel met debutant Rusland af

Het Nederlandse honkbalteam heeft gisteren bij het WK de tweede overwinning behaald. De ploeg van Jan Dick Leurs versloeg in Palermo debutant Rusland met 12-1 in acht innings....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Juriaan Lobbezoo gooide tot in de zevende inning. Hij kreeg daarbij vijf honkslagen tegen. Jeroen Deken maakte het karwei daarna af. Nederland scoorde in totaal vijftien honkslagen. Woensdag had Nederland in zijn openingsduel al verrassend van de ploeg uit de Verenigde Staten gewonnen (3-1).

In het warme Palermo (35 graden) kwam de ruime overwinning op Rusland niet onverwacht. 'Dit zijn moeilijke wedstrijden om te coachen en te spelen', zei bondscoach Jan-Dick Leurs. 'Je weet dat je toch wel wint. Maar je moet wel geconcentreerd blijven. Anders kan zo'n tegenstander nog gevaarlijk worden ook.'

De Nederlandse ploeg kon de eerste vier slagbeurten niet echt doordrukken op werper Joeri Jirov. De Russen namen in de eerste inning zelfs brutaal een voorsprong (1-0). In de tweede inning kwam Nederland op gelijke hoogte dankzij Rikkert Faneyte.

Pas in de vijfde inning nam Nederland afstand van de stugge Russen. Ken Brauckmiller opende met een honkslag. Hij moest wel als loper worden vervangen. Brauckmiller heeft waarschijnlijk bij zijn sprint naar het eerste honk een spierscheuring opgelopen.

Een tweehonkslag van Melfried Comenencia brak het duel daarna open. De vijfde inning leverde Nederland uiteindelijk vijf punten op. In de zesde inning werden de dubbele cijfers gehaald, ondermeer door een tweehonkslag van Jeffrey Cranston waarop Nederland drie punten scoorde.

Het Nederlands softbalteam boekte gisteren bij het WK in Japan een kostbare zege. De ploeg van bondscoach Craig Montvidas versloeg concurrent Taiwan met 3-2. In de zevende en laatste inning boog Nederland een achterstand van 1-2 om in een voorsprong van 3-2.

Door deze late zege heeft Nederland de kansen op een plaats bij de beste vier opnieuw in eigen hand. Nederland staat na vijf wedstrijden op de vierde plaats, met zes punten. De ploeg van Montvidas speelt nog tegen Denemarken, Italië en Colombia. De eerste vier van het WK zijn automatisch geplaatst voor de Olympische Spelen die over twee jaar in Sydney worden gehouden.

Nederland kwam in het duel met het nog ongeslagen Taiwan in de vierde inning op achterstand. Een homerun van Daisy de Peinder herstelde in de vijfde inning het evenwicht. In de gelijkmakende slagbeurt nam Taiwan opnieuw afstand. In de laatste en zevende inning sloeg Nederland hard terug. Op een honkslag van Lynn Geertman brachten Joyce Fortgens en Daisy de Peinder de winnende punten binnen.

Meer over