Hockeydames winnen halve finale tegen Engeland met 1-0

Voorlopig ervaart Marloes Keetels het niet als een last om de aanvoerdersband over te nemen van Maartje Paumen, aanvoerder van de gouden hockeygeneratie die donderdagavond werd uitgezwaaid. In haar 100ste interland loodste Keetels het Nederlandse vrouwenteam naar de EK-finale tegen België. Alleen zij wist de formidabele Britse keeper Maddie Hinch te passeren, al zal de 1-0 zege op Engeland in de halve finale de pijn van twee verloren finales niet verzachten.

Marloes Keetels van Nederland juicht nadat zij de 1-0 tegen Engeland heeft gescoord tijdens het Europees Kampioenschap hockey. Beeld ANP
Marloes Keetels van Nederland juicht nadat zij de 1-0 tegen Engeland heeft gescoord tijdens het Europees Kampioenschap hockey.Beeld ANP

Met een gerenoveerde ploeg is het toernooi van de rehabilitatie al bijna geslaagd voor coach Alyson Annan. De halve finale tegen angstgegner Engeland voelde reeds als een finale, België zaterdag is de even verrassende als matige opponent in de eindstrijd van het EK na een 1-0 overwinning op Duitsland. De beker kan vast worden opgepoetst, al leverde het Nederlandse eenrichtingsverkeer in de poulewedstrijd tegen België slechts één treffer op.

Zowel Nederland als Engeland heeft sinds de Spelen van Rio een metamorfose ondergaan. De huldiging van acht gestopte internationals in het Wagener Stadion maakte ook pijnlijke herinneringen tastbaar. Met een black out en onbegrijpelijke keuzes riep coach Annan vorig jaar de ondergang over zichzelf af.

Baas op het veld

Keeper Joyce Sombroek denkt in structuren en fungeerde als regisseur van de cornerverdediging. Tot verbijstering van Sombroek nam Annan haar die taak af voor de apotheose van de Spelen. Prompt liet de onzekere keeper van Laren een houdbare bal door in de finale.

Nog steeds begrijpt aanvoerder Maartje Paumen niet waarom zij in Rio als linksachter moest spelen. Zo was ze als tiener begonnen in de nationale ploeg, 'een propje op links', zoals vice-captain Naomi van As haar teamgenoot liefdevol typeerde. Met Max Caldas als coach werd Paumen de baas op het veld, dirigerend vanuit het hart van de defensie. Paumen ervoer de plek op linksachter niet alleen als een degradatie, ze speelde op de flank niet in haar kracht.

Xan de Waard (R) van Nederland in actie tegen Shona McCallin van Engeland tijdens het Europees Kampioenschap hockey. Beeld ANP
Xan de Waard (R) van Nederland in actie tegen Shona McCallin van Engeland tijdens het Europees Kampioenschap hockey.Beeld ANP

Mentale begeleiding

Annan zei vorige week in de Volkskrant nog steeds achter die keuzes te staan, maar ze verzwakte wel degelijk het fundament onder de ploeg. Hoewel Annan donderdag sprak van `Nieuw Nederland tegen Nieuw Engeland' had ze mentale begeleiding ingeschakeld voor de internationals die Engeland als een vloek beschouwden. De pijn zat diep bij routiniers als Carlien Dirkse van den Heuvel en de net van een blessure herstelde Lidewij Welten. Ze leken gevoelsmatig met een zak aardappelen op hun rug te spelen.

`Team GB' opereert bij het EK als Engeland, maar de afgeroomde ploeg was geen schim van het stuntteam in Rio. Niet alleen iconen als Kate en Helen Richardson stopten na de Spelen, de Britse vedette Nicola White liep voor het EK een enkelblessure op. Tot overmaat van ramp werd succescoach Danny Kerr deze zomer getroffen door een hartaanval. Toch kan Engeland nog altijd één barrière van formaat opwerpen.

Afgang

Keeper Maddie Hinch veroverde bijna op eigen kracht twee gouden medailles, die van modale Britse sportvrouwen rolmodellen maakten. Ruim 10 miljoen Britse tv-kijkers zagen Hinch in de olympische finale tegem Nederland een heldenrol vervullen bij de shoot-outs. Ze herhaalde haar kunststuk in de EK-finale van 2015, toen het Nederlandse team in de slotfase een 2-0 voorsprong verspeelde en uit elkaar viel.

Na die afgang had bondscoach Sjoerd Marijne definitief zijn krediet verspeeld. Met haar magische reflexen had Hinch een jaar later ook Annan naar de uitgang kunnen begeleiden. Stiekem zal Hinch hebben gerekend op een derde shoot-out serie tegen Nederland, toen het na drie kwarten nog 0-0 stond. De spookbeelden van Londen en Rio werden pas verdreven na de bevrijdende treffer van Keetels in het vierde kwart, nadat Nederland in het tweede kwart was overlopen.

Marloes Keetels (Ned) heeft de stand op 1-0 gebracht en viert het met Laurien Leurink (Ned) , Frederique Matla (Ned) en Laura Nunnink (Ned). Beeld ANP
Marloes Keetels (Ned) heeft de stand op 1-0 gebracht en viert het met Laurien Leurink (Ned) , Frederique Matla (Ned) en Laura Nunnink (Ned).Beeld ANP

Verkrampt

Mogen is moeten geworden voor de internationals, die zijn gebleven. Caia van Maasakker is na het afscheid van Paumen de eerste cornerschutter geworden, donderdagavond stond de strafcornerspecialist van SCHC uitgerekend tegenover teamgenote Hinch. Met een trage sleep bracht Van Maasakker Hinch niet in verlegenheid. Engeland verprutste vier strafcorners, ook Shipperley en Ansley ontwikkelden te weinig snelheid met hun sleeppush om keeper Veenendaal en haar lijnstoppers te verontrusten.

Het Nederlands verkrampte in het tweede kwart, toen aanvoerder Danson met een tip-in dichtbij de openingstreffer was. Verschoor had toen al moeten scoren op aangeven van Matla, die profiteerde van knullig balverlies van Webb. Den Bosch-middenvelder Matla is bij de nationale ploeg een linie opgeschoven en de bal kleefde bij een mooie demarrage in het derde kwart aan haar stick. Keeper Hinch boog pas na een forehand van Keetels, al kwam dat medicijn te laat om het verdriet over twee zilveren medailles te verdrijven.

Meer over