Hockeyvrouwen verslaan Spanje met 3-1 in openingswedstrijd EK

Alles is anders bij de Nederlandse vrouwenhockeyploeg na de exodus van bepalende internationals, die afscheid namen met een zilveren medaille op de Spelen van Rio. Een nieuwe generatie moet de Europese titel na zes jaar terugbrengen naar Nederland en bij het EK in het Wagener Stadion zullen de gestopte iconen vermoedelijk nog niet worden gemist. Met een 3-1 zege op Spanje zetten de hockeysters vrijdagavond de toon voor een zorgeloze poulefase.

Nederland juicht na de 1-0 van Lidewij Welten tegen Spanje tijdens het Europees Kampioenschap hockey. Beeld anp
Nederland juicht na de 1-0 van Lidewij Welten tegen Spanje tijdens het Europees Kampioenschap hockey.Beeld anp

Traditioneel begint een EK voor de vrouwen pas in de halve finales. In een groep met Spanje, België en het nietige Tsjechië zou ook de topdrie van de Nederlandse hoofdklasse moeiteloos de laatste vier bereiken. Toch voedde de openingswedstrijd van het EK in het Amsterdamse Bos ook de weemoed naar een glorieus verleden. Het is wennen om nu Ireen van den Assem in de defensie te zien met het rugnummer 17 van de gestopte aanvoerder Maartje Paumen.

Het leiderschap en de strafcorner van Paumen, de demarrages en de flair van Naomi van As, de flats van verdediger Willemijn Bos en de reflexen van keeper Joyce Sombroek zullen nog worden gemist. De huidige ploeg herbergt veel jonge speelsters die zich internationaal nog moeten bewijzen. De 30-jarige Carlien Dirkse van den Heuvel is nu de oudste speelster in de selectie. Alleen de middenvelder van SCHC en Lidewij Welten (27) werden al in 2009 Europees kampioen in het Wagener Stadion.

Middenvelder als spits

Welten worstelde met blessures en sloeg in juli de Hockey World League in Brussel, waar de vrouwen zich tevens kwalificeerden voor het WK in 2018, wijselijk over. De creatieve linksbuiten sloot bijtijds weer aan en brak de ban in het tweede kwart tegen Spanje. Caia van Maasakker zag haar eerste strafcorner mislukken, Welten verzorgde vallend de tip-in bij een variant met De Waard: 1-0.

Van Maasakker bleef tegen Spanje op nul staan. Maar je mag de libero van SCHC niet vergelijken met haar illustere voorganger Paumen, aldus bondscoach Alyson Annan. 'Paumen was sinds haar 19e de cornervrouw van Nederland, Caia heeft die positie nooit gehad. Zij mocht een corner nemen als Nederland met 3-0 voorstond. Nu moet ze scoren bij een 1-0 achterstand, dat is een groot verschil. Maar Caia is klaar voor die rol.'

Marloes Keetels mag nu de aanvoerdersband dragen, maar evenals bij de mannen is gedeeld leiderschap het devies bij de vrouwenploeg van Annan. Frederique Matla speelt bij Den Bosch vooral op het middenveld, maar ze fungeert in de Nederlandse ploeg als spits. Zij scoorde twee keer bij haar debuut op een EK met een tip-in.

Lidewij Welten. Beeld anp
Lidewij Welten.Beeld anp

Noodweer

De keepers Anne Veenendaal (Amsterdam) en Josine Koning (Den Bosch) mogen bij het EK strijden om de erfenis van Sombroek en wisselden elkaar vrijdagavond tegen Spanje elk kwart af. Veenendaal reageerde in de slotseconden van het derde kwart te laat op een schot van Garcia: 2-1. Zo'n foutje kan de 21-jarige Veenendaal zich nu nog permitteren.

Bij een 3-1 voorsprong voor het Nederlandse team werd het duel vanwege het noodweer in Amstelveen tijdelijk gestaakt. Het stadion werd eerst voor driekwart ontruimd, waarna de toeschouwers toch weer mochten terugkeren. De organisatie oogde chaotisch en amateuristisch, na een pauze van drie kwartier speelden de vrouwen de resterende 12 minuten professioneel uit. Voor halflege tribunes bleef het 3-1.

Caia van Maasakker in duel met Carola Salvatella. Beeld anp
Caia van Maasakker in duel met Carola Salvatella.Beeld anp
Meer over