Hockeycoach zoekt zijn weg in Duits voetbalhuis

Volgens de logische wetten van de sport zal Duitsland zijn wereldtitel niet prolongeren. Al een halfjaar geleden kondigde Bernhard Peters aan na het WK op te stappen en de geschiedenis toont aan dat een scheidende bondscoach meestal de greep verliest op zijn spelers....

Vooralsnog hoeft Duitsland zich echter geen zorgen te maken. De titelhouder ligt op schema. De openingswedstrijd tegen India werd gewonnen, zij het pas in de klassieke slotminuut, en directe concurrent Nederland heeft al drie punten verspeeld.

Vanmiddag staan beide landen in Mönchengladbach tegenover elkaar. Voor het team Roelant Oltmans is dat duel cruciaal, want bij verlies wordt het heel lastig nog de halve finales te halen. Peters kan wat rustiger ademhalen. Zelfs bij een nederlaag heeft Duitsland plaatsing bij de beste vier nog steeds in eigen hand.

Op de vraag of zijn ploeg wereldkampioen wordt, antwoordde de Duitse bondscoach eerder deze week: ‘Dat willen we graag, maar dat willen de andere elf landen ook.’ Die bescheidenheid typeert Peters, zolang hij zich buiten het veld bevindt. Langs de lijn laat hij zijn emoties de vrije loop en kan hij soms flink tekeergaan.

Na 23 jaar keert Peters (46) het hockey de rug toe. Hij vindt dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. Hij werd wereldkampioen met de junioren (meisjes en jongens) en was uiterst succesvol als bondscoach van de nationale mannenploeg, een functie die hij na de Olympische Spelen van Sydney overnam van Paul Lissek.

Peters won de Champions Trophy, werd Europees- (2003) en wereldkampioen (2002) en veroverde olympisch brons in Athene. Vorig jaar november verlengde hij nog zijn contract met de Duitse hockeybond tot en met de Spelen van Peking.

Toch stak hij nimmer onder stoelen of banken dat hij zijn blikveld nog eens wilde verruimen. ‘In je leven moet je af en toe een ander raam openzetten’, zei Peters. Begin dit jaar leek zijn grote kans zich aan te dienen. Jürgen Klinsmann, toen nog bondscoach van het Duitse voetbalelftal, droeg hem voor als technisch directeur van de voetbalbond.

Het Duitse voetbalhuis was te klein. Hoe kon iemand die alleen verstand heeft van strafcorners en strafballen, de nationale selecties gaan leiden, smaalde Bild Zeitung: ‘Welterusten voetballend Duitsland.’ Een aantal ex-internationals deed er nog een schepje bovenop. ‘Borrelpraat’, noemde Jürgen Kohler het voorstel. ‘Een carnavalsgrap’, voegde Berti Vogts er aan toe.

Uiteindelijk werd Matthias Sammer, die zich in een eerder stadium had teruggetrokken, per 1 april aangesteld. Klinsmann vatte de benoeming op als een nederlaag. Die beslissing leidde er mede toe dat hij na het WK voetbal opstapte.

Klinsmann had twee jaar geleden, kort na de Spelen van Athene, contact gelegd met Peters, omdat hij onder de indruk was geraakt van diens perfectionistische, persoonsgerichte aanpak. ‘Als het resultaat van een ploeg uit 100 puzzelstukjes bestaat, moet je die stuk voor stuk beter maken om met het gehele team een maximale prestatie te leveren’, vatte hij zijn filosofie ooit samen.

Peters is ervan overtuigd dat zijn kandidatuur nu, na het voor Duitsland zo goed verlopen WK voetbal, geen probleem meer zou zijn. ‘Maar ik heb dat hoofdstuk afgesloten. Ik leef in het hier en nu.’ Wel heeft hij inmiddels ingestemd met een extern adviseurschap.

Maar Peters is ambitieus genoeg om toch te willen bewijzen dat hij iets heeft toe te voegen aan het voetbal. Per 1 oktober treedt hij als Direktor für Sport- und Jugendkoördinatie in dienst van TSG Hoffenheim. Samen met ex-Schalke-trainer Rangnick en gesteund door het kapitaalkrachtige softwarebedrijf SAP wil hij de bescheiden derdedivisieclub in vijf jaar naar de Bundesliga doen opstoten.

In de ogen van Peters kan de profsport voetbal nog veel leren van de amateursport hockey. ‘In het voetbal kookt iedereen nog steeds zijn eigen soep. Ik laat me altijd inspireren door ideeën van anderen’, zei hij bij zijn presentatie in Hoffenheim, een plaats onder de rook van Heidelberg.

In het hockey heeft Peters zich altijd omringd met een uitgebreide specialistenstaf. Al jaren werkt hij met een vaste sportpsycholoog, die op zijn advies door Klinsmann ook bij de Duitse voetbalselectie werd betrokken. Hij vermoedt dat inmiddels een aantal Bundesligaclubs dat voorbeeld heeft gekopiëerd, maar dat zij daarmee niet in de openbaarheid komen uit angst voor hoon van de media.

Bij zijn nieuwe werkgever wil Bernhard Peters vooral procesbewaker zijn. Hij denkt er ook niet over straks bij Hoffenheim naast Rangnick op de bank plaats te nemen. ‘Ik wil het voetbal vanuit een ander perspectief bekijken.’ In alle opzichten gaat Peters afstand nemen.

Meer over