Honkballer Gregorius slaat er op los voor de Yankees; met twee homeruns sleept Nederlander acht punten binnen

Nederlandse honkbalinternational slaat twee homeruns en helpt New York Yankees zo aan acht punten

Lennart Bloemhof
Didi Gregorius in actie tegen de Tampa Bay Rays Beeld Getty Images
Didi Gregorius in actie tegen de Tampa Bay RaysBeeld Getty Images

Didi Gregorius (28) geldt als de stille kracht van de New York Yankees. Een honkballer die in de schaduw van vedetten een van de grootste sportclubs ter wereld aan overwinningen helpt. Woensdag waren al die vedetten te gast op het feestje van Gregorius bij de eerste thuiswedstrijd van de club in het honkbalseizoen.

De geboren Amsterdammer sloeg in Yankee Stadium twee homeruns en hielp zijn team zo aan acht punten in de 11-4-overwinning op Tampa Bay Rays. Daarmee verbeterde Gregorius een rits aan clubrecords. Nooit sloeg een honkballer meer punten binnen voor zijn team in het eerste thuisduel van het seizoen sinds topcompetitie Major League die statistiek vanaf 1920 bijhoudt.

Hij was de eerste Yankees-speler van zijn positie (korte stop) die zijn team in één wedstrijd zoveel punten bezorgde. Gregorius was daarnaast de eerste Yankee sinds 17 april 1945 die twee homeruns sloeg in de eerste thuiswedstrijd. Zijn ijzersterke seizoenstart past bij zijn steeds succesvoller verlopende tijd als Yankees-speler.

Met bewonderenswaardige nonchalance houdt hij zich sinds 2015 staande bij de recordkampioen (27 titels), die met een waarde van 3,7 miljard dollar op de ranglijst van zakenblad Forbes met de waardevolste sportclubs ter wereld alleen American footballclub Dallas Cowboys voor zich duldt.

Gregorius kwam ook nog eens bij de club binnen als opvolger van clubicoon Derek Jeter. De verwachting was dat hij een tijdelijke vervanger zou zijn, zodat de Yankees tijd hadden een ‘echte’ opvolger te vinden voor Captain Clutch. Gregorius begon haperend in het krijtstrepen tenue van de Yankees. De joelende fans bestempelden hem na een paar maanden als miskoop en riepen om Jeter als hij aan slag stond.

Gregorius bleef kalm, vond zijn draai en kreeg de supporters steeds vaker op de banken. Eerst met knappe, atletische verdedigende acties. De laatste twee seizoenen excelleert hij ook als slagman. Vorig seizoen sloeg Gregorius 25 homeruns. Dat waren er meer dan ooit voor een korte stop van de Yankees.

Toch ging het afgelopen winter over veel in New York, maar niet over de Nederlander. De club trok Giancarlo Stanton aan, de superslagman die vorig jaar 59 homeruns sloeg. Slechts acht keer sloeg iemand meer ballen over de hekken in de historie van de Major League.

De Yankees hadden ook al slagkanon Aaron Judge onder contract, vorig jaar goed voor 52 homeruns. De New Yorkse pers schreef in de seizoensvoorbereiding vrijwel alleen over het duo dat de Yankees na negen jaar weer aan een kampioenschap moest helpen. Gregorius is na vijf wedstrijden de succesvolste slagman met twee homeruns en het hoogste slaggemiddelde.

Het zijn statistieken waaraan hijzelf geen waarde hecht. Voor hem telt alleen het team, blijkt uit zijn tweet na de wedstrijd van woensdag. Die tweets hebben in de VS een cultstatus. Gregorius heeft elke teamgenoot aan een specifieke emoticon gekoppeld. Hij vat zo wedstrijden samen in een lange, bonte reeks plaatjes waarbij geen uitblinker wordt vergeten. Woensdag plaatste hij zijn kortste zegetweet ooit. De reden? Hij heeft geen emoticon voor zichzelf.

Meer over