Hockeysters heroveren Europese titel na beschaafde overwinning op België

Zes jaar hadden de Nederlandse hockeysters moeten wachten op de Europese titel, sinds 2015 grossierden ze in tweede plaatsen. Het zwak bezette EK in het Wagener Stadion bleek zaterdagavond het ideale podium om eindelijk weer een finale te winnen. België had niets in te brengen tegen het slordig spelende Nederland, dat het met een 3-0 zege beschaafd hield.

Nederland viert de overwinning. Beeld belga
Nederland viert de overwinning.Beeld belga

Bij de mannen wordt Nederland - België zondag de toetssteen voor een mogelijke machtsoverdracht in het Europese hockey, de vrouwen hadden de finale van het EK in feite al donderdag gespeeld tegen Engeland. De 'Belgische Red Lions' zijn alleen voor goud naar Amstelveen gekomen. De 'Red Panthers' haalden ook tot hun eigen verbazing voor het eerste de eindstrijd van het EK na een verrassende zege op Duitsland.

Leuke toegift

De Belgische hockeysters beschouwden het duel met Nederland op voorhand als een leuke toegift. Hun toernooi was al ruimschoots geslaagd met zilver, want na de dramatische Hockey World League in Brussel leek het team dood en begraven. In een veld van tien deelnemers eindigde België op een beschamende plaats en je begreep meteen waarom de Nederlandse bondscoach en oud-international Ageeth Boomgaardt in maart was gestopt. Hier viel geen eer aan te behalen.

Toch heeft het Belgische vrouwenteam zich opgericht onder de regie van de minder bekende Nederlandse coach Niels Thijssen. Zijn ploeg won zowaar een oefenpotje tegen Nederland en hoefde in het groepsduel slechts een treffer te incasseren. Toch was het in de finale opnieuw eenrichtingsverkeer naar het doel van keeper D'Hooghe. De 1-0 viel in het eerste kwart, toen Kitty van Male in haar 100ste interland de assist verzorgde op aangeven van Lidweij Welten. De oudste speelster mocht het afmaken.

null Beeld anp
Beeld anp

Knappe tip-in

De 30-jarige Carlien Dirkse van den Heuvel werd al in 2009 Europees kampioen in het Wagener Stadion, acht jaar later is zij de aanjager na de exodus van internationals. Met een knappe tip-in haalde Dirkse van den Heuvel genoegdoening, want de twee verloren finales tegen Engeland (EK 2015 in Engeland en Spelen Rio 2016) voelden als ballast. Dirkse van den Heuvel was een van de routiniers die door bondscoach Alyson Annan van extra mentale begeleiding werd voorzien.

In het groepsduel duurde het 22 minuten voor België eindelijk de Nederlandse cirkel betrad, zaterdagavond zag keeper Anne Veenendaal pas na 26 minuten een wit shirt opduiken. Ze hoefde niet in actie te komen. België hield de schade beperkt, omdat de Nederlandse strafcorner opzichtig haperde. Op de nieuwe mat in het Wagener Stadion hadden de vrouwelijke stoppers evenals hun mannelijke collega's de grootste moeite om de bal te controleren.

Van Maasakker pushte naast, een variant met Stam mislukte en Van den Assem schoof de bal ook naast het Belgische doel. Pas in het vierde kwart haalde Nederland rendement uit het enorme veldoverwicht. Van Geffen denderde over de achterlijn, in twee keer frommelde Jonker de bal achter D'Hooghe: 2-0. Na chronische schouderklachten en een operatie in maart moest de aanvaller van Amsterdam een race tegen de klok voeren om het EK te halen. Scoren in haar 'thuisstadion' was een mooi hoofdstuk in een meisjesboek.

Ireen van den Assem krijgt ook een plaats in dat boek. Met het rugnummer 17 van Paumen mocht de verdediger van Den Bosch in de slotminuut een strafbal nemen. Keeper D'Hooghe keerde snel terug, nadat België een extra veldspeler had ingezet. Maar Van den Assem pushte onberispelijk raak: 3-0.

null Beeld anp
Beeld anp

Aanklacht

De Europese titel voelde als een bevrijding voor de Nederlandse ploeg, maar het EK was ook een aanklacht tegen de hockeysport. Nederland dolde met de recreanten uit Tsjechië, had geen kind aan Spanje en België en trof alleen met Engeland een tegenstander van formaat. Ook een matige en zelden sprankelende vrouwenploeg werd moeiteloos Europees kampioen.

De stagnatie van het vrouwenhockey zou een hoofdpijndossier moeten zijn voor de internationale federatie (FIH), maar het oranje feestje in Amstelveen verbloemde als vanouds de malaise. Met de acht gestopte internationals leverde Nederland maar liefst 1200 interlands aan ervaring in. Het zou in vele sporten een dodelijke aderlating zijn, maar niet in het vrouwenhockey.

Hofleverancier Den Bosch moet nu ook verder zonder aanvoerder Maartje Paumen, die zaterdagavond werd opgenomen in de Hall of Fame. Haar nalatenschap is bij de 24-jarige Marloes Keetels en talenten als Pien Sanders en Frederique Matla in goede handen. Den Bosch zou het EK ook hebben gewonnen, dat toernooi is geen graadmeter voor de werkelijke kracht van het Nederlandse team.

Het WK in Engeland in 2018 moet bepalen of Nederland opnieuw de ongenaakbare trendsetter is als onder de regie van succescoach Max Caldas tussen 2011 en '14. Zijn voormalige echtgenote Alyson Annan zal de gouden medaille in haar woonplaats Amstelveen als een welkome stimulans hebben beschouwd na de black-out op de Spelen van Rio, die haar bijna kapot had gemaakt.

null Beeld belga
Beeld belga

Lees meer

Na winst op Engeland in halve finale wacht kwelgeest België in finale: de hockeymannen azen op wraak.

Meer over