Holland Acht naar herkansing

De Holland Acht heeft zich op de eerste dag van de wereldbeker roeien in Belgrado niet direct kunnen plaatsen voor de finale. De ploeg van de 42-jarige kopman Diederik Simon moest vrijdag in de tweede serie wereldkampioen Duitsland voorrang verlenen.

null Beeld anp
Beeld anp

Het verschil was bijna 3 seconden: 5.31,44 tegen 5.34,20. Bij het WK vorig jaar in Bled moest Oranje als nummer 6 nog bijna 7 seconden toegeven op de Duitse formatie. Bij gebrek aan tegenstanders is de Nederlandse vrouwen acht meteen voor de finale geplaatst.

Van dat team kwalificeerden Claudia Belderbos/Chantal Achterberg en Carline Bouw/Annemiek de Haan zich vrijdag in de twee-zonder voor de halve finales. De zware mannen vier-zonder won de tweede serie en ging daardoor ook naar de halve eindstrijd.

Met een plaats bij de eerste tien tonen Mechiel Versluis, Ruben Knab, Kaj Hendriks en Boaz Meylink vormbehoud voor Londen 2012. In de twee-zonder deelden Nanne Sluis en Meindert Klem in de nationale strijd om het olympische ticket de eerste tik uit aan hun rivalen David Kuiper en Derk Noordhuis.

Sluis/Klem bereikte met een zege in de tweede serie de halve finales, Kuiper/Noordhuis eindigde in de vierde serie als tweede en werd daarmee doorverwezen naar de herkansing. In de verliezersrace kwamen Kuiper en Noordhuis later op de dag als tweede over de finish. Dat was net voldoende voor een startbewijs voor de halve eindstrijd.

De voorsprong op het uitgeschakelde duo uit Wit-Rusland bedroeg slechts 0,33 seconde. Wianka van Dorp en Olivia van Rooijen, de vaste reserves voor de acht, eindigden in hun herkansing van de twee-zonder op de teleurstellende vijfde en laatste plaats. Daarmee is het tweetal uitgeschakeld voor deelname aan de A-finale.

Meer over