Hockeyers Amsterdam geven Bloemendaal aframmeling

De mannen van Amsterdam hebben zich gisteren als eerste formatie geplaatst voor de play-offs. De titelfavoriet vermorzelde Bloemendaal aan het eigen Kopje met 2-6....

Bloemendaal werd door een ontketend Amsterdam volledig van de eigen mat gevaagd en mocht na het pak slaag van geluk spreken dat de grootste concurrent voor het vierde play-off-ticket, Klein Zwitserland, in de Haagse derby tegen HDM met 0-2 onderuit ging.

Amsterdam heeft het slechts twee minuten echt moeilijk gehad tegen Bloemendaal. De koploper kwam in de eerste helft door treffers van Peters en Eikelboom eenvoudig op voorsprong, zag Van den Honert uit een strafcorner op de lat pushen, waarna De Nooijer de thuisclub uit de rebound van een corner terug in de wedstrijd schoot. Nadat scheidsrechter Van Putten een zuiver doelpunt van Bloemendaler Bovelander afkeurde, was het verweer van de mentaal zwakke Kennemerlanders gebroken.

Nog voor de thee liep Amsterdam door twee goals van topscorer Van den Honert, die in achttien duels inmiddels 26 maal raak schoot, uit tot 1-4, waarna de ijzersterke Rogier van 't Hek terug op zijn vertrouwde libero-positie, en aanvoerder Nieuwe Weme het zestal completeerden, voordat De Nooijer de eindstand bepaalde. Dat Pinoké landskampioen HGC, spelend zonder laatste man Slotema en rechtsbuiten Van Meer, in een sensationeel treffen met 5-4 onderuit haalde, maakte de feestvreugde in het Amsterdamse Bos compleet. Eerder op de dag waren de vrouwen van Pinoké door hun zege op Nijmegen immers naar de hoofdklasse gepromoveerd, zodat Amsterdam met zes hoofdklasse teams (de vrouwen en mannen van zowel Amsterdam, Hurley en Pinoké) nu het hockeybolwerk van Nederland is.

Onderaan de ranglijst viel het doek voor EHV, na de 5-0 nederlaag in Eindhoven tegen Oranje Zwart. Bij Oranje Zwart waar Allers met twee treffers productief was, werd de Pakistaan Shahbaz Ahmed na het slaan, met de stick, van Robert Woustra met een rode kaart uit het veld gestuurd. Tilburg stelde het hoofdklasseschap veilig door Groningen met 7-0 de oren te wassen.

Bij de vrouwen bleek op de 22ste en laatste speeldag de 0-1 zege van Kampong op Amsterdam onvoldoende voor de eerste plaats. Zodoende ontmoet Amsterdam volgende week in de eerste ronde van de play-offs nummer vier Laren, dat gisteren niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel tegen Hurley. De andere halve finale, die wordt gespeeld in het 'best-of-three' systeem, is een herhaling van de finale van het afgelopen jaar. Kampong, met Pasen winnaar van de Europa Cup II en tot Pinksteren nog in het bezit van de Eurpa Cup voor landskampioenen, moet het opnemen tegen titelverdediger HGC.

Standen: hoofdklasse vrouwen: Amsterdam 22-34, Kampong 22-34, HGC 22-31, Laren 22-31, Den Bosch 22-25, Rotterdam 22-23, MOP 22-21, HDM 22-17, Bloemendaal 22-15, Hurley 22-14, Oranje Zwart 22-10, Alecto 22-9. Amsterdam, Kampong, HGC en Laren naar play-offs, Oranje Zwart en Alecto gedegradeerd.

Mannen: Amsterdam 18-31, HGC 18-27, Den Bosch 18-27, Bloemendaal 18-23, Pinoké 18-21, HCKZ 18-20, Oranje Zwart 18-19, HDM 18-14, Tilburg 18-14, Kampong 18-12, Groningen 18-6, EHV 18-2. EHV gedegradeerd.

Meer over