Homo en voetballer

In september 2003 begon de Engelse voetbalbond een opmerkelijke campagne. De bond wilde de discriminatie van homoseksuele voetballers tegengaan en de antihomoseksuele stemming in de stadions bestrijden....

Uit angst voor reacties durfden veel homoseksuele voetballersniet voor hun seksuele geaardheid uit te komen. Een voetballerbehoorde niet homoseksueel te zijn. Scheidsrechters overigens ookniet - toen een Nederlandse scheidsrechter die openlijk voorzijn homoseksualiteit uitkwam een keer een wedstrijd van hetEngelse team moest fluiten, kopte een Engels tabloid metchocoladeletters 'Kijk uit jongens, de scheids van vanavond ishomo.'

Het is niet verwonderlijk dat er in deze sfeer tot nu maar één bekende Engelse speler is geweest, die openlijk voor zijnhomoseksualiteit uit kwam. Dat was Justin Fashanu. Hij werdgeboren op 20 februari 1961. In 1980 maakte hij, als 19-jarigespeler van Norwich City, in een wedstrijd tegen Liverpool zo'nmooi doelpunt, dat het gekozen werd tot het doelpunt van het jaar- het zat jaren in de leader van het voetbalprogramma Match ofthe Day. In 1981 kocht Nottingham Forest Fashanu voor meer dan1 miljoen pond. De keuze voor Nottingham Forest was geengelukkige; Fashanu bleek niet in het spelsysteem van delegendarische manager Brian Clough te passen. In 32 wedstrijdenscoorde hij slechts drie keer.

Ook ontdekte Justin dat hij homoseksuele gevoelens koesterde.Dit bracht hem in verwarring. Van manager Clough ondervond hijweinig steun. Deze noemde hem consequent 'a bloody poof' (eenverdomde homo). Op vragen van zijn medespelers of hij homo was,antwoordde Justin: 'Geef me een zoen en ik vertel het je.'

Clough besloot dat hij moest vertrekken. Hij verbood Fashanu met de A-selectie mee te trainen. Toen die zich toch voor detraining meldde, belde Clough de politie en liet hem van hettrainingsveld verwijderen. In de zomer werd Justin Fashanu voor150.000 pond verkocht aan Notts County, wat voor NottinghamForest een verlies van 850.000 pond in één jaar tijd betekende.

Bij Notts County was Fashanu wel weer succesvol, maar opnieuwjaarsdag 1983 werd hij door een tegenstander vol op zijnknie geraakt. Hoewel hij het nog tien jaar lang bij allerleiclubs in Engeland, Schotland, Nieuw Zeeland, Canada en Amerikaprobeerde, kwam hij nooit meer terug op zijn oude niveau.

In 1990 besloot hij zijn homoseksualiteit openbaar te maken.Hij gaf een betaald interview aan de krant News of the World. Hetinterview ('I'M GAY', stond er met koeienletters op devoorpagina) deed dagenstof opwaaien. Het bestond uit hele enhalve waarheden. Fashanu zei onder andere dat hij met mannelijkeLagerhuisleden had geslapen.

Na 1990 ging het bergafwaarts met hem. Hij verzon verhalenover mannelijke beroemdheden met wie hij had geslapen enprobeerde die voor veel geld te verkopen. In 1993 werd hij daaromdoor zijn toenmalige club Heart of Midlothian ontslagen.

Fashanu vertrok naar Amerika. Daar raakte hij in maart 1998ernstig in de problemen toen een 17-jarige jongen hembeschuldigde van verkrachting. Volgens Fashanu's was hetvrijwillige seks, en probeerde de jongen hem geld af te persen.Na een verhoor doorde Amerikaanse politie, vertrok deoud-voetballer eind april dat jaar naar Engeland. Daar zag hijop tv dat er een internationaal opsporingsbericht voor hem wasuitgevaardigd en dat hem twintig jaar cel te wachten stond. Hijkon dit nieuws niet aan, en verhing zich op 3 mei 1998 in eenverlaten parkeergarage. Na zijn dood bleek er geenopsporingverzoek te bestaan. De zaak was 'nog in onderzoek'.

Meer over