Hiddink traint op acceptatie van tegenslagen

Bewust tartten bondscoach Guus Hiddink en zijn assistent-trainers woensdag het rechtvaardigheidsgevoel van de internationals. Eén van de lessen op de dagen voor de WK-kwartfinale tegen Argentinië is het kweken van 'frustratietolerantie', zoals Hiddink dat noemde....

Van onze verslaggever

LA TURBIE

Woedend reageerden de broers De Boer of Davids soms tijdens de partijtjes tennisvoetbal, als ze dachten dat het punt voor hen was maar Doesburg of Hiddink het doodleuk aan de andere patij gaf. Provocaties weerstaan, arbitrale dwalingen accepteren, de technische staf zal deze week met de selectie praten over dergelijke zaken.

Argentijnen hebben, afgezien van hun grote voetbalkwaliteiten, een naam hoog te houden waar het gaat om provocerend of ronduit onsmakelijk gedrag. Uit vroeger jaren zijn legendarische anekdotes bekend. Bilardo die de bril van Van Daele vertrapte in de wereldbekerwedstrijd tussen Estudiantes en Feyenoord, Rattin die de voetbalwereld tijdens het WK van 1966 schokte door te weigeren het veld te verlaten na een rode kaart.

Assistent-trainer Johan Neeskens verhaalde woensdag over de WK-finale van 1978, één van de slechts vier wedstrijden tegen Argentinië tot nog toe, toen zijn shirt vol bloed zat en zijn moeder op de tribune huilde bij zoveel onrecht. 'Een paar goede tackles horen bij voetbal', relativeerde Neeskens woensdag na de training.

Hiddink: 'Zo erg als toen is het niet meer. Dat zoeken naar het randje was destijds scherper. Tegenstellingen zijn door de mondialisering van het voetbal kleiner geworden. Partijen liggen dichter bij elkaar, het lijkt de politiek wel. Argentijnse internationals spelen bij goede clubs in Europa en hebben hun gedrag aangepast.'

De bondscoach had kunnen toevoegen dat scheidsrechters strenger fluiten dan voorheen. Toch deed hij alvast een beroep op de FIFA scherp op te letten.

Hiddink noemde een paar voorbeelden, zoals dat van Simeone die de strafschop uitlokte door zijn been bewust onder het lichaam van doelman Seaman te haken en te vallen. 'Een geautomatiseerde val', aldus Hiddink.

Overigens: opvallend in dit verband is tot nog toe de lage frustratietolerantie van verschillende Nederlanders, gezien de elleboog die Kluivert uitdeelde en de verwerpelijke manier waarop Bergkamp op het lichaam van de Joegoslaaf Mihajlovic ging staan.

Hiddink had ook genoten van Engeland - Argentinië (2-2). Maar hij

was zonder meer verbaasd over het tweede doelpunt van Engeland. Owen kwam min of meer aanvliegen richting het doel van Roa en omspeelde Ayala alsof die er niet stond. 'Opeens bleek dat tussen het gras nog iemand stond. Vanuit het struikgewas verscheen nog een verdediger, die dertig meter achter zijn eigen defensie stond. Dat zie je tegenwoordig bijna niet meer', zei Hiddink.

Hiddink, die nog niet weet of hij zaterdag in Marseille een beroep kan doen op Michael Reiziger (voetblessure), prees de individuele kwaliteiten van Ortega, Batistuta, Gallardo en Veron.

Andersom is de waardering voor Edgar Davids opvallend. Een paar jaar geleden, bij de verkiezing van wereldvoetballer van het jaar, verbaasde bondscoach Passarella door Davids, toen nog speler van Ajax, als enige op nummer een te zetten.

Davids is dan ook een Argentijns-aandoende voetballer: hij paart elegantie, onverzettelijkheid en techniek aan fel- en hardheid.

Meer over