Holland Vier komt op stoom

De Nederlandse mannen vier-zonder, ook wel de Holland Vier genoemd, heeft zich vrijdag op de eerste roeidag van de wereldbekerfinale in Luzern overtuigend geplaatst voor de halve finales. Het kwartet van hoofdcoach Mark Emke ging in de derde serie als eerste boot over de finish. Met een tijd van 5.55,05 zette Oranje de tweede prestatie neer, achter de Amerikaanse ploeg die in 5,54,71 eindigde.

Het deelnemersveld in de vier-zonder telt 13 teams. De halve finales zijn zaterdagmiddag. De Holland Vier, bestaande uit Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Mechiel Versluis en Robert Lücken, debuteerde eerder dit jaar met EK-goud in Sevilla.

Met de Holland Vier plaatsten ook de lichte mannen vier-zonder (Bjorn van den Ende, Tim Heijbrock, Arnoud Greidanus, Joris Pijs) en de lichte vrouwen dubbeltwee (Lisa Wörner/Maaike Head) zich met een overwinning in de serie voor de halve finales. Het lichte kwartet deed dat met de beste tijd van 16 teams (5.58,03).

Skiffeur Roel Braas, eind vorige maand winnaar van de prestigieuze Holland Beker, kwalificeerde zich als nummer 2 in zijn serie voor de halve eindstrijd. Hij moest alleen oud-wereldkampioen en tweevoudig olympisch medaillewinnaar Ondrej Synek uit Tsjechië voor zich dulden: 6.56,53 tegen 6.59,66.

Meer over