HGC plaatst zich dankzij strafballen voor finale tegen Bloemendaal

HGC1..

Van onze verslaggeefster Emilie van Outeren

WASSENAAR In een zinderende derde wedstrijd, die met strafballen besloten werd, heeft HGC zich met hangen en wurgen geplaatst voor de hockeyfinale tegen Bloemendaal komend weekeinde. Rotterdam werd in de halve finale van de play-offs teruggewezen.

Bram Lomans, die met zijn strafbal de overwinning van HGC in de noodzakelijke reeks bezegelde, kon de plaatsing voor de finale nauwelijks vergelijken met zijn andere successen. ‘Dit is een hele mooie, een onverwachte en daarom heel bijzondere’, zei de veteraan, die dit seizoen een vlammende rentree maakte.

Zijn optreden in de hoofdklasse en zijn cruciale rol woensdaggavond wakkerde langs de lijn zelfs de roep om een rentree in het Nederlands elftal aan.

Bij Rotterdam was de deceptie groot. ‘Wij kunnen niet beter hockeyen dan wij vandaag gedaan hebben. De jongens waren fantastisch’, aldus de geëmotioneerde Rotterdam-coach Robbert-Paul Aalbregt. Het was inderdaad zijn ploeg die met name in de eerste helft het spel maakte en gretig en met bravoure aanviel.

De mooie combinaties werden echter niet afgemaakt. Tweemaal stond een voet van een Rotterdamse speler een doelpunt in de weg en Robert Tigges schot op goal raakte een medespeler in de rug.

Maar de woede richtte zich na afloop niet op de eigen klungeligheid of de gestolen overwinning van HGC, maar op de arbitrage.

Halverwege dreigde de wedstrijd te worden gestaakt. In de rust was een substantieel deel van de lampen langs het veld in Wassenaar gedempt en die gingen bij de hervatting niet meer aan.

De oostelijke hoeken van het veld waren daardoor in duisternis gehuld. Na overleg tussen de scheidsrechters en de coaches werd besloten toch aan de tweede helft te beginnen, maar of het einde gehaald kon worden was onduidelijk. Uiteindelijk werd het toch een langere avond dan iemand had kunnen voorzien.

De tweede helft werd ook nog eens stilgelegd toen de rechter hamstring van de gevaarlijke Phil Burrow van Rotterdam in de 20ste minuut kapotging bij de achtervolging van de bal. Terwijl hij naar de kant strompelde, gingen de lichten weer aan en kon de wedstrijd worden voortgezet. Vlak daarna drukte Sohail Abbas met een strafcorner HGC verder in de hoek: 0-1.

Langzaam richtte de Wassenaarse ploeg zich op. Nadat Lomans twee keer had gefaald, maakte Barry Middleton uit een variant gelijk. Met 1-1 moest verlengd worden. Uiteindelijk kwam het op strafballen aan. En daarin bleek HGC over de sterkste zenuwen te beschikken.

Dat was het moment waarop Guus Vogels, de keeper van het Nederlands elftal zich voorbereid had. Maar hij gaf toe dat het een loterij was. ‘Voor hetzelfde geld had ik er drie keer naast gezeten, maar ik had ze’, zei hij, terwijl hij in euforische stemming over het natte veld rende.

Meer over