Hockeyploeg oefent in overwinnen

De Nederlandse hockeyers hebben eindelijk weer een oefenwedstrijd gewonnen. Tegen Engeland werd het gisteravond in Rotterdam 3-2. Het resultaat was een opsteker in de aanloop naar de Champions Trophy in Brisbane....

Van onze verslaggeefster

Zeker niet in de eerste helft, waarin Nederland weliswaar op de been bleef, maar het de Engelsen, die de ploeg flink onder druk zette, nauwelijks de baas was. Niet één keer kwam de formatie van bondscoach Maurits Hendriks de eerste twintig minuten gevaarlijk in de buurt van het Engelse doel.

Volgens Hendriks waren zijn spelers in die periode te ongeduldig in hun spel. 'Het is erg lastig spelen tegen dit soort ploegen. De gehele wedstrijd laten ze het initiatief aan ons. En dan is elk foutje fataal.'

Tegen het zwakke Canada, waar Nederland vorige week in Spanje twee keer tegen oefende, brak dat de ploeg op (3-3 en 2-3 verlies), maar tegen de Engelsen liet Nederland het zover niet komen. Bram Lomans opende tien minuten voor rust de score uit een strafcorner.

Vlak daarop volgden nog twee strafcorners, maar beide kansen werden niet verzilverd: beide keren belandde de bal via de stick van Lomans naast het doel. Engeland was in de tweede helft beter op dreef. Twee van de drie korte corners waren raak, Calum Giles en Russell Garcia scoorden.

Ze verkleinden de voorsprong van Nederland (Van Wijk en De Nooijer scoorden een kwartier na rust) tot 3-2 en even zag het ernaar uit dat de nationale equipe de winst toch nog uit handen zou geven. Dat het zover niet kwam, lag aan het zwakke verweer van de Engelsen. Echt moeilijk kreeg het Nederlands elftal het vervolgens niet meer.

Hendriks maakte zich twee weken voor de Champions Trophy niet al te druk om het vertoonde spel. 'Winnen is winnen.'

Na afloop van de wedstrijd werd afscheid genomen van de voorganger van Hendriks: Roelant Oltmans. Hij werd onderscheiden met de olympic order. De wisseltrofee, die de hockeybond tijdens het WK-toernooi in Utrecht kreeg uitgereikt uit handen van IOC-voorzitter Samaranch, ging naar Oltmans wegens zijn grote verdiensten voor het Nederlandse hockey. Onder zijn leiding won Nederland olympisch goud, de wereldtitel en de Champions Trophy.

Hendriks, in die tijd zijn assistent, kan komende maand in Brisbane zijn eerste prijs in de wacht slepen. Met achttien spelers reist hij volgende week af naar het toernooi om de Champions Trophy in Australië. Keeper Ronald Jansen en Wouter van Pelt hebben zich afgemeld wegens maatschappelijke beslommeringen, Dirk Loots is geblesseerd en Danny Bree is buiten de selectie gevallen. Als vervangers riep Hendriks debutanten Josef Kramer, Marnix van Rijn en Diederik van Weel op.

Remco van Wijk meldde zich ook weer bij de selectie. Zijn deelname aan het toernooi was onzeker, toen hij in de finale van de play-offs geblesseerd raakte aan zijn hamstring. Gisteren bewees hij met een prachtig doelpunt dat hij er weer helemaal klaar voor is.

Meer over