Hockeyers raken in ademnood tegen Engeland

Maurits Hendriks wilde met nadruk nog wel even kwijt dat Engeland 'een enorme stap vooruit' had gedaan. In minder dan drie maanden is het Engelse hockeyteam in de ogen van de bondscoach van 'laffe verdediger' uitgegroeid tot 'volwaardige tegenstander'....

In juni, tijdens de Champions Trophy in Australië, denderde de Nederlandse ploeg, niet eens in goeden doen, nog eenvoudig met 4-0 voorbij de Engelsen. Toen was Hendriks absoluut niet te spreken over de speelwijze van de opponent, die massaal de verdediging koos. Met enige minachting werd die laffe tactiek veroordeeld.

Hoewel de Engelsen inderdaad een aanvallender strategie hadden gekozen, was het onnodige gelijkspel geheel aan de Nederlanders zelf te danken. Na een sprankelende eerste helft, waarin de ploeg voor het eerst dit toernooi weer eens liet zien over de snelste aanval ter wereld te beschikken, werd een veilige 3-1 voorsprong in de laatste tien minuten klungelig uit handen gegeven.

Ondanks de puntendeling eindigde Nederland, door een beter doelsaldo, nog wel als eerste in de poule, waardoor het in de halve finale waarschijnlijk Duitsland ontloopt. En daarom werden de schouders onverschillig opgetrokken. 'We zijn hier gekomen om eerste in de poule te worden, en dat hebben we gedaan', zei Jacques Brinkman, die niettemin voldoende reden voor een feestje had.

Met 314 wedstrijden voor het Nederlands team schreef hij het recordaantal interlands op zijn naam. Hij verjoeg de Indiër Pargat Singh daarmee van de eerste plaats. Singh's record werd lange tijd op 321 interlands geschat, maar navraag bij de Indiase bond leerde dat het er 'slechts' 313 waren. Vrij bescheiden werd in Padua overigens aan het wereldrecord voorbij gegaan. Brinkman: 'Het klinkt leuk, maar ik heb het afgelopen jaar al zoveel records verbroken. We blijven feesten.'

De 33-jarige middenvelder kreeg vorig jaar december al een jubileumwedstrijd aangeboden voor het Nederlandse record en werd tijdens de Champions Trophy in Brisbane gehuldigd voor zijn 300ste interland. Het jongste record droeg hij gisteren aan zijn ouders op. 'Want zonder hen had ik dit nooit kunnen bereiken.'

Pas vrijdag speelt Nederland de halve finale en de twee tussenliggende rustdagen komen het team uitermate goed van pas. Tegen Engeland, pas de eerste serieuze EK-tegenstander, bleek dat de ploeg in de slotfase adem en snelheid te kort kwam om de opgebouwde voorsprong vast te houden.

Te langzaam uitverdedigen leidde twee keer tot onnodig balverlies in een periode dat Engeland juist aandrong op een overwinning. Eerst mocht Wallis een mooie strafcornervariant verzilveren, en vijf minuten voor het einde van de wedstrijd bracht de volkomen vrijstaande Pearn de stand op 3-3. Meer zat er echter niet meer in voor de Engelsen. Brinkman: 'Voor ons was een gelijkspel voldoende, dus vanaf dat moment hebben we niet meer aangedrongen en niks meer weggeven.'

Het betekende een droevig einde van een wedstrijd die zo veelbelovend van start ging. Na twee prachtige kansen van Nederland, die door Eikelboom en De Nooijer werden gemist, nam Engeland tegen de verhouding in een voorsprong. Hall verraste doelman Jansen na vijftien minuten met een backhandslag.

Legio kansen later, die beide ploegen onbenut lieten, mocht Geeris aanleggen voor zijn eerste treffer van dit toernooi. Eveneens met zijn backhand rondde hij een prachtige voorzet van De Nooijer af. Drie minuten later waren de rollen omgedraaid. Geeris ontving de bal van De Nooijer, legde hem terug, waarop De Nooijer verwoestend uithaalde.

Ook aan het derde doelpunt kwam geen sleeppush van topscorer Lomans te pas. De strafcornerspecialist werd vlak voor rust gewisseld voor Van der Weide, een verdediger die volgens Hendriks beter in staat is het middenveld te bedienen, en kwam de rest van de wedstrijd niet meer in actie.

Van Wijk werd daarom belast met de strafcorners, maar drie keer belandde de bal op een voet of de stick van de Engelse keeper. Toch scoorde Van Wijk wel; op aangeven van Buma breidde hij de voorsprong twintig minuten voor tijd uit tot 3-1. Tegen de Engelsen bleek dat echter onvoldoende voor de overwinning.

Meer over