REPORTAGE

Hiddink dwingt met andere ogen

Oranje heeft een oude bekende als nieuwe trainer. Hij wandelt rond als een wijze ouderling. Met gelouterde Braziliëgangers en wat herintreders gaat de ploeg op weg naar het EK.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Voor de bondscoach is de pensioengerechtigde leeftijd allang een gepasseerd station. Gras, bal en spel verslaven. Hoe het ook zij, Guus Hiddink (67) is terug bij Oranje, voor zijn tweede periode als bondscoach.

Het WK in Brazilië leeft nog voort in gedachten of is alweer een vage herinnering, als de kwalificatie voor Euro 2016 zich aandient in de nazomer. Eerst Italië-uit, donderdag in Bari, om te oefenen voor Tsjechië-uit in Praag (dinsdag), de ouverture van de kwalificatiereeks.

Conditietrainer René Wormhoudt meldt zich in de ochtend dus bij de Arena. Korte, blauwe broek. Blauw shirt met oranje biesjes. Materiaal voor de training op zijn schouder. 'Bent u van het team?', vraagt de bewaker aan de deur naar de kleedkamer. 'Hoe raadt u het', antwoord Wormhoudt.

Veel gezichten uit Brazilië betreden het veld voor de eerste training in de Arena van Amsterdam, gelouterd als ze zijn door de wonderlijke reeks van toen, hun opwaardering op de markt, plus hun daarop volgende avonturen in het maandag gesloten transfercircus. Mannen uit de eredivisie zijn getransformeerd tot mannen uit grote liga's: Daley Blind, nauwelijks bekomen van de opwinding van een miljoenencontract bij Manchester United, meldt zich als eerste op het veld.

Strefan de Vrij is inmiddels gedoopt in het kolkende water van de Serie A. Bruno Martins Indi is met FC Porto doorgedrongen tot de Champions League en Daryl Janmaat heeft al gescoord voor Newcastle United. Erik Pieters is terug, Gregory van der Wiel, en Ibrahim Afellay niet te vergeten, die bijna twee jaar geleden een zeldzame bovenbeenblessure opliep tijdens een interland tegen Duitsland. Hij was gedwongen tot een mentaal en fysiek slopende revalidatie waarin zijn moeder een hoofdrol speelde en waarover hij later deze week meer vertelt in deze krant.

Dan is daar Ruud van Nistelrooij, de nieuwe assistent, samen met nog een paar nieuwelingen in de staf.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Minder luidruchtig dan van Gaal

Zonlicht valt op het gesproeide gras. Het zal nog niet meevallen, die kwalificatie, al oogt die op papier eenvoudig, zeker nu de UEFA het deelnemersveld heeft uitgebreid en bijna de helft van de Europese landen deelneemt aan het EK: 24 van de 54 landen.

Het is een kwestie van de motivatie hervinden en proberen die meteen voor de nationale ploeg aan te wenden, zo vroeg in het clubseizoen. 'Het is een mooie uitdaging en een fantastische eer', zegt Robin van Persie tegen de NOS. Hij mag aanvoerder blijven.

Vier jaar geleden nam Bert van Marwijk slechts één speler van het WK in Zuid-Afrika mee naar zijn eerste oefenduel, in Oekraïne, waarbij aangetekend dat die wedstrijd nog vroeger was in het seizoen, half augustus al. Hij sprak in de loop van de reeks meermaals zijn waardering uit voor de spelers, omdat ze zich zo eenvoudig plaatsten voor het EK van 2012, na de bittere teleurstelling van de WK-finale.

Van Dijk later na geboorte van dochter

Virgil van Dijk voegde zich dinsdag pas ruimschoots na de eerste training van bondscoach Hiddink bij de selectie van het Nederlands elftal, voor de duels met Italië en Tsjechië. De centrale verdediger van Celtic, die een transfer naar de Premier League van Engeland geblokkeerd zag door zijn club, werd deze week vader van een dochter. Hij is debutant in de selectie, waarin een aantal spelers door blessures en ziekte ontbreekt: na Huntelaar, Robben en Van der Vaart, meldden ook Clasie en Vlaar zich af. Narsingh, Van Dijk en Van der Wiel werden toegevoegd aan de groep. Mogelijk voegt Huntelaar (ziek) of Robben (enkel) zich later nog bij de groep, maar daarover valt nog weinig zinnigs te zeggen. Hiddink vertrekt vandaag met 23 spelers naar Bari, voor het oefenduel op donderdag tegen Italië. Op 9 september volgt in Praag de eerste wedstrijd in de kwalificatiereeks voor Euro 2016 in Frankrijk, tegen Tsjechië.

In juli van dit jaar was de derde plaats in Brazilië een soort overwinning, door het onverwachte karakter, en er staat dus een andere bondscoach voor de groep. Hiddink dwingt met andere ogen dan Van Gaal. Hij is sowieso minder luidruchtig.

Hij wandelt over het veld, als een wijze ouderling. Handen op de rug. Even bij de spelers staan, even bij de keepers kijken. Als hij een bal tegenkomt, geeft hij die een voorzichtig tikje. Pats, buitenkant voet, met links natuurlijk. Bij het begin van de sessie houdt hij een toespraakje.

Als hij zich echt tussen de spelers begeeft voor wat serieuze oefeningen, manen de bewakers dat de pers moet vertrekken. Slechts 20 minuten van de training zijn openbaar. Ogenschijnlijk is dat vreemd, voor zo'n eerste training, een presentatie aan de voetbalwereld toch.

Hiddink wil nochtans besloten trainen. Maar er is nog zo weinig gebeurd in die 20 minuten, dat de fotografen nog even doorklikken als de bondscoach zich tussen de oefenende spelers beweegt.

Dan houdt een vrouw een hand voor de camera van een fotograaf, alsof een staatsgeheim dreigt te worden onthuld. 'Het is Oost-Duitsland niet', snauwt een andere fotograaf.

De nieuwe persman, oud-journalist Bas Ticheler, legt de vrouw later uit dat het niet gebruikelijk is handen voor camera's te houden. Met andere woorden: het is weer begonnen.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over