Reportage

Het WK vrouwen is klein toernooi in grote wereld

De FIFA toetert over records, maar op straat gaat het WK voor vrouwen in relatieve stilte voorbij.

Een vrijwel lege tribune voor de start van Ivoorkust-Noorwegen.Beeld AFP

Daar staan ze, in hun rode trainingspak met een leeuw op de borst. Niemand heeft oog voor bondscoach Roger Reijners en aanvoerder Mandy van den Berg, behalve een paar Nederlandse verslaggevers.

Auto's racen voorbij in de Rue Saint-Antoine in Montreal. Mannen met aktetassen lopen langs zonder acht te slaan op de man en de vrouw. Reijners verheft zijn stem om over de toekomstige tegenstander Japan te praten. Het voetgangerslicht gaat van rood naar groen en terug.

Precies een jaar eerder, in Rio de Janeiro: Dirk Kuijt en Robin van Persie duiken in de branding bij Ipanema, Van Gaal wandelt over het strand tegenover het hotel. Overal bewaking. De gekte is losgebarsten, soms bijna gevaarlijk. Gauw naar binnen weer, de menigte dringt gevaarlijk op richting vedetten. Een helikopter vliegt boven de spelersbus als die naar de training rijdt. Voor de kust ligt een vliegdekschip, voor het geval dat.

Strafschoppen tegen Japan? Dan keeperswissel

Mocht het dinsdagnacht in de achtste finale van het WK tussen Nederland en Japan op strafschoppen aankomen, dan overweegt bondscoach Roger Reijners de doelvrouw te wisselen. Reserve Sari van Veenendaal (1,77 meter) is aanmerkelijk langer dan basisspeelster Loes Geurts (1,68) en geldt meer als penaltyspecialist. Reijners moet dan natuurlijk wel een wissel over hebben tegen die tijd, zoals collega Van Gaal dat vorig jaar op het WK in Brazilië deed met de wissel Cillessen-Krul in het duel met Costa Rica.

Van Gaal kon die zet in de halve finale tegen Argentinië niet herhalen, omdat zijn drie wissels waren verbruikt. Reijners zei zondag niets officieels over de mogelijke keeperswissel, maar hij liet zijn plan duidelijk doorschemeren. Nederland heeft ook al geregeld getraind op strafschoppen. Reijners kijkt met vertrouwen uit naar het duel met de huidige wereldkampioen, (woensdag om 4.00 uur Nederlandse tijd), en is ervan overtuigd dat Nederland zich niet opnieuw zo laat wegtikken als tegen China in de groepsfase.

Hij zal ook niet afwijken van zijn tactische plan door bijvoorbeeld meer middenvelders op te stellen tegenover de volle linie van Japan. Reijners wil vasthouden aan de speelstijl die hij voor zijn ploeg heeft gekozen. 'Die manier heeft ons hier gebracht en daarin willen we alleen verbeteren.'

Geruisloosheid

Vrouwenvoetbal is populair in Amerika, Duitsland en nog een paar landen. Mannelijke sterren zijn iconen, overal ter wereld. Canada is een immens land zonder bonkend voetbalhart; veel is er belangrijker dan voetbal. Toen de kleine Jonathan de Guzman 13 jaar jong was, wist hij dat hij vlot naar Europa moest, want in Canada kon niemand hem nog iets leren. Het werd Feyenoord.

Brazilië 2014 was carnaval op kicksen, ondanks de sociale onrust die de vreugde temperde. Alles en iedereen ademde voetbal in de fanfare van vrolijkheid. In Canada is het toernooi de liefhebberij van een minderheid, een voetbalfeest dat bijna opgaat in het dagelijks leven. Het WK trekt voorbij. Ja, als de speelsters een wandeling maken, knopen Canadezen een gesprekje met ze aan. Ze zijn herkenbaar als sportploeg. Dat is al genoeg, want Canadezen zijn gek op sport, maar dan vooral ijshockey en football.

Loes GeurtsBeeld ANP

Ja, het is op tv, en ja, de stadions zitten nu en dan vol. Maar nee, het voetbal dringt zich nergens op, het kruipt nergens in je poriën, zoals het dat vier jaar geleden tijdens het vrouwen-WK in Duitsland wel deed. Voor wie het niet wil zien, is het volstrekt afwezig. In de Italiaanse buurt van Vancouver hangen posters van het WK in 1990. In Italië, weet u nog? Het gastland verloor in de halve finales van Maradona's Argentinië.

Het WK vrouwenvoetal in Canada is in zekere zin het toernooi van de geruisloosheid. Alleen in de binnenwereld is reuring. Zaterdag werd Zweden kansloos uitgeschakeld door Duitsland en sijpelde kritiek door op bondscoach Pia Sundhage. Is zij, als voormalig succescoach van de VS, niet te Amerikaans geworden voor de Zweedse sportbeleving, die deels is gebaseerd op nederigheid?

Sari van VeenendaalBeeld ANP

Naaldhak

Het WK is ook zo netjes. Gelijktijdig met het WK vrouwen wordt in Chili de Copa América gespeeld, het kampioenschap van de macholanden. Geweldig voetbal is af en toe te zien, gecombineerd met waanzin. Vidal veroorzaakt met een dronken kop een ongeluk, Neymar geeft een kopstoot aan Bacca, wiens moeder zegt dat ze Neymar wel met een naaldhak had willen bewerken. De correspondent meldt dat het allemaal typisch Zuid-Amerika is.

Bij die aardige vrouwen in Canada zijn geen rellen. Ja, de Spaansen geven de bondscoach er de schuld van dat ze naar hun zin te snel naar huis zijn en een Nigeriaanse geeft een elleboogstoot. Ja, de Canadezen trekken massaal naar de stadions, zeker als ze daar zelf spelen. Dan eten ze, drinken ze en maken ze samen plezier. Ze kijken met een half oog of iets meer naar het voetbal en maken geweldig veel kabaal, dat zeker.

Meer kijkers

De FIFA spuwt intussen goed nieuws, in de maand van de ontmanteling van het bestuurlijk apparaat: meer kijkers op internet, meer kijkers in Japan, in China, het meeste publiek bij een duel van Canada. De FIFA meldt dat bij wedstrijden gemiddeld bijna 25 duizend mensen zitten. Die cijfers mogen dan wat gemanipuleerd zijn, sommige stadions zitten inderdaad opvallend vol. Andere blijven opvallend leeg. Het WK vrouwen is vooralsnog een relatief klein toernooi in een grote wereld. Een toernooi dat op de groei lijkt neergezet.

En in zijn gewichtigdoenerij heeft de FIFA het journalisten verboden in de spelershotels te komen. En dus spreken bondscoach Roger Reijners en aanvoerder Mandy van den Berg met de pers af op de stoep van Rue Saint-Antoine, voor het hotel. Als ze zijn uitgepraat en het stoplicht voor de zoveelste keer op groen springt, steken ze over; een man en een jonge vrouw in een rood trainingspak met een leeuw op de borst. Opvallend gekleed, maar anoniem.

Meer over