Hockeyers ondanks valse start naar kwartfinales Hockey World League

Het Nederlandse mannenteam kende een valse start bij de finale van de Hockey World League. Zaterdag werd met 3-2 verloren van Spanje, zondag met 3-3 gelijkgespeeld tegen Argentinië. Fataal worden die uitslagen de ploeg niet. Ook bij de laatste editie van het toernooi in India zijn de acht deelnemers automatisch geplaatst voor de kwartfinales.

Robert Misset
Mirco Pruyser (midden) wordt verdedigd door de Argentijn Matias Rey. Beeld anp
Mirco Pruyser (midden) wordt verdedigd door de Argentijn Matias Rey.Beeld anp

Toch blijkt opnieuw hoe dun het lijntje bij de mannen is tussen falen en succes. Zonder noemenswaardige voorbereiding arriveerde de ploeg in Bhubaneswar, omdat de clubs na een lange zomer voor de internationals voorrang kregen. Zelfs de staf van bondscoach Max Caldas is incompleet. Assistent-trainer Taco van den Honert bleef in Nederland achter om afscheid te kunnen nemen van zijn zieke vader, die vrijdag overleed. De Australische assistent Graham Reid was zijn paspoort kwijt en sloot pas een dag voor de HWL aan.

Decentrale trainingen

Caldas koos de afgelopen maanden voor decentrale trainingen en het gebrek aan wedstrijdritme was zaterdag zichtbaar in het openingsduel met Spanje. Bij het EK had Nederland de Spanjaarden nog vernederd (7-1), maar alles is anders in India. Ook de fraaie 6-1-zege op Argentinië, in juni bij de halve finales van de HWL in Londen, bleek zondag niets meer waard.

In augustus werden de hockeyers in het Wagener Stadion opnieuw Europees kampioen, maar Caldas ervoer op de Spelen van Rio dat de Europese titel van 2015 veel had verbloemd. De eindronde van de HWL in Bhubaneswar is tevens een oefentoernooi voor het WK in 2018, dat eveneens in het stadion van Kalinga Lancers wordt gespeeld. En dus reisde Caldas met een gewijzigde selectie naar de Indiase deelstaat Odisha om de WK-groep te vergroten.

De toptalenten Jorrit Croon en Jonas de Geus vielen buiten de selectie. Na de HWL in Londen kregen Tristan Algera en Thijs van Dam een herkansing. Lars Balk, aanvoerder van Jong Oranje, maakte zaterdag zijn eerste doelpunt in het Nederlandse team. Martijn Havenga behoorde niet tot de trainingsgroep, maar de verdediger van Kampong maakte in de hoofdklasse niet alleen indruk met zijn strafcorner.

Meerdere opties

In India heeft Caldas nu meerdere opties bij de corner, al werd Mink van der Weerden in de duels met Spanje en Argentinië node gemist. De 29-jarige Brabander werd in India verkozen tot aanvoerder, maar hij verstapte zich zaterdag in de warming-up en schoof de band noodgedwongen om de arm van Billy Bakker, die in juni bij de HWL in Londen al captain was. Prompt voelden Havenga en Algera de last van de corner, want hun rendement was bijna nihil.

Het gladde en ietwat hobbelige veld in Bhubaneswar wordt voor het WK vervangen, en dat zal een opluchting zijn voor alle cornerschutters. Gonzalo Peillat had de Argentijnse ploeg met elf treffers in Rio de olympische titel bezorgd, maar ook hij zocht wanhopig naar zijn ritme. Toch stond hij op in de slotminuut, toen Argentinië optimaal profiteerde van de tijdstraf voor Björn Kellerman na een gele kaart.

Nu verliep de stop wel goed en pushte Peillat de bal snoeihard tussen lijnstopper Joep de Mol en keeper Sam van der Ven, die de zieke Pirmin Blaak verving: 3-3. Nederland miste zondag ook de zieke Van Dam, waardoor Caldas bijna geen wissels meer overhad. Na een sterke eerste helft stond zijn ploeg met een lege tank in het derde kwart en bleek de fraaie 2-0 van Valentin Verga niet voldoende voor de zege.

Mislukte corners

Het deed coach Caldas pijn dat Argentinië ook twee keer scoorde uit de rebounds van mislukte corners van Peillat. Daarbij leerde De Mol dat meedogenloos verdedigen op internationaal topniveau iets anders is dan je mannetje staan bij Oranje-Rood. Caldas rouleert bovendien met zijn spelers op diverse posities. Zo stonden verdedigers soms in de middenlinie en werden middenvelders aanvallers.

'En dus hebben we met een andere groep een iets langere aanloop nodig', aldus Mirco Pruyser, die zijn reputatie van topscorer in de hoofdklasse onderstreepte. Zaterdag tegen Spanje was de spits van Amsterdam het eindstation van een schitterende aanval. Tegen Argentinië verbeet hij de pijn van een enkelblessure en scoorde uit de rebound van een strafcorner.

Beste speler

Tot zijn verbazing is Pruyser met teamgenoot Bakker door de internationale hockeyfederatie (FIH) genomineerd tot beste speler ter wereld. 'Toen Valentin Verga bij de training met twee enveloppen het veld op kwam, had ik niet verwacht dat mijn naam ertussen zou zitten', zegt Pruyser, telefonisch vanuit Bhubaneswar. 'Hier heb ik als kind van gedroomd, maar tot een week geleden had ik nooit verwacht dat ik zou worden voorgedragen.'

Op de Spelen van Rio was Pruyser onzichtbaar en in die zin is hij het gezicht van de metamorfose van het Nederlandse team in 2017. Dinsdag treffen de hockeyers in een herhaling van de EK-finale het nog ongeslagen België. Ook bij het EK was de marge tussen top of flop al flinterdun geweest. Na een 5-0-nederlaag in het groepsduel met België repareerde Nederland een 2-0-achterstand in de finale. 0-7 en toch goud winnen, zo kan het ook gaan in India.

Meer over