HGC komt weer niet verder dan halve finale

Landskampioen Amsterdam heeft tamelijk eenvoudig HGC, de houder van de Europa Cup voor landskampioenen, uitgeschakeld in de halve finale van de play-offs....

Van onze hockeymedewerker

WASSENAAR

Vooral in het tweede duel bleek hoe groot het krachtsverschil tussen de nummers twee (HGC) en drie van de competitie was. HC begon voortreffelijk. Stephan Veen, op een spaarzame bevlieging na onzichtbaar, zette de thuisclub al na 88 seconden uit een pass van spelverdeler Dirk Loots op voorsprong.

Maar nadat Veens directe tegenstander Erik Gerritsen tot tweemaal toe op de goede plaats had gestaan bij een Amsterdamse vrije slag en centrumspits Marten Eikelboom na een krachtige dribbel keihard met zijn backhand had uitgehaald, was de wedstrijd zo goed als beslist. Overigens waren Gerritsen en Eikelboom beiden een dag eerder ook al goed geweest voor een treffer.

In de tweede helft dreigden de Gazellen na een goal van Timme Hoyng volledig onder de voet te worden gelopen, maar uitgerekend met twee man minder - zowel Loots als Jiskoot zat een tijdstraf uit - kwam HGC dankzij twee rake strafcorners van Bram Lomans terug in de wedstrijd.

Vanaf het moment dat de thuisclub weer over elf spelers kon beschikken, verviel de ploeg echter in de oude fout. Loomheid en arrogantie waren weer troef. Amsterdam raakte geen moment meer in verlegenheid en plaatste zich bijna fluitend voor de finale.

Niet bekend

5-3 verslagen.

Bloemendaler Rutger Wiese nam twee treffers voor zijn rekening. Den Bosch kon beschikken over de Spaanse vrouwencoach Marc Lammers. De oud-international is sinds 1 januari 1998 in dienst bij de Spaanse hockeybond, maar kreeg van zijn nieuwe werkgever vrijaf om aan de eindronde van de Nederlandse competitie deel te nemen.

Een dag later was één man verantwoordelijk voor de Brabantse wederopstanding: Piet-Hein Geeris. De neo-international, die met Eikelboom en KZ-aanvaller Jaap-Derk Buma vecht voor twee plaatsen in Oltmans' selectie voor het toernooi om het wereldkampioenschap in Utrecht, was ongrijpbaar voor de Bloemendaalse verdediging.

Geeris nam in zijn eentje de gehele Bossche produktie voor zijn rekening. Twee van de vijf doelpunten kwamen voort uit een cornervariant, een derde treffer fabriceerde hij uit een strafbal.

Donderdag moeten de twee kemphanen op herhaling. Het beslissingsduel heeft plaats in Den Bosch, omdat de Brabanders in de competitie hoger zijn geëindigd. Bloemendaal lijkt de uitschakeling nabij, omdat de Kennemerlanders in de jaren negentig nooit een punt aan de oevers van de Oosterplas wisten te pakken.

De vrouwen van Den Bosch zegevierden in het eerste duel uit de finale van de play-offs tegen Amsterdam. In de reguliere speeltijd en een sudden death verlenging van vijftien minuten hadden de twee ploegen niet weten te scoren. Den Bosch hield de zenuwen het best in bedwang bij de strafballen (4-3).

Het duel in Den Bosch kende weinig hoogtepunten. Kansen waren er voor de Bossche speelsters Bergmans, Boomgaardt en Donners en de Amsterdam-aanvalsters Van der Tuin en Coetzee. De keepsters Toxopeus (Den Bosch) en Sinnige gaven echter geen krimp. Toxopeus zou tijdens de strafballenserie met saves op pushes van Grijpma en Frankenhuis een hoofdrol voor zich opeisen.

Voor Den Bosch, dat HGC een week geleden ook vanaf de stip had verslagen, scoorden Hansje Janssen, Boomgaardt, Marlous Janssen en Verhoeven. Voor de gasten waren Coetzee, Fortuin en Deiters productief vanaf 6,40 meter. Zaterdag is in Amsterdam het tweede duel in de finale. Bij een hoofdstedelijke zege volgt een dag later, opnieuw in het Wagenerstadion, de derde en beslissende wedstrijd.

Meer over