nieuwsEK Hockey

Hockeysters opnieuw Europees kampioen – geen enkele tegenstander wist Nederland serieus te pijnigen

Europees kampioen in 2017, wereldkampioen in 2018, winnaar van de Pro League in 2019 en zondag na een 2-0 zege op Duitsland wederom de beste van Europa.

De Nederlandse hockeyers vieren de 2-0 overwinning tegen Duitsland in de finale van het EK. Beeld BELGA
De Nederlandse hockeyers vieren de 2-0 overwinning tegen Duitsland in de finale van het EK.Beeld BELGA

De Nederlandse hockeysters verstaan de kunst van het nummer 1 blijven als geen ander, mede met dank aan de veelal onbeduidende oppositie. Met de Europese titel kwalificeren de vrouwen zich tevens voor de Spelen van Tokio in 2020.

Het valt de ploeg van bondscoach Alyson Annan niet aan te rekenen. Maar het Wilrijkse Plein in Antwerpen leek verdacht veel op een speeltuin voor hockeykleuters, waarbij de enige topploeg zich zelfs een valse start met twee remises kon permitteren. Daarna ontwaakten de Nederlandse hockeysters uit hun zomerslaapje en werden Rusland (14-0) en Engeland in de halve finales (8-0) gekleineerd.

Een EK met acht deelnemers is voor de vrouwen al bijna een verplicht nummer geworden. In een intensief seizoen met diverse wereldreizen in de Pro League en verplichtingen bij de clubs had coach Annan geregeld moeten rouleren met haar speelsters. Toch kwamen diverse internationals soms met een lege tank te staan, waardoor de meeste wedstrijden in de Pro League niet hoogstaand waren.

Moeizaam

Ook bij het EK kwam Nederland moeizaam op gang. Twee keer 1-1 tegen modale teams als België en Spanje, het was voor de nummer 1 van de wereld beneden haar stand. Aanvoerder Eva de Goede verklaarde al eerder dat haar team ook op tachtig, negentig procent in staat moest zijn om de Europese titel te prolongeren. Het was een even realistische als pijnlijke inschatting, want niemand wist Nederland serieus te pijnigen op het EK.

Duitsland begon zondag in de finale met aanvallende intenties en dwong meteen een strafcorner af. De geforceerde variant mislukte, waarna Nederland met een hoge press dicteerde. Lidewij Welten speelde zichzelf keurig in vorm bij het EK en dartelde als vanouds door de Duitse defensie. Frédérique Matla denderde geregeld de Duitse cirkel in en een doelpunt kon niet uitblijven.

De strafcorner haperde opnieuw bij Nederland, specialist Caia van Maasakker zocht tijdens het EK voortdurend naar haar ritme. De verdediger van SCHC oogt soms een tikkeltje traag bij de uitvoering van de strafcorner, zoals bij haar eerste twee sleeppushes. De Goede heeft haar topvorm bij Amsterdam meegenomen naar het EK, ook zij demarreerde als in haar beste jaren over het kunstgras.

Met een prachtige pass bediende De Goede teamgenoot Kelly Jonker, die met een knappe tip-in weer eens haar specialiteit toonde: 1-0. Welten forceerde met een heerlijke solo een strafcorner, maar Ireen van den Assem wist niet te scoren uit poging 3 en 4. Lauren Stam zag in de slotfase de vijfde strafcorner gestopt door de Duitse cornerdefensie, maar Nederland kwam weg met 0 uit 5.

De hockeysters verzuimden de finale al voor rust te beslissen. Alleen door een misser van keeper Anne Veenendaal, die finaal over de bal heen trapte, kreeg Duitsland nog een kans op de gelijkmaker. Door die krappe marge moest Nederland alert blijven.

Kleurloze finale

Na de 22 goals tegen Rusland en Engeland hadden de vrouwen wederom moeite om het overwicht te bekronen met meer goals. In een matige en kleurloze finale liet Duitsland echter zo weinig zien dat ook Josine Koning, keeper in het derde en vierde kwart, niet op de proef werd gesteld. Toen de Duitse bondscoach Xavier Reckinger zijn keeper had gewisseld voor een extra veldspeler gleed Welten de bal met nog 40 seconden op de klok in het lege doel: 2-0.

Toch stond de finale model voor een grauw EK dat vooral de wankele status van het internationale hockey benadrukte. Het zal de Nederlandse vrouwen terecht een zorg zijn, ze zijn volgend jaar uiteraard de grote favoriet om ook bij de Spelen van Tokio een gouden medaille te veroveren. Dan zijn alle titels weer in Nederlands bezit.

Meer over