Hockeyers HDM gaan na verrassende zege op Amsterdam aan kop

De hockeyers van HDM hebben verrassend de leiding genomen in de hoofdklasse. De Hagenaars versloegen tot ieders verbazing en in het hol van de leeuw landskampioen Amsterdam met 2-1....

Van onze hockeymedewerker

AMSTERDAM

De vierde ronde in de 25-ste jaargang van de hoofdklasse was er een met vele surprises. Naast de nederlagen van de finalisten in de play-offs, Amsterdam en Den Bosch, hield de Brabantse dreumes Tilburg gelijke tred met de Haagse grootmacht Klein Zwitserland (3-3) en pakte Oranje Zwart in een tumultueus duel met Pinoké eindelijk het eerste punt.

In deze bikkelharde ontmoeting was een absolute hoofdrol weggelegd voor Bart van der Meer. De behendige aanvaller scoorde alle vier goals voor Pinoké waarna hij met een rode kaart voortijdig de douche mocht opzoeken.

HDM, onder de bezielende leiding van de nieuwe hoofdcoach Herman Kruis, lijkt helemaal terug aan de top. De Hagenaars, die in het seizoen 1991/1992 de titel grepen, bereikten drie en vier jaar geleden de finale van de play-offs, maar vochten na het noodgedwongen afhaken van de internationals Pijpers en Gehner in de meest recente jaargang van de hoofdklasse tegen degradatie.

Nadat de club zijn twee sterspelers, international Wouter van Pelt en de Engelsman Russell Garcia, op de valreep voor de hoofdmacht had weten te behouden, werd pal voor aanvang van het nieuwe seizoen Julian Halls, de tweede Engelse international, gepresenteerd. Halls (30) bracht weer rust in de Haagse achterhoede, het middenveld is dankzij de impulsen van Van Pelt en Garcia terug in balans.

HDM beschikt sinds tijden ook weer over een hoofdklassewaardige strafcorner. De specialist van de korte corners heet Richard de Snaijer, een voormalige jeugdinternational die in het duel tegen Amsterdam één maal raak sleepte en met zeven treffers uit vier duels de topscorerslijst aanvoert.

De goal van De Snaijer was overigens, nog voor rust, de gelijkmaker, nadat de Amsterdamse voorstopper Frank Rutgers de thuisclub vroeg op voorsprong had gezet. Van Pelt sloeg zijn ploeg na de hervatting naar de sensationele zege en de onverwachte koppositie.

HDM weet zich op de voet gevolgd door Bloemendaal. De Bloemendalers behaalden een knappe overwinning van 2-1 op Den Bosch, dat aan het Kopje door een strafcorner van Cas Wolbert nog wel op voorsprong kwam. Maar nadat Dave Smolenaars de oranjehemden op gelijke hoogte had gebracht, strafte Remco van Wijk geklungel in de Bossche cirkel genadeloos af.

Stand: HDM 4-7, Bloemendaal 4-6, HGC 4-5, Kampong 4-5, Amsterdam 3-4, Klein Zwitserland 4-4, Hurley 4-4, Den Bosch 4-3, Pinoké

4-3, SCHC 3-2, Tilburg 4-2, Oranje Zwart 4-1.

Meer over