Hockeysters nemen Spanje in de maling

Als de bondscoach van Spanje zijn werk had gedaan, zou zijn ploeg misschien wat beter voor de dag zijn gekomen tijdens het EK hockey in Dublin....

Van onze verslaggeefster

Toegegeven, de Nederlandse hockeysters hadden de Spaanse opponent ook wel een beetje in de maling genomen. Want dat niet Kim Lammers of Minke Booij aanlegde bij de eerste strafcorner, verraste de verdediging volledig. Debutante Maartje Paumen mocht het in de derde minuut van Lammers als eerste proberen en pushte de bal keurig onder keepster Maria Jesus Rosa door.

Paumen had zich tijdens de testserie tegen Spanje, die drie duels behelsde, bij een strafcorner nimmer achter de bal gezet. Bewust, zo gaf Lammers in Dublin toe. Om de concurrent zand in de ogen te strooien.

Toch hadden de Spanjaarden beter moeten weten, vond de Nederlandse bondscoach. Tijdens de Champions Trophy van vorig jaar speelde hij Paumen ook al eens uit als opvolgster van Ageeth Boomgaardt. Maar, zo wist hij al uit de tijd dat hij er zelf de scepter zwaaide over de nationale ploeg, in Spanje nemen ze het vooraf analyseren van wedstrijden niet al te serieus.

Het is misschien wel de grootste kwaliteit van Lammers. Met behulp van video-analyses zoekt hij nu naar de ideale vervangers van de gestopte Boomgaardt (sleeppush) en Mijntje Donners (geslagen corner). Voorlopig krijgen Lammers, Paumen en Booij, die met Boomgaardt en specialist Bram Lomans werken, ieder hun kans.

Tegen Spanje was alleen Paumen trefzeker. Anderhalve maand geleden werkte ze nog mee aan een test van TNO. Met allerlei sensoren op haar gewrichten en een schaatspak aan moest ze ballen in het doel slepen. Het wachten is op de resultaten.

Ondanks de inspanningen zal het rendement van de corner in de toekomst omhoog moeten. Kim Lammers tekende alleen voor een velddoelpunt. Sylvia Karres was met een tip-in verantwoordelijk voor de 2-0. Janneke Schopman miste in de tweede helft een strafbal.

Van Spanje, zo bleek, heeft Nederland in Dublin weinig te vrezen. Twee jaar geleden stonden beide ploegen nog tegenover elkaar in de finale van het EK. Maar tijdens de testserie in Alcala bleek al dat Lammers met zijn jonge ploeg veel verder is dan de Spaanse bondscoach Paplo Usoz.

Die gunt zichzelf bij het bouwen van een solide elftal meer tijd dan zijn Nederlandse collega. Usoz hoeft er volgend jaar bij het WK in eigen land pas te staan. In Madrid wil hij graag wereldkampioen worden. Dat wil de ploeg van Lammers ook, maar van Nederland wordt verwacht dat het ook bij een EK meedoet om de hoofdprijs.

Ze hadden het wel gepoogd, maar het had geen zin om voor het EK de verwachtingen te temperen, bekende aanvoerster Booij. Met minder dan de titel nemen weinigen genoegen. ‘Nederland is en blijft nu eenmaal een groot hockeyland.’

Meer over