Hockeyers Oranje verslaan Argentinië dankzij goede eerste helft

De Nederlandse hockeyers hebben de tweede groepswedstrijd in het finaletoernooi van de World League wel gewonnen. Na de 1-1 tegen Duitsland versloeg Oranje zaterdag Argentinië in Raipur met 3-2. De ploeg van bondscoach Max Caldas overtuigde alleen voor rust.

Seve van Ass nadat hij de 2-0 heeft gescoord. Beeld anp
Seve van Ass nadat hij de 2-0 heeft gescoord.Beeld anp

Dat resulteerde in velddoelpunten van Thierry Brinkman, Seve van Ass en Roel Bovendeert. Vlak voor de wisseling van speelhelft, nadat doelman Pirmin Blaak met een serie knappe reddingen de Argentijnen van scoren had afgehouden, deed Gonzalo Peillat alsnog iets terug. Het strafcornerkanon van HGC showde zijn specialiteit in het derde kwart nogmaals. Toen stonden er nog ruim twintig minuten op de klok. Nederland verdedigde de voorsprong met de nodige moeite.

De start van Oranje was flitsend, ondanks de pressing van de Zuid-Amerikanen. Brinkman had als eerste succes. Hij nam de bal na een pass van achteruit buiten de cirkel aan, draaide knap weg bij zijn bewaker en knalde met de backhand raak tussen de benen van doelman Juan Vivaldi door.

Het felle Argentijnse team reageerde verbeten en verdiende als eerste een strafcorner. Goed uitlopen van Niek van der Schoot voorkwam de gelijkmaker. In het begin van het tweede kwart verdubbelde Van Ass de marge, met enige geluk. Na een solo de cirkel in, caramboleerde zijn inzet via de stick van een tegenstander over Vivaldi heen binnen.

Aan de 3-0 ging een fraaie, snelle aanval vooraf. Robert van de Horst vond met een uitstekende dieptepass Jeroen Hertzberger op de achterlijn. Diens voorzet werd attent afgerond door Bovendeert. Daarna volgden de 'fine moments' van Blaak. Slechts op de sleeppushes van Peillat had hij geen antwoord.

In het andere duel in groep B konden de Duitsers opnieuw niet winnen, 1-1 tegen gastheer India.

'Het is onzin dat je alleen leert van verliezen'

Bondscoach Max Caldas heeft een cultuuromslag gerealiseerd bij het Nederlands hockeyelftal. 'Voor dit land wil ik prijzen winnen', zegt de Argentijn in een interview met de Volkskrant.

Thierry Brinkman in duel met Pedro Ibarra. Beeld anp
Thierry Brinkman in duel met Pedro Ibarra.Beeld anp
Meer over