Hiddinks Chelsea wint van het Southampton van Koeman

Guus Hiddinks Chelsea heeft een einde gemaakt aan de opmars van Ronald Koemans Southampton in de richting van Europees voetbal. Op St Mary's werd het zaterdagmiddag 1-2, met een winnende treffer van Branislav Ivanovic kort voor tijd. Door dit teleurstellende resultaat blijft Southampton een puntje achter Manchester United, dat morgen Arsenal ontvangt op Old Trafford. Chelsea, ondertussen, sluipt langzaam naar boven. Er klinken al geluiden voor een permanente aanstelling voor Hiddink.

Chelsea-spelers vieren feest na het doelpunt van Ivanovic. Beeld getty
Chelsea-spelers vieren feest na het doelpunt van Ivanovic.Beeld getty

Op het zonnige, maar koude St Mary's was het een weerzien tussen twee oude vrienden, die eind jaren tachtig successen hadden beleefd met PSV en een decennia later met Oranje op het wereldkampioenschap in Frankrijk, waar Hiddink fungeerde als Koeman's mentor. Enkele jaren geleden liep de onderlinge relatie dankzij onhandig optreden van de KNVB schade op, maar daar was bij deze reünie niets van te merken. Kort voor de wedstrijd gaf de 69-jarige Achterhoeker de beide Koemannetjes een warme omhelzing.

Er stond veel op het spel. Chelsea heeft nog een kleine kans op kwalificatie voor Europees voetbal, terwijl Southampton de twee clubs uit Manchester in zicht heeft. Koemans ploeg had misschien al op een Champions League-plek kunnen staan ware het niet dat topdoelman Fraser Forster lang uit de roulatie was. Sinds zijn terugkeer, zes wedstrijden terug, hebben The Saints geen doelpunt meer tegen gehad. Hij bezit niet alleen razendsnelle reflexen; hij boezemt zijn verdediging ook volop vertrouwen in.

Southampton, beginnend zonder de smaakmakers Dusan Tadic en Sadio Mane, ging een stuk gretiger van start dan de gasten uit Londen. Spelend vanuit een goed georganiseerde verdediging, met Jordy Clasie als stofzuigende middenvelder, creeerde het enkele kleine kansen. Dat Southampton kort voor rust de leiding nam was te danken een blunder. Baba kopte een bal richting zijn keeper, maar had Shane Long over het hoofd gezien. De spits stifte de bal fraai over Thibaut Courtois heen. Baba kwam niet terug na de rust. 'Soms moet je hard zijn,' zei Hiddink na afloop.

Guus Hiddink en Ronald Koeman. Beeld photo_news
Guus Hiddink en Ronald Koeman.Beeld photo_news
Chelsea-speler John Obi Mikel moet zijn teamgenoot Diego Costa in bedwang houden. Beeld afp
Chelsea-speler John Obi Mikel moet zijn teamgenoot Diego Costa in bedwang houden.Beeld afp

Pelle

In het tweede bedrijf begon Chelsea druk te zetten. Southampton mikte op de counter, een tactiek die eerder dit seizoen voor een 1-3 winst had gezorgd op Stamford Bridge. De mannen van Hiddink kregen kansen en de wedstrijd werd steeds grimmiger. Het Two Tribes van Frankie goes to Hollywood dat voor de wedstrijd had geklonken werd iets te serieus genomen, met name door Diego Costa. Het sorteerde evenwel effect. Uit een pass van de Spaanse Braziliaan wist Cesc Fabegras een kwartier voor tijd te scoren. Zijn als voorzet bedoelde bal draaide langs een verbaasde Forster het doel in.

Chelsea rook bloed. Koeman probeerde het tijd te keren door Mane en Graziano Pelle in te brengen, maar het was te laat om het tij te keren. Twee minuten einde kopte Ivanovic raak uit een hoekschop, een doelpunt waarbij Virgil van Dijk niet vrijuit ging. Forster kreeg er een hand tegen, maar de kopbal was zelfs voor hem te hard. Aan de zijlijn reageerde Hiddink verheugd. Hij is nog steeds ongeslagen sinds bij het stokje van Jose Mourinho heeft overgenomen. 'Ik beleef veel plezier,' verzekerde hij na afloop, 'en heb altijd affectie voor deze club gehad, zelfs voor mijn eerste interim-periode.'

Voor Koeman was de nederlaag teleurstellend. Eerder dit seizoen had hij thuis op een soortgelijke wijze (op voorsprong komen en toch verliezen, met 2-3 toen) van Manchester United verloren. 'We hebben in de eerste helft goed gespeeld, maar in de tweede bewees Chelsea hoe sterk het weer is geworden. Het was voor het eerst in twee seizoenen dat we van ze hebben verloren en dat bij elkaar is iets om trots op te zijn.' Een terugval in het einde van het seizoen zoals vorig jaar verwacht Koeman niet. 'Ik denk dat we nu sterker zijn en er heerst meer competitie binnen de ploeg.'

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over