Hockeyploeg walst over Belgen heen

Er moest een brandje aan te pas komen om het vuur in de Nederlandse ploeg weer te doen oplaaien. De kritiek van doelman Jansen miste zijn uitwerking niet....

Jansen had het gevaar tijdig zien aankomen. De vele rustdagen, de lege tribunes en de schrikbarend zwakke tegenstanders dreigden de hockeyers in slaap te sussen. Slechts bij vlagen slaagde de wereld- en olympisch kampioen erin iets van zijn faam waar te maken. En dus besloot Jansen de wetenschappelijke aanpak van bondscoach Hendriks en het ontbreken van een echte manager openlijk aan de kaak te stellen.

Commotie bleef niettemin uit, want nieuw was het allemaal niet wat Jansen had gezegd. Ook de bondscoach zelf gaf deze week toe dat de spelersgroep en de begeleiding nog niet helemaal aan elkaar gewend zijn. Bovendien noemde hij de wijze waarop videoman en interim-manager Tolentino zijn aandacht moet verdelen tussen camera en teamorganisatie 'een noodoplossing'.

Hendriks haalde daarom zijn schouders op over de kritiek en Jansen beweerde achteraf dat de genoemde ergernissen met het bereiken van de finale al weer wat waren afgezwakt. Dat er na het EK wel degelijk een gesprek zal volgen over de voortgang van het team was duidelijk. Jansen: 'Want op weg naar een toernooi als de Olympische Spelen kunnen we ons geen misstappen meer veroorloven. Dan moet alles honderd procent in orde zijn.'

Dat was het in Padua zeker niet. Tolentino reageerde boos op de uitlatingen van Jansen, die dat op zijn beurt weer als typisch 'zuidelijk temperament' afschilderde. Dat de strubbelingen echter geen nadelige gevolgen hadden voor de prestaties was te danken aan de sterke selectie van Hendriks. De onthutsend zwakke tegenstanders kwamen er zelfs tegen een mat Nederland niet aan te pas.

Tegen de Belgen was Nederland net op tijd weer scherp. Gewaarschuwd door de Spanjaarden, die hun poulewedstrijd van België verloren en daardoor de halve finales misliepen, was er bij de Nederlanders geen moment sprake van onderschatting. Zelfs niet in de wetenschap dat een onderling oefenduel vlak voor aanvang van het toernooi gemakkelijk met 7-1 was gewonnen. 'We gaan er niet van uit dat het zomaar weer 7-1 wordt', had Hendriks gezegd.

Het waren echter precies dezelfde cijfers waarmee de ploeg de eindstrijd bereikte. Een trage start kreeg een zinderend gevolg, toen de Belg Vander Gracht na zes minuten verrassend de score opende. Hij ontving de bal van Kholopov, die een uitverdedigingsfout van Delmee afstrafte.

Het was net het duwtje dat de Nederlandse ploeg nodig had om zich aan de dreigende matheid te ontworstelen. Ondanks de hitte en het droge veld leken de spelers onvermoeibaar in hun pogingen het Belgische doel te bestoken. Vooral de rushes van aanvoerder Veen waren indrukwekkend, al slaagde hij er opnieuw niet in het magische aantal van 100 doelpunten te bereiken.

Strafcornerspecialist Lomans deed wel een aardige poging in die richting. Met drie doelpunten bracht hij zijn totaal op 91, in slechts 92 interlands. Tegen Engeland was Lomans nog een halve wedstrijd naar de kant gehaald wegens zwak verdedigen. Gisteren kreeg hij de kans zich te revancheren en daar maakte hij dankbaar gebruik van.

Toch waren het niet de strafcorners die het verschil maakten. De Belgische defensie had geen antwoord op de snelle uitvallen van De Nooijer en Veen, die voor het eerst dit toernooi ook de eigen voorhoede wisten te bereiken. Geeris, vorige maand nog buiten de selectie gevallen wegens conditieproblemen, scoorde drie keer.

De Nooijer had zelf de aanzet tot het doelpuntenfestival gegeven. Vijf minuten na de openingstreffer bracht hij zijn ploeg met een prachtig schot vanuit de draai op gelijke hoogte. Ook de zevende en laatste goal bereidde hij voor. Zijn voorzet werd door Geeris koelbloedig afgerond.

De ruime winst voorkwam dat de sluimerende strubbelingen escaleerden. Voorlopig is nog slechts één ding van belang: de enige titel binnenhalen die nog op de palmares van de meeste Nederlanders ontbreekt. Daarvoor moet de ploeg het in de finale voor de derde keer op rij opnemen tegen titelverdediger Duitsland, dat met 4-0 van Engeland won.

Meer over