Hockeyers blijven goed overeind in Londen

De Nederlandse hockeyers zijn zondag bij het EK in Londen fysiek en mentaal goed overeind gebleven in een serieuze test. De ploeg van bondscoach Max Caldas versloeg het stugge Engeland met 2-0. Oranje won vrijdag eveneens met 2-0 van Spanje. Met twee overwinningen is Nederland in groep A al zeker van plaatsing voor de halve finales. Oranje sluit dinsdag de groepsfase af met de wedstrijd tegen het zwakke Rusland.

null Beeld epa
Beeld epa

Nederland en Engeland gaven elkaar vanaf het begin weinig tot niets toe. Het technisch betere Oranje was aanvankelijk wat dominanter dan het fysiek sterke Engeland, maar kon op de volle Britse helft weinig openingen forceren. Jeroen Hertzberger trachtte in het eerste kwart met enkele individuele acties een bres te slaan in de Engelse defensie, die zich echter door de snelle en behendige spits op de beslissende momenten niet liet verrassen.

Mirco Pruyser was in de dertiende minuut dicht bij de openingstreffer. Na uitstekend voorbereidend werk van Sander de Wijn tikte de aanvaller van Amsterdam de bal eerst tegen de keeper en daarna op de lat. In de 26e minuut had de EK-debutant meer succes (1-0). Hij reageerde attent op de rebound van de eerste Nederlandse strafcorner, die bij absentie van de specialisten Mink van der Weerden en Hertzberger (beiden als wissel op de bank) prima door Glenn Schuurman werd ingeschoten.

Dankzij doelman Jaap Stockmann, die van Caldas opnieuw de voorkeur had gekregen boven Pirmin Blaak, haalde Oranje ongeschonden de rust. Bij een stand van 0-0 hield de routinier van Bloemendaal eerst Chris Griffiths van scoren af. Vlak voor het einde van de eerste helft maakte Stockmann een scherpe strafcorner van Ashley Jackson onschadelijk.

Ook in de tweede helft leverden beide teams een spannend gevecht. Met name Constantijn Jonker verzuimde de broze marge voor Oranje in eerste instantie te vergroten. Nadat Stockmann de tweede Engelse strafcorner uitstekend had gestopt, sloeg Jonker van dichtbij alsnog toe: 2-0.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over