Hockeyploeg zet reuzenstap richting Athene

Het Nederlands hockeyteam heeft een reuzenstap gemaakt richting Athene. Na de moeizame start dinsdag tegen Zuid-Afrika werd gisteren Groot-Brittannië uiterst efficiënt aan de kant gezet....

Van onze verslaggever Ronald ten Brink

In het duel, dat met enige vrees tegemoet werd gezien, was voor het eerst de hand van bondscoach Terry Walsh goed zichtbaar. Het avontuurlijke spel dat Nederland altijd kenmerkte, heeft plaatsgemaakt voor discipline en vooral zakelijkheid.

De score had aanzienlijk hoger kunnen oplopen dan 3-0, indien Nederland zijn kansen wat beter had benut. Maar ging de ploeg in het verleden vaak onbesuisd op doelpuntenjacht als het even tegenzat, nu werd het geduld bewaard. Al bij zijn entree verkondigde Walsh dat het positiespel van Nederland voor verbetering vatbaar was. Die vaste patronen heeft hij er de afgelopen twee maanden ingestampt onder het motto: bewaar altijd de rust, dan komen de doelpunten vanzelf.

Bijna de gehele wedstrijd had Nederland zijn tegenstander in een ijzeren greep. De Britten kwamen aan slechts vier doelpogingen toe en drie daarvan waren het gevolg van strafcorners. Vanuit een gesloten defensie zocht Oranje heel strategisch de aanval. De wedstrijd kreeg daardoor iets van een schaakspel, maar dat is de logische consequentie van het hedendaagse hockey.

'We weten dat we verdedigend heel weinig weggeven', analyseerde Taeke Taekema na afloop. 'Bij balbezit van de tegenstander verdedigen we met z'n elven en dat geeft vertrouwen en vooral ook rust. Terry Walsh is een man die op de kleinste details let, maar die maken wel het verschil.'

De Australir is er heilig van overtuigd dat vaste patronen de basis van succes vormen. Daarom durft hij nagenoeg vanaf het beginsignaal onbeperkt door te wisselen. Zo speelde Rob Derikx, die op de bank begon, zowel links als rechts en zelfs centraal op het middenveld en ook in de achterste lijn werd voortdurend geschoven.

Omdat Taekema nog steeds last heeft van een kuitblessure beperkte Walsh diens speelminuten zowel in de eerste als de tweede helft. Het mes snijdt op die manier aan twee kanten, want supersub Erik Jazet loopt zo razendsnel zijn trainingsachterstand in. De verdediger van SCHC stond door een knieblessure meer dan een maand aan de kant en voegde zich pas drie weken geleden weer bij de ploeg. Daarvan is weinig of niets meer te merken.

Groot-Brittanië poogde er gisteren een fysieke wedstrijd van te maken, maar die vlieger ging dezekeer niet op. Een half jaar geleden konden de Britten met die strijdwijze Nederland nog wl op stang jagen. In Barcelona verloor Oranje zowel in de poule (3-0) als in de wedstrijd om het brons (na 1-1 en strafballen).

Revanchegedachten speelden gisteren bij Nederland zeker mee. De ploeg stond vanaf het begin op scherp. Al na drie minuten scoorde Taekema uit de eerste strafcorner. Daarna liet Nederland zich terugzakken zonder eigenlijk een moment in gevaar te komen. Het wachten was slechts op een tweede treffer.

Die kwam uiteindelijk vijf minuten voor rust van de stick van Teun de Nooijer die opnieuw centrumspits stond. De Bloemendaler speelde echter een stuk minder statisch dan in de eerste helft tegen Zuid-Afrika, toen hij geen voet aan de grond kreeg en hij zich pas na rust als middenvelder ontplooide.

In de tweede helft kregen de Britten iets meer greep op het duel, maar verder dan twee strafcorners liet Nederland het niet komen. Ook bij het verdedigen van die korte hoekslagen lijkt Oranje onder Walsh winst te hebben geboekt. Iedereen staat waar hij moet staan, waardoor het risico van de strafcorner een stuk wordt verkleind. Alleen Karel Klaver zal daar wellicht iets ander over denken. Hij kreeg kort na rust een sleeppush op de hand en was verder niet meer inzetbaar.

Na een afgekeurd doelpunt van Ronald Brouwer uit een strafcorner bepaalde Sander van der Weide met een prachtig velddoelpunt de eindstand op 3-0. Daardoor heeft Nederland nu de leiding genomen in poule A en een riant uitzicht op een van de eerste twee plaatsen die directe olympische kwalificatie inhouden.

Spanje is het enige land dat Nederland nog kan volgen, al ontdeed de ploeg van Maurits Hendriks zich pas in de slotseconden van Zuid-Afrika (2-1). Door het verlies van Engeland dinsdag tegen Polen en het gelijke spel van de Polen tegen Japan (4-4) staat Nederland er florissant voor.

Meer over