Hockeyers missen inspiratie tegen te zwakke opponenten

Op de automatische piloot, zoals doelman Ronald Jansen het zo treffend verwoordde, hebben de Nederlandse hockeyers de halve finales van het EK bereikt....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

Nederland deed de afgelopen week precies wat ze moest doen: winnen. Overtuigen deed de ploeg echter niet, zelfs de ruime cijfers (19 doelpunten voor en slechts 2 tegen) veranderden weinig aan de indruk dat de ploeg nog ver verwijderd is van het normale niveau. Tegen figuranten als Frankrijk en Ierland liet de ploeg zich te gemakkelijk meeslepen naar het dubieuze speelpeil van de opponent.

Gemakzucht sloop in de ploeg. Gewonnen werd er toch wel. Legio kansen vlogen gisteren tegen Frankrijk daarom over of naast het doel. Concentratieverlies leidde bovendien te vaak tot balverlies. Dat dit verder geen consequenties had voor het verloop van de wedstrijd, had alles te maken met de weinig inventieve Franse aanval. Jansen hoefde gedurende de wedstrijd slechts één keer uit zijn doel te komen. Twee minuten voor tijd keerde hij met speels gemak een inzet van Dagostino.

De twee treffers die de Nederlandse doelman in de afgelopen vier wedstrijden wel doorliet, waren kansjes die net even aan zijn aandacht waren ontsnapt. 'Ik zal blij zijn als straks de halve finales beginnen. Voor die anderhalve bal die ik per wedstrijd krijg, had ik niet zo hard in training gehoeven.'

Tegen Frankrijk hield Jansen wel de nul. De ploeg had zich zo massaal in de verdediging verschanst, dat ze zich nauwelijks op de helft van de Nederlanders liet zien. Daardoor was het voor de Nederlandse aanvallers moeilijk de score te openen. Pas na een half uur tekende middenvelder Stephan Veen voor zijn 99ste doelpunt in het oranje shirt.

De andere treffers kwamen op naam van topscorer Bram Lomans (twee keer uit de strafcorner) en Tycho van Meer, de eerste aanvaller aan Nederlandse zijde die een doelpunt achter zijn naam bracht. Van Wijk, Buma, Geeris en Eikelboom scoorden dit toernooi nog niet één keer.

Hendriks weigerde gisteren al te veel woorden vuil te maken aan het teleurstellende niveau van zijn ploeg. 'Aan dit soort wedstrijden valt nu eenmaal weinig eer te behalen. Ik kan me voorstellen dat deze spelers tegen Frankrijk niet de drive hebben om in de allerhoogste versnelling te gaan', zei hij berustend.

Wel richtte hij zijn gifpijlen op de Franse coach, die hem vooraf een 'gezellig trainingspartijtje' had toegewenst. Zoveel gebrek aan respect was Hendriks in zijn korte carrière als bondscoach nog nooit ten deel gevallen. 'Als je er zo over denkt, dan hoor je niet thuis op een EK', zei hij.

Volgens zijn Franse collega was zijn grapje niettemin ingegeven door realiteitszin. 'Als onze rugbyploeg tegen Nederland moet spelen, dan denkt de Nederlandse ploeg ook alleen aan overleven', zei Bertrand Reynaud. 'Voor ons heeft deze wedstrijd weinig met sport te maken, daarvoor is het verschil veel te groot. Als sporter wil je altijd winnen, maar wij kunnen alleen proberen het verschil zo klein mogelijk te houden.'

Dat lukte, waardoor de ploeg aan een gelijkspel tegen Rusland voldoende heeft om derde te worden in de poule. Nederland zal vandaag met Engeland uitvechten wie groepswinnaar wordt, aan een gelijkspel heeft de ploeg voldoende. België of Duitsland zal vermoedelijk de tegenstander zijn in de halve finales.

Aanvoerder Veen maakte zich ondanks de matige vertoningen van deze week geen zorgen over de mogelijkheden van zijn ploeg. 'Tegen goede tegenstanders gaan we automatisch beter spelen', zei hij optimistisch. 'Dat zullen we tegen Engeland al moeten laten zien.'

Meer over